Facebook
29.08.2018 14:48

Deli z drugimi:

Share

Facebook bo odslej skušal povezati neznance

Facebook bo odslej skušal povezati neznance
Facebook bo odslej skušal povezati neznance

Facebook si želi, da uporabniki najdemo več skupnih stvari, ki jih imamo z dvema milijardama uporabnikov po celem svetu. “Veliki F” je v petek naznanil, da testirajo novo lastnost oz. oznako “things in common” (“skupne stvari”), ki jo bomo uporabniki lahko zasledili v nekaterih komentarjih. Torej, kako bo stvar izgledala? Ko bomo brali komentarje neke javne objave – naj bo to neke blagovne znamke ali druge Facebook strani – bo Facebook posebej označil stvari, ki jih imamo skupne z “neznanci” oz. “neprijatelji”, ki so komentirali objavo. Recimo pod določenim imenom bomo lahko našli napis “You both went to the University of Virginia“, ali pa “You both are from Phoenix”.

Facebook nam bo odslej pokazal skupne stvari z uporabniki družbenega omrežja, ki pa niso naši prijatelji. Tukaj naj ne bi šlo zgloj za podatke kot so kraj bivanja in podatke o izobrazbi, temveč tudi nekatere bolj “osebne” podatke. Recimo lahko bomo videli, kateri uporabniki so člani enake Facebook skupine, ali zaposleni pri istem podjetju. Torej, če bi nekdo, ki ima na Facebooku napisano, da je zaposlen pri Facebooku, opazil svojega sodelavca, ki ima prav tako zapisano kje dela, bi Facebook to posebej izpostavil. Če se sprašujete, zakaj so se pri največjem družbenem omrežju odločili za ta korak, je odgovor sila preprost, da bi spodbudili povezovanje med ljudmi, ki bi se sicer zgrešili ali nikoli povezali med seboj.

Facebook zatrjuje, da gre za “manjši test” v ZDA, glede vseh ostalih načrtov za prihodnost pa niso želeli komentirati. “Če vemo, da imamo z nekom nekaj skupnega, nam to olajša povezovanje s to osebo”, pravijo pri Facebooku. Prej omenjena oznaka “things in common” se bo po Facebookovem pričevanju pojavila nad komentarji ljudi, s katerimi nismo prijatelji in imamo določene stvari skupne.

Predstavljeni test prihaja ravno v času, ko se Facebook, Twitter in YouTube borijo proti raznoraznim zlorabam na platformi. Označevanje skupnih stvari med ljudmi bi lahko po Facebookovem mnenju ponovno vneslo nekoliko bolj civilni diskurz med uporabniki.

Facebook konstantno skrbi, da njegovi produkti ne zaspijo v razvoju, hkrati pa je dotični test dober pokazatelj tega, koliko Facebook dejansko ve o uporabnikih in koliko podatkov lahko deli – v času, ko so prakse povezane s Facebookovimi podatki pod kritičnim očesom strokovnjakov. Družbeno omrežje je prav tako že kar nekaj časa na tapeti, ko govorimo o lažnih računih in neavtentičnih storitvah. Vsaka nova poteza bi morala biti vzeta pod drobnogled, kajti ljudje smo konec koncev tisti, ki v največji meri skrbimo za to, da družbena omrežja obstajajo v takšni obliki kot dejansko so.

Facebook zatrjuje, da bodo zgolj javne informacije prikazane pod oznako “things in common”. Lastnost se bo nanašala tudi na uporabnikovo občinstvo in nastavitve zasebnosti. Za zdaj so se pri Facebooku odločili, da uporabniki ne bomo mogli “izklopiti” dotične oznake kot smo to navajeni pri nekaterih ostalih lastnostih.

Ta poizkus ni edini v zadnjem času, ko je Facebook skušal povezati neznance med seboj. V začetku tega meseca je družbeno omrežje naznanilo nova orodja, preko katerih naj bi se med seboj povezovali mentorji in mentoriranci preko Facebook skupin.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več