Programska in razvojna orodja
12.09.2011 10:52
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koliko elektrike porabi Google?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Na svetu ga verjetno ni računalničarja, ki ne bi uporabljal vsaj ene izmed bogate palete spletnih storitev podjetja Google. Te so namreč izjemno uporabne tako v poslovnem svetu kot pri preživljanju prostega časa. Da mi lahko dostopamo do spletnih storitev, kot so spletni iskalnik Google, YouTube, Gmail, Android Market in drugi, mora računalniški gigant seveda skrbeti za neprekinjeno delovanje svojih podatkovnih centrov. Za to kakopak potrebuje tudi električno energijo.

Da igra električna energija eno izmed ključnih vlog pri zagotavljanju Googlovih spletnih storitev, kaže podatek, da podatkovni centri računalniškega giganta širom sveta skupno porabijo kar 260 megavatov električne energije. Za lažjo predstavo – toliko električne energije proizvede običajna jedrska elektrarna in ta zadošča za mesto, ki šteje do 200 tisoč prebivalcev. Googlovi podatkovni centri porabijo celo več električne energije od ameriškega velemesta Salt Lake City. Ta skupno šteje slabih 190 tisoč prebivalcev.

Podjetje Google verjame, da je za človeštvo zelo koristno, da njegovi strežniki porabijo dobrih 260 megavatov električne energije. Če ljudje ne bi uporabljali njegovih storitev, bi namreč za dosego enakega cilja porabili bistveno več dragocene energije, kar bi še dodatno obremenilo okolje. Le zamislite si, da bi se za iskanje informacij morali odpraviti v knjižnico namesto da bi uporabili spletni iskalnik Google. Nadvse zanimiv je še podatek, da povprečen uporabnik Googlovih spletnih storitev prispeva k porabi električne energije toliko, kot če bi imeli tri ure na dan prižgano 60-vatno žarnico z žarilno nitko. Ni slabo za gledanje videoposnetkov in prebiranje elektronskih sporočil, a ne?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več