Programska in razvojna orodja
25.05.2019 07:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

8 neverjetno koristnih lastnosti aplikacije Google Maps, ki bi jih morali vsi uporabljati

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Google Maps, aplikacija, ki je izšla leta 2005 in je do danes prehodila dolgo pot razvoja, inovacij in lastnosti, ki so kmalu po inkorporaciji izginile. Danes je to aplikacija, brez katere si marsikdo sploh več ne predstavlja življenja. Omogoča nam od tega, da najdemo pot iz točke A v točko B, do tega, da najdemo restavracije, ki se nahajajo v bližini. Brez dvoma lahko zaključimo, da je Google Maps v 14-ih letih obstoja naredila ogromen napredek.

Za vas smo pripravili 8 zanimivih in predvsem uporabnih lastnosti, ki jih ponuja ena bolj popularnih Googlovih aplikacij.

1. Spremenite uro, da bi dobili karseda natančne rezultate

Google Maps je lahko zelo uporabno orodje, če recimo načrtujemo pot. Ko torej načrtujemo vnaprej, bodimo pozorni, da nastavimo želeno uro, saj tako povečamo natančnost izračunov. Google bo tako upošteval vzorce v prometu in nekatere druge spremenljivke, ki lahko pomembno vplivajo na čas potovanja in prihoda.

Torej, kako spremenimo čas odhoda? Ko imamo izbrano začetno točko in končni cilj, se nam pod tem pojavi “Odhod v tem trenutku”, kar lahko spremenimo v “Odhod ob” oz. “Prihod ob” – čisto enostavno, kajne?

2. Seznami najljubših krajev

Če težko sledimo vsem našim najbolj priljubljenim krajem, restavracijam, lokalom ali znamenitostim, potem je Google Maps pravi naslov za pomoč. Vse kar moramo narediti je, da najprej odpremo spustni meni s klikom na tri vodoravne, vzporedne črte v skrajnem desnem zgornjem kotu. Nato poiščemo “Vaša mesta” in odpre se nam meni, kjer lahko najdemo vsa naša priljubljena mesta, če jih seveda imamo shranjena. Če želimo kadarkoli neko lokacijo shraniti med priljubljene, preprosto izberemo “Shrani” in nato še izberemo, kam želimo, da nam Google mesto shrani. 

3. Prenos zemljevida za “off-line” uporabo

Če se recimo vozimo po območjih, kjer ni rednega dostopa do interneta, ali pa se bojimo, da bomo za dalj časa ostali brez povezave, je Google poskrbel, da lahko določene zemljevide prenesemo za “off-line” uporabo in jih uporabljamo brez Wi-Fi povzave ali mobilnih podatkov. 

Za začetek moramo poiskati območje, katerega želimo prenesti, ali pa izberemo kar mesto v neki državi. Nato podrsamo na dno ekrana, kjer je gumb za navodila za pot in potem izbremo “Shrani”. Če te opcije ne najdemo, spet uporabimo tri vodoravne vzporedne črte, kjer najdemo “Off-line zemljevide”. Zapomniti si je potrebno, da zemljevidi, ki jih prenesemo na svojo napravo, ne nudijo informacij o prometu, temveč zgolj osnovna navodila, kako priti do cilja. Ne glede na to, je lastnost zagotovo uporabna, kajti kljub temu, da smo danes navajeni, da je internet praktično povsod, nas še vedno lahko določene stvari presenetijo, in zakaj bi bili v skrbeh ter upali, da se ne bomo zgubili, če pa Google poskrbi, da imamo zemljevid na voljo tudi brez povezave. 

4. Dodajanje postojank na poti

Včasih pot ni direktna iz točke A v točko B, ampak se ustavimo in poberemo prijatelja, natočimo gorivo ali pa si privoščimo kak okusen grižljaj. Google Maps aplikacija nam omogoča, da brez težav dodajamo takšne postojanke.

Po tem, ko smo že zagnali navodila za izbrano pot, izberemo območje poleg dna ekrana, kjer je zapisan predvideni čas prihoda. Nato izberemo “Search along route” in najdemo naše postojanke. V ta podiskalnik lahko vnesemo točen naslov ali pa enostavno poiščemo neko splošno mesto, recimo ime restavracije ali bencinske črpalke. 

Google bo seveda prepoznal naše iskalne želje in odkril najbližje zadetke naši poti. Ko najdemo želeni cilj oz. postojanko, jo lahko dodamo z enim klikom kot “pit stop”. Preprosto izberemo mesto na zemljevidu in Google ga bo uvrstil v našo pot.

5. Rezervacija Uberja ali Lyfta (kjer je seveda možno)

Google je poskrbel, da nam ni potrebno zapuščati aplikacije, če želimo rezervirati prevoz z Uberjem ali Lyftom. Po tem, ko smo izbrali želeni cilj, izberemo “Prikaži navodila” in nato kliknemo na ikono človečka, ki maha. Tukaj se nam odprejo različne možnosti prevoza. Vidimo lahko različne “on-demand” storitve, ki so seveda na voljo v našem območju, prav tako pa direktno v aplikaciji najdemo ocene stroškov. Ko izberemo to možnost, kliknemo “Odpri aplikacijo”,  da resnično prikličemo prevoz. 

6. Deljenje lokacije s prijateljem 

Obstajajo situacije, ko želimo prijateljem ali družini pokazati točno, koliko časa bomo potrebovali, da pridemo do njih, kajne? Google je v svoji aplikaciji dodal lastnost, kjer lahko sproti delimo “napredek poti” kar direktno iz aplikacije.

Podobno kot v enem od zgornjih primerov, izberemo sekcijo ob gumbu, kjer nam aplikacija prikazuje, kdaj naj bi dosegli zastavljeni cilj in nato izberemo “Share trip progress” opcijo. Od tam se nam odpre seznam kontaktov, s katerimi lahko delimo našo lokacijo, dokler seveda ne dosežemo zastavljenega cilja. Google nam bo sicer ponudil predlagani seznam kontaktov, ampak lahko mi vseeno izberemo tudi, da bomo delili lokacijo s prijatelji preko SMS sporočila ali elektronske pošte. 

7. Preverjanje, ali je naša najljubša restavracija zasedena

Aplikacija Google Maps lahko dela veliko več kot zgolj nudi navodila, kako priti iz točke A v točko B. Aplikacija nam lahko ponudi tudi podrobne informacije o restavracijah in ostalih krajih, kjer se zadržuje največ ljudi – vidimo lahko fotografije, recenzije in še veliko več. Ena zelo koristna lastnost je, da nam Google pokaže, v katerem delu dneva je restavracija najbolj zasedena, da si lahko na tak način splaniramo obisk. Ko najdemo želeno restavracijo, bar ali atrakcijo, izberemo območje na dnu ekrana, ki nam odpre celoten pregled informacij o dotični lokaciji.

Če želimo pogledati informacije o tem, kdaj je mesto najbolj oblegano, podrsamo navzdol do sekcije “Popular times”, ki nam pokaže graf, kjer lahko vidimo stanje po urah v dnevu. Za nekatere bolj popularne lokacije nam aplikacija ponudi celo čakalne dobe. 

8. Pokažite svojim prijateljem, kje se nahajte, s “pin-om”

Predstavljajte si, da se nahajte sredi glasbenega festivala, okrog vas 10 različnih odrov, 50.000 ljudi, vaš prijatelj pa nekje na drugi strani. Kako zdaj razložiti, kje se nahajate? V tem primeru je Googlova lastnost “pin” oz. po domače rdeča pika, ki pokaže trenutno lokacijo, zelo koristna stvar. Vse, kar morate narediti je, da pritisnete na ekran in malce dlje podržite. Na ekranu se pojavi majhna “značka”, ki kaže vašo lokacijo. Ko smo enkrat odvrgli prej omenjeni “pin”, ga lahko označimo in delimo s prijatelji in družino. 


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več