Programska in razvojna orodja
05.09.2016 15:27
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 fascinantnih skrivnosti o Googlu

Mogoče ga res uporabljamo vsak dan, ampak je vprašanje, koliko ga zares poznamo? Google namreč! Za vas smo pripravili 10 zanimivih skrivnosti, ki jih o Googlu gotovo še niste slišali.
10 fascinantnih skrivnosti o Googlu
10 fascinantnih skrivnosti o Googlu

1. Googlova domača stran – Ste se morda kdaj vprašali, zakaj je Googlova domača stran tako “pusta”? Razlog je namreč precej presenetljiv. Ker nihče od ustanoviteljev podjetja ni poznal HTML jezika, enostavno niso mogli iz domače strani izstisniti kaj več. V začetni fazi so v testiranjih uporabniki sedeli pred ekrani misleč, da se stran še nalaga, v bistvu pa so pred seboj že imeli “polno” Googlovo domačo stran. Ustanovitelji še vedno vstrajajo pri minimalizmu, in sicer so postavili mejo 28 besed na domači strani.

2. Odkritja Google Maps-a – Hriboviti deževni gozd v Mozambiku je prejel naziv “Googlov gozd”, po tem ko je biolog preučeval satelitske posnetke Google Eartha. Gorovje “Mabu” je bilo vse do leta 2005 neodkrito in po tem, ko je končno “zaživelo”, so znanstveniki na tem območju odkrili kar 12 novih vrst živih bitij.

3. Čudni projekti – Znani pod imenom “Moonshot projects” so Googlovi projekti nekje med čisto znanstveno fantastiko in zelo pogumnimi aktivnostmi. Nekateri izmed najuspešnejših tovrstnih projektov so Google Glass in samovozeča vozila, medtem ko je bil nekoliko manj uspešen projekt, kjer je Google želel izdelati lebdečo desko. Eden najbolj čudnih projektov pa je zagotovo bila ideja izgradnje dvigala, ki bi povezovalo zemeljsko in vesoljsko postajo. Slednji projekt lahko konkurira ideji Googla o teleportaciji.

4. Kupovanje Googla – Leta 1997 je tehnološko podjetje Excite zavrnilo ponudbo za nakup Googla. Takrat je bila prodajna cena 680.000 evrov. Larry Page, soustanovitelj podjetja, je Excitu zagotovil letne dobičke v višini 45 milijonov evrov, vendar so se pri podjetju Excite še vedno odločili, da ponudbo zavrnejo. Danes je Google vreden okrog 330 milijard evrov. Lahko si le predstavljamo, kaj bi bilo, če bi do tega nakupa dejansko prišlo.

5. Zgodnji začetki – Ustanovitelja Googla sta Larry Page in Sergey Brin. Ob ustanovitvi sta bila oba študenta v svojih zgodnjih 20. Prvotne ideje za ime strani so bile recimo “BackRub” in “What Box”. Naslednja stvar, ki pa jo zagotovo niste vedeli, je, da je Jennifer Lopez “odgovorna” za nastanek Google Images. Orodje je bilo ustvarjeno leta 2000, in sicer kot pomoč tistim, ki so iskali njene slike s prireditve Grammy Awards.

6. “Google Doodles” – Prva “Googlova čečkarija” je nastala leta 1998, le en teden preden je Google uradno postalo podjetje. Medtem ko sta Larry Page in Sergey Brin obiskala znani festival Burning Man, sta čisto za zabavo ustvarila prvi “Google Doodle”. Leta 2010 je nastal prvi “Google Doodle”, ki ga je bilo mogoče zaigrati. Šlo je za praznovanje 30. obletnice Pac-Mana. Kot zanimivost naj povemo, da so uporabniki Pac-Mana skupaj odigrali kar 4,82 milijona ur, kar naj bi pomenilo 4,819,352 neproduktivnih ur oz. 115 milijonov evrov stroškov.

7. Googlov avtomobil – Leta 2014 je Google naznanil razvoj samovozečega vozila. To naj ne bi vsebovalo nič drugega kot gumb za vžig in gumb v sili. Glede na to, da dandanes Googlov avtomobil ni več velika skrivnost, je zanimivo pogledati nekoliko v preteklost. Recimo leta 2014 je le redko kdo vedel, da Google načrtuje razvoj avtonomnih vozil. Le kaj Google ravno v tem trenutku skriva pred nami, mi pa se tega sploh ne zavedamo?

8. Google krši zakon – Leta 2010 je bilo razkrito, da Google uporablja avtomobile za zbiranje privatnih informacij preko Wi-Fi omrežij. Informacije so bile precej subtilne, saj naj bi Google pridobil podatke o spolni usmerjenosti, zdravstvene podatke in podatke o zakonskih stanovih. 2 leti pozneje so bili oglobljeni za okrog 20 milijonov evrov, saj niso upoštevali dogovora o spoštovanju zasebnosti.

9. Google nadzira internet – Od leta 2014 je Google lastnik 67-odstotnega deleža globalnega trga in je odgovoren za 90 % vseh iskanj v Evropi. Podjetje obtožujejo, da naj bi nepravično v ospredje postavljalo svoje razne storitve in tako namerno škodoval konkurenci. Dokaz o izjemni moči tega giganta je podatek iz leta 2013, ko je Google nenadoma prenehal delovati. “Spletni promet” je strmo padel za več kot 40 %.

10. Google pomaga pri reševanju zločinov – Policija uporablja Google Earth za lociranje polj marihuane, ilegalnih laboratorijev in celo ugrabljenih otrok. Leta 2010 je Google pomagal pri razkritju italijanskega podjetnika, ki je lagal o vrednosti svojih nepremičnin. Policija je uporabila Google Earth, da je našla posestvo in nato še dejansko vrednost tega. Na koncu so ugotovili, da podjetnik državi dolguje 9 milijonov evrov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več