Facebook
22.02.2018 13:57

Deli z drugimi:

Share

Facebook bo združil navidezno in virtualno resničnost v objavah na naših časovnicah

Facebook bo združil navidezno in virtualno resničnost v objavah na naših časovnicah
Facebook bo združil navidezno in virtualno resničnost v objavah na naših časovnicah

Kako bi sprejeli novost na Facebooku, ko bi lahko ustvarili digitalno 3D skulpturo, jo delili na Facebooku, se z njo igrali v virtualni resničnosti ali jo vstavili v svoj svet navidezne resničnosti? Facebook se ravnokar ukvarja s finiširanjem prve in druge faze prav posebnega projekta, katerega zametke je predstavil oktobra. Govorimo namreć o interaktivnih 3D modelih v objavah na časovnicah uporabnikov.

Sedaj je Facebook potrdil, da so uredili podporo industrijskega standarda glTF 2.0, ki omogoča realistično oblikovanje objektov. V sklopu standarda lahko urejamo teksturo, svetlost in obliko objektov. Novi Graph API dovoljuje razvijalcev, da ustvarjajo 3D modelirne aplikacije ali celo 3D kamere, ki vsebino delijo direktno na časovnico. Kot lahko sami vidite v spodaj priloženem videu, gre za dokaj osnovne 3D oblike, vendar so pri Facebooku zagotovili, da je širina možnosti nadaljnega razvoja neskončna. Uporabniki lahko 3D objekte enostavno povlečejo iz ene od aplikacij in jo vržejo v svojo objavo na časovnici. Prav tako pa lahko uporabniki svoje 3D objave prenesejo v Facebook Spaces, prostore virtualne resničnosti.

Na primer uporabnik Facebooka bi lahko ustvaril metalično personalizirano šahovsko figurico v 3D modelirni apliakciji, jo delil neposredno na časovnico in jo hkrati prenesel v Facebook Spaces, kjer bi lahko s figuro odigral partijo virtualnega šaha. Znamke kot so LEGO, Jurassic World, Clash of Clans in Wayfair se že lotevajo eksperimetiranja s 3D objavami.

“Trudimo se, da bi 3D tehnologijo postavili ob bok vsem standardnim lastnostim Facebookovega ekosistema. Faza 3 je prenos 3D objektov v prostor navidezne resničnosti in to je sedaj naša prioriteta”, razlaga Facebookov kreativni direktor za virtualno resničnost, Ocean Quigley. Kot sam pravi je ta prehod na 3D tehnologijo edina normalna nadaljevalna opcija družbenega omrežja, ki je prehodilo pot od teksta, slike, videa, do sedaj 3D tehnologije. “Naš glavni cilj v tem trenutku je, da postavimo temelje za prehod uporabnikov v 3D svet virtualne resničnosti in navidezne resničnosti”, je še dodal.

Če sedaj želimo objaviti 3D objavo, moramo najprej izbrati barvo ozadja in teksturo, Quigley pa pravi, da si želijo celoten proces od izbire objekta do objave narediti karseda hiter in enostaven. Ne želijo narediti novost, ki bi od uporabnikov zahtevala pretirano tehnično znanje. Sam je poimenoval glTF 2.0 “JPEG 3D tehnologije,”. Poskrbeli pa so med drugim tudi za različne formate 3D objektov, kar pomeni, da bo Facebook odprl odprtokodni konverter GitHub, ki bo omogočal objavo želenega tipa datoteke.

Če Facebooku uspe izpeljati zadevo do konca, bi lahko to za njih pomenilo veliko prednost pred konkurenti. Ostala družbena omrežja bi tako bila v podrejenem položaju, saj bi Facebook ponujal najbolj futuristično obliko deljenja vsebine. Brez težav si predstavljamo, kako po Facebooku hodijo 3D avatarji kajne? Upamo samo, da bo Facebook ali kateri od zunanjih razvijalcev razvil vrhunski 3D kreator, s katerim bi lahko recimo ustvarili lastni 3D avatar, glede na naše slike v galeriji. Marketingarji in oglaševalci bi zagotovo bili veseli Facebookovega novega prostora za “napad na potrošnike”. Podjetja kot so Sony in Wayfair že intenzivno uporabljajo 3D tehnologijo, kaj kmalu pa bi lahko tem gigantom sledila še manjša podjejta.

Facebook je glede prisvojitve novih formatov vsebine zelo agresiven – 360-stopinjske fotografije, videi v živo in GIFi – saj si želijo obdržati najmlajšo populacijo, kljub temu, da je Facebook že sam star preko 14 let. Facebookov produktni menedžer, Aykud Gönen, pravi: “V prihodnosti si predstavljamo digitalni svet, kjer lahko ljudje delijo neomejene obliko vsebine v virtualni in navidezni resničnosti”.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več