Programska in razvojna orodja
30.01.2018 12:47

Deli z drugimi:

Share

Ali Google in Facebook zares ogrožata demokracijo?

Ali Google in Facebook zares ogrožata demokracijo?
Ali Google in Facebook zares ogrožata demokracijo?

Po mnenju milijarderja Goerga Sorosa “tehnološki monopoli” kot sta Google in Facebook resno ogrožajo demokracijo. V svojem govoru na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu je eden najbolj znanih investitorjev na svetu povedal, da so družbena omrežja po njegovem mnenju “ovire inovacij”. Najbolj ga skrbi količina moči, ki jo dotične korporacije posedujejo v svojih rokah. Kljub temu pa je napovedal, da so dnevi tehnološkim gigantom šteti v smislu regulative in davčne politike. Poleg Facebooka in Googla je bil Sorosovih kritik deležen tudi Trump s svojo administracijo, ki naj “bi predstavljal nevarnost svetu”, po Sorosovih napovedih pa naj v vlogi predsednika ZDA ne bi dočakal leta 2020.

“Izgubljena svoboda”

Največ poudarka je zloglasni finančnik namenil ostrim kritikam transformativnim efektom, ki naj bi jih imela velika tehnološka podjetja. Vsi se dobro zavedamo, kakšno moč in vpliv imajo tehnološki giganti na življenje ljudi in to je tisto, kar je Soros posebej izpsotavil. “Moč oblikovanja človeške pozornosti je vedno bolj skoncetrirana v rokah nekaj največjih podjetij na svetu”, je gospod Soros povedal zbranim v Davosu.

V svojem govoru se je kar pogosto skliceval na Google in Facebook: “Potrebno je veliko truda in dela. da ubraniš to, kar je John Stuart Mill poimenoval “the freedom of mind”. Največji strah bi po Sorosovem mnenju morali razviti pred tem, da se bomo ljudje enostavno izgubili v digitalnem morju tehnologije. To kar smo sami ustvarili nas bo počasi premagalo, prehitelo in nadziralo. Morda se to vse skupaj sliši izsek iz filma Ghost in the shell, vendar je že Elon Musk govoril in opozarjal zelo podobno. O tem, da si ljudje sploh ne predstavljamo kaj ustvarjamo.

Soros je izpostavil, kakšen vpliv je recimo Facebook imel na politične izide zadnjih ameriških volitev, hkrati pa je dodal, da bo ta vpliv postajal vse večji, če ne bomo sami uporabniki postavili določene meje. Facebook se na Sorosove izjave ni odzval, prav tako pa tudi Google ni želel komentirati govora.

Soros je izpostavil primer Evropske unije, ki je po njegovem mnenju uspela “zaščititi družbo” pred tehnološkimi giganti, medtem ko regulativa ZDA ni bila dovolj ostra. “Internetni monopoli nimajo niti želje, niti energije, da bi družbo zaščitili pred lastnimi dejanji”, je še dodal.

“Družba v krizi”

Demokracija je po Sorosovem mnenju v nevarnosti, družba v krizi in ljudje se tega ne zavedajo. Negativni učinki tehnoloških gigantov so morda zares bolj vidni v ZDA, vendar lahko mirne vesti rečemo, da lovke Facebooka, Googla in podobnih korporacij segajo v vse konce sveta. Zdi se, da uporabniki postajamo vse bolj vpeti v platforme in izgubljamo ločnico med platformo in resničnostjo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več