Programska in razvojna orodja
20.11.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Ste nevidni na Googlu? Preverite, kako lahko to spremenite

Ste nevidni na Googlu? Preverite, kako lahko to spremenite
Ste nevidni na Googlu? Preverite, kako lahko to spremenite

Če imate nek produkt ali storitev, za katero si želite, da jo spozna in na koncu koncev tudi kupi čim več ljudi, potem ste se že zagotovo srečali s kratico SEO kajne? V resnici lahko svoje storitve ali produkte na spletu promovirate ali (1) s plačevanjem oglasov in objav ter (2) s povečanjem orgranskega obiska. Ravno Google in Facebook obvladujeta preko polovice celotnega oglaševalskega trga in njuna največja konkurenčna prednost je to, da do potankosti poznata uporabnike, kar pa je koristno za prodajalce.

Vsi smo lahko pametni in preprosto plačamo za nek oglas, vendar na dolgi rok največ prometa prinese kvalitetna vsebina in optimalno zgrajena spletna stran. “Search engine optimization” je ena ključnih besed, ki se uporablja v tem kontekstu praktično na vsakem koraku, gre pa v bistvu zgolj za en cilj, ki je skupane vsem znamkam in spletnim stranem, biti karseda najvišje na Googlovem iskalniku.

Ali sploh razumemo, kako deluje Google?

Ključna elementa pri tem, kako visoko bo postavljena naša spletna stran, sta priljubljenost in relevantnost spletne strani. Glede na to, da Google predstavlja skoraj 90% celotnega trga (spletnih iskalnikov), se imetnikom oz. administratorjem spletnih strani splača poznati trike delovanja iskalnika. Googlov algoritem je verjetno ena najbolj vplivnih tehnoloških inovacij na sploh. Gre namreč za to, da matematična formula razvršča spletne strani med seboj, se pa ta algoritem vseskozi spreminja in posodablja.

Ko recimo vpišemo iskalno zahtevo “nogometna žoga”, Googlovi pajki, ki so v bistvu računalniški program, iščejo med milijardami spletnih strani in nam v nekaj stotinkah prikažejo tiste spletne strani, za katere algoritem meni, da so za nas najbolj relevantne. V primeru “nogometne žoge” bodo tako prvi zadetki verjetno razne spletne strani, kjer nogometno žogo lahko kupimo.

Na kaj moramo biti posebej pozorni?

Prvo kar je, vsebina mora biti kvalitetna, ne preveč monotona, torej čim bolj razgibana po različnih področjih in seveda raznovrstna v smislu forme. Torej najbolj priporočljivo je uporabljati tako besedilo, fotografije, videe, avdio podkaste in še kakšno kombinacijo vsega. Včasih je veljalo, da je ključna prodaja in neposredno nagovarjanja potencialnih kupcev k nakupu. Danes to več ne velja oz. smo se potrošniki tako spremenili, da te “direktne” poizkuse prepričevanja prepoznamo in se jim le redko pustimo. Kot ustvarjalci vsebin je zelo pomembno, da za kupca nudimo rešitev problema z relevantno vsebino in nasveti. Vsebina mora biti dovolj poglobljena, da obiskovalca pritegne, hkrati pa ne smemo pretiravati, kajti spet se nam lahko hitro zgodi, da potencialna stranka dobi občutek, da jo v nekaj silimo.

Google za razvrščanje spletnih strani uporablja preko 200 kriterijev, vendar sta med pomembnejšimi zagotovo število in moč povezav, torej po domače rečeno, naša zgrajena mreža. Recimo, če vzamemo primer Računalniških novic, bo napa spletna stran na Googlovem iskalniku precej višje, če nas bodo na svojih straneh omenili (dali povezave do nas) drugi spletni akterji kot so mediji, blogi, spletni portali itd. Omenili smo tudi moč dotičnih povezav oz. mreže. To spet pomeni, da recimo povezava, ki jo na našo spletno stran postavi nek priznani, po možnosti tuji medij, z priznanim imenom, bo ta povezava neprimerno boljša, kot recimo nek manjši medij ali blog, ki morda še nima tolikšne veljave.

SEO – ključne besede

Če se spet nekoliko vrnemo v preteklost se lahko spomnimo, da je včasih veljalo, da več ključnih besed pomeni boljši položaj v iskalniku. Avtorji vsebin so tako ciljali na karseda največ besed, ki jih ljudje tipično vpisujemo v iskalnike, vendar to pravilo danes več ne drži. Google razume točno kaj iščemo, tudi če tega nismo najbolj pravilno izrazili. Zato je danes pomembno predvsem to, na katerih mestih se znajdejo ključne besede – naslovi, podnaslovi, URl, slike, videi itd.

Ob poslušanju ene slovenskih blogerk, ki je skozi celoten pogovor izpostavljala pomembnost položaja znotraj iskalnika, je v ospredje vseskozi prihajala beseda učenje in izobrazba. Zelo pomembno je, da tudi če nismo neko veliko podjetje ali znamka, sami delamo na organskem dosegu spletnih uporabnikov, se izobrazimo na področju SEO optimizacije in morda na dolgi rok vseeno pridemo do izboljšanja rezultatov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več