Facebook
26.02.2021 00:45

Deli z drugimi:

Share

Avstralija prva na svetu Googlu in Facebooku naložila plačevanje novic

Avstralija prva na svetu Googlu in Facebooku naložila plačevanje novic
Avstralija prva na svetu Googlu in Facebooku naložila plačevanje novic

V Avstraliji je bil včeraj, 25. februarja, sprejet nov zakon o digitalnih medijih, ki tehnološkim gigantom, kot sta Facebook in Google nalaga plačevanje deljenja novic lokalnih medijev. Po tem, ko je Facebook najprej blokiral avstralske novice na svoji platformi in ko je že kazalo, da s tamkajšnjo vlado našli skupni jezik, je novi zakon sprejet, kar zagotovo ni po godu Googlu in Facebooku.

Novi zakon “News Media and Digital Platforms Mandatory Bargaining Code” Googlu in Facebooku nalaga, da morata z mediji podpisati dogovore ali pogodbe o uporabi in deljenju novic na Facebookovi platformi in med Googlovimi iskalnimi rezultati. Avstralski senat se je za to potezo odločil praktično v zadnjih trenutkih zasedanja.


Kaj ta zakon pomeni v praksi?

Zakon tehnološkim velikanom in medijem nalaga obvezo, da sklenejo medsebojno poslovno sodelovanje. Če do teh dogovorov ne bo prišlo, bi lahko digitalne platforme bile deležne individualnih arbitraž. Avstralska vlada seveda zakon zagovarja in pravi, da imajo s pomočjo zakona domači mediji in novičarske organizacije več vzvoda in bolj pošteno pogajalsko izhodišče. “Australian Competition and Consumer Commission (ACCC)” – tržni regulator – pravi, da do zdaj mediji niso imeli praktično nobene moči, saj so bili v celoti odvisni od Googla, Facebooka in drugih podobnih korporacij.

Zakon poleg vsega tehnološkim platformam nalaga, da morajo medije o kakršnihkoli spremembah algoritma pravočasno obvestiti. Po drugi strani pa zakon od vlade zahteva, da v ozir vzame obstoječi doprinos platform k novinarstvu, preden bi lahko vlada zakon uporabila proti platformam. To posledično pomeni, da bi se lahko Google in Facebook v celoti izmuznila arbitražnemu postopku. Vlada mora med drugim platformo obvestiti vsaj mesec preden imajo namen uporabiti zakon.

Kaj pravita Google in Facebook?

Google in Facebook skladno trdita, da že zdaj pomagata lokalnim medijem, saj iz njunih platform ljudje masovno prihajajo na njihove novice. Če smo čisto pošteni, je to res. Samo pomislimo iz kje na dnevni ravni dobivamo največ novic in informacij o aktualnih dogodkih? Iz družbenih omrežij.

Dejstvo je, da se tukaj ne gre samo za merjenje moči, temveč je zadeva precej bolj široka, kot se zdi na prvi pogled. Svet zelo aktivno spremlja dogajanje v Avstraliji in prepričani smo, da če bo poteza avstralske vlade delovala, bodo tudi druge države po svetu polne idej, kako začeti lastna pogajanja s tehnološkimi velikani.

Kaj sledi?

Ko je Facebook prejšnji teden blokiral novičarske vsebine v Avstraliji, je bil deležen ostrih kritik, tako v Avstraliji, kot globalno. Zuckerberg je priznal, da so pretiravali, saj so blokirali preko tudi preko 100 drugih strani, med katerimi so bile tudi zdravstvene in varnostne organizacije. Je pa Facebookova odločna poteza, ki je bila morda malce preveč agresivna, bila jasno sporočilo vladam drugod po svetu, ki so že izkazale zanimanje za avstralski zakon.

S tem, ko se je večina bralcev novic preselila na splet, so tehnološki gigant deležni vse večjega pritiska, da naj plačajo za novice, ki jih najdemo na njihovih platformah, prav tako pa se že nekaj časa ukvarjajo s pritiski, da naj naredijo več v boju proti lažnim novicam in sovražnemu govoru.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,