Programska oprema
15.09.2014 17:24
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako močno Slovenci prisegamo na Windowse, Chrome in Google?

Računalniki še vedno predstavljajo največji delež dostopov do spleta, največji delež v prihodkih spletnih trgovin ter dosegajo najboljšo stopnjo konverzije in največjo vključenost uporabnika na spletni strani. Analizirali smo slovenske spletne uporabnike in razkrili 9 resnic o njih.
9 resnic o slovenskih spletnih uporabnikih
9 resnic o slovenskih spletnih uporabnikih

Dostopi preko računalnika predstavljajo največji delež v prihodkih spletnih trgovin ter dosegajo najboljšo stopnjo konverzije in največjo vključenost uporabnika na spletni strani. Prav zaradi izredno velikega pomena računalnikov na ekonomijo na spletu smo se odločili, da pripravimo še bolj podrobno infografiko, namenjeno dostopom prav preko teh naprav.

V Red Orbitu so se lotili podrobne raziskave, ki je zajela preko 50 milijonov obiskov spletnih strani v obdobju od začetku januarja do konca junija 2014. V raziskavo so vključili samo slovenske spletne strani in slovenske uporabnike ter s tem zagotovili relevantnost podatkov za lokalni trg.

Analiza je zajemala demografske podatke uporabnikov, hitrost nalaganja spletnih strani, resolucije zaslonov (ta podatek je posebej zanimiv za vse, ki razvijajo spletne strani), tržne deleže operacijskih sistemov in spletnih brskalnikov, vire obiskovalcev ter tudi časovno razpršenost (dan v tednu, ura v dnevu) uporabe spleta. Posebej zanimivi so podatki iz analize tržnih deležev spletnih brskalnikov in operacijskih sistemov.

Na globalnem trgu med brskalniki prevladuje Chrome (38 %), kateremu sledita Internet Explorer (19 %) in Firefox (17 %). Tudi Safari se ne drži slabo, saj dosega zavidljivi 16-odstotni tržni delež (vir: W3Counter – Julij 2014). Analiza podatkov za Slovenijo pokaže precej drugačno sliko. Tudi v Sloveniji prevladuje Chrome (38,36 %), kateremu je tesno za petami Firefox (35,01 %), nato sledi Internet Explorer (23,65 %). Vsi preostali brskalniki, med njimi tud Safari, dosegajo manj kot 2-odstotni tržni delež. Od kje taka razlika? Odgovor je v analizi tržnih deležev operacijskih sistemov.

Med operacijskimi sistemi v Sloveniji močno prevladujejo Windowsi, ki dosegajo 96,21-odstotni tržni delež. Vsi ostali operacijski sistemi so zastopani precej slabo. Še najbolj izstopa Macintosh (Apple OS X) z 2,79-odstotnim deležem, medtem ko Linux ne dosega niti 1 odstotka (0,96 %). Na globalnem trgu je slika ponovno precej drugačna, saj Windows dosega »zgolj« 59-odstotni tržni delež, Apple 17-odstotnega in Linux 19-odstotnega.

Infografika in več podatkov vam je na voljo tukaj.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RED ORBIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RED ORBIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RED ORBIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več