Programska in razvojna orodja
15.12.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Google si želi, da eksperimentirate s temi fotografskimi aplikacijami

Google si želi, da eksperimentirate s temi fotografskimi aplikacijami
Google si želi, da eksperimentirate s temi fotografskimi aplikacijami

Google zadnje časa predvsem razmišlja o tem, kako svojim uporabnikom ponuditi več zabave. Trije različni oddelki podjetja so v ponedeljek izdali trio brezplačnih fotografskih aplikacij. Gre v bistvu za neke vrste eksperimetov v obliki aplikacij, za katere Google meni, da bi lahko pomenili uspeh za podjetje in veliko zabave za uporabnike. Preproste aplikacije vključujejo fotografski kotiček s prav posebnimi močmi detekcije poz, druga aplikacija ponuja orodja za “mešanje” videov kot pravi DJ in tretja aplikacija, ki spremeni vaš počitniški album v pravi strip. Rezultate aplikacij lahko vidimo na sliki, ki prikazuje najbolj značilna orodja vsake od aplikacij.

Google je poimenoval dotične aplikacije kar “Appsperiments”, torej kombinacija med eksperimentom in aplikacijo. Orodja, ki so jih razvijalci vključili v dotične aplikacije, naj bi po mnenju Googla predstavljala prihodnost fotografije pametnih telefonov. Ta bi naj bila osredotočena na efekte, ki jih ustvarja programska oprema. Edne prvih primerov opisanega je telefon Google Pixel 2 in njegov portretni način, ki uporablja programsko opremo za “depth-of-field” efekt. Ta je med amaterskimi fotografi zelo priljubljen, hkrati pa hvaležen za kakršnokoli hitro ustvarjanje.

Alex Kauffman, Googlov raziskovalec interakcije, je v svojem blog zapisu napisal: “Prihajajoče se generacije kamer bodo imele sposobnost združevanja strojne opreme in algoritmov računalniškega vida”. S tem je seveda želel izpostaviti pomembnost vloge, ki bo vedno večja na strani programske opreme in naprav. Googlove nove aplikacije sicer ponujajo določena orodja in lastnosti, ki jih že ponujajo tudi druge aplikacije in razvijalci, vendar vse obstoječe aplikacije stvari delajo nekoliko drugače. Torej podobni triki, rezultati pa se med seboj razlikujejo.

Googlova aplikacija Selfissimo! je kot foto kotiček, ki vsake toliko časa naredi sliko, le da ima ta aplikacija eno veliko prednost. Sama ne naredi slike dokler mi dejansko ne poziramo. Android in iOS aplikacija detektirata, ko se ustavimo in se prenehamo premikati ter nato sprožita kamero. Poze so lahko najrazličnejše, kajti aplikacija je narejena tako, da nima omejitev glede poz oz. določenih delov telesa. Tako kot v klasičnih foto kotičkih so slike v celoti črno-bele, aplikacija pa omogoča tudi hitro brisanje, kar je posebej prikladno, če smo eden tistih, ki za svoja “pravi” sebek naredi najprej 50 slik in šele nato izbere tisto, ki zaokroži po spletu in vseh družbenih omrežjih.

Za Android sisteme je na voljo tudi aplikacija Storyboard, ki skenira video in izbere nekaj trenutkov v obliki fotografij. Aplikacija jih sama razporedi v obliko stripa (kot lahko vidimo na sliki) ter doda enega od šestih filtrov. Vsakič, ko osvežimo aplikacijo se zamenjajo slike in pojavi se tudi drugačen filter. Po Googlovih podatkih bi naj bilo možnih 1,6 trilijona postavitev in kombinaci. Vidimo lahko, da vse aplikacije stremijo k avtomatizaciji in čim manjšem vpletanju uporabnika. Ali je to tisto, kar hočemo mi, uporabniki, je pa drugo vprašanje.

Zadnja aplikacija, ki jo je Google predstavil v ponedeljek, je Scrubbies. Gre za zanimiv in zabaven način, kako pospešimo in upočasnjujemo videe. Po tem, ko smo recimo posneli nek video, lahko z vsega dvema prstoma ustvarimo edinstvene “loope”, ki video upočasnjujejo ali pospešujejo. Prav tako lahko z enako lahkoto dosežemo, da se slika vrti nazaj ali naprej. Trenutno je ta aplikacija na voljo le za iOS naprave, je pa posebej všečna za najbolj zagrižene uporabnike Instagrama ali Snapchata.

Google pravi, da za zdaj zbira povratne informacije o predstavljenih treh aplikacijah, saj si želi vse tri obdržati v trgovini Google Play in z njimi poseči v sam vrh fotografskih aplikacij.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več