Programska in razvojna orodja
02.11.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Googlova raziskava o spletnem vedenju uporabnikov

Googlova raziskava o spletnem vedenju uporabnikov
Googlova raziskava o spletnem vedenju uporabnikov

Google vsako leto izvede poglobljeno raziskavo o spletnem vedenju uporabnikov in letos je ta pokazala, da 78 odstotkov Slovencev redno uporablja internet za osebne namene. Pri tem najpogosteje uporabimo prenosni računalnik, v povprečju pa do interneta dostopamo na 2,8 napravah.

Za vse tiste, ki Googla ne poznate dovolj dobro, smo pripravili nekaj osnovnih podatkov o njihovi začetkih, ki močno vplivajo na sedanje delovanje podjetja. Ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin sta se spoznala leta 1995 med doktorskim študijem na Stanfordski univerzi. Ko sta ugotovila, da imata podobne interese na raziskovalnem področju (pridobivanje in iskanje relevantnih informacij med ogromno količino podatkov), sta se januarja 1996 lotila skupnega projekta, pri katerem je bilo raziskovanje osredotečeno na izdelavo internetnega iskalnika, ki bi najdene rezultate iskanja rangiral tako, da bi višje na seznamu zadetkov uvrstili tiste strani, na katere se sklicujejo več drugih spletnih strani. Larry in Sergey sta tako začela razvijati iskalnik z imenom BackRub, ki je dobil takšno ime zaradi zmožnosti analiziranja povratnih povezav do določenih spletnih strani z namenom ugotavljanja njihove popularnost. Logika ugotavljanja popularnosti je bila sila preprosta: več povezav kot kaže na določeno spletno stran, bolj je le-ta popularna. Osnova, ki sta jo razvila, je nekaj let kasneje pripeljala do razvoja PageRank sistema, ki ga Google pri iskanju in razvrščanju zadetkov še danes uporablja.

Raziskava Connected Consumer Study 2017

V raziskavi Connected Consumer Study 2017 je Google ugotavljal spletno vedenje uporabnikov v 63 državah. V Sloveniji je v raziskavi sodelovalo tisoč ljudi, starejših od 16 let. 78 odstotkov Slovencev je rednih uporabnikov interneta za osebne namene. Na globalni ravni je ta delež 82 odstotkov. Najbolj aktivni so uporabniki v starostnih skupinah med 25 in 34 let in med 35 in 44 let. Raziskovalci poudarjajo, da je delež uporabe interneta sicer precej enotno razdeljen v vseh starostnih skupinah.

Slovenci v povprečju do interneta dostopamo na 2,8 napravah. 70 odstotkov nas uporablja pametne telefone (63 odstotkov v letu 2016), 77 odstotkov prenosne računalnike in 57 odstotkov pametne televizije. V letu 2017 je 24 odstotkov uporabnikov v enaki meri uporabljalo pametni telefon in računalnik/tablico za dostop do spleta, za 24 odstotkov vprašanih pa je pametni telefon prva izbira ob brskanju po spletu.

»Ugotovitve kažejo, da smo priča novi vrsti uporabnika, imenovanega »onliner«. Nadaljuje se rast uporabe mobilnih naprav, kar vpliva na to, kako ljudje komuniciramo in delujemo na digitalnem področju. Zdaj je pravi čas, da podjetja raziščejo, kako izkoristiti te nove priložnosti za podporo potrošnikom in doseganje poslovnih ciljev,« je komentiral Joško Mrndže, Googlov regionalni direktor za regijo Adriatik.

Celoten dokument je dostopen tukaj.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več