Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava



  • A- A+

05.02.2019      21:27
|
Facebook

Facebook končno predstavil novo lastnost "Unsend"

  • A- A+

 

Facebook je po tem, ko je spletni tehnološki portal TechCrunch odkril, da je Mark Zuckerberg na skrivaj preklical nekaj svojih Facebook sporočil, uradno naznanil, da bo vsem uporabnikom omogočil, da prekličejo sporočila v časovnem obdobju 10-ih minut po tem, ko so jih poslali. Nova lastnost prihaja na Facebook Messenger, imenovala pa naj bi se kar "Remove for everyone". Če se sprašujete, zakaj bi to lastnost sploh uporabili, imamo za vas nekaj priemrov: če recimo napišemo tekst z veliko napakami, če pošljemo nekaj, kar takoj obžalujemo, če pošljemo karkoli, zaradi česar nas je sram in ostali podobni razlogi.

Kot omenjeno bo časovni okvir, v katerem lahko uporabniki prekličejo poslana sporočila na Facebook Messengerju, 10 minut. Pošiljatelj bo ob kliku na sporočilo našel gumb za izbris sporočila "Remove for you", s katerim izbrišemo sporočilo zgolj zase, poleg tega pa gumb "Remove for everyone", s katerim bomo izbrisali sporočilo iz predala prejemnikov. Prejemnik bo dobil obvestilo, da je pošiljatelj sporočilo izbrisal, in bo še vedno imel možnost, da prijavi sporočilo Facebooku. Nova lastnost bi lahko prinesla bolj odprte pogovore na Messengerju, hkrati pa bi lahko to prineslo nove možnosti uporabe. Vsekakor pa ne pričakujemo, da bodo uporabniki revolucionarno spremenili svoje uporabniške navade pri pošiljanju sporočil preko Messengerja.

Facebook je pred časom izrabil svojo moč in malce prilagodil zgodovino Zuckerbergovih Facebook sporočil na način, ki recimo preko e-maila ali drugih načinov komunikacije ne bi bil možen. Ne glede na vse Facebook ni želel povedati, ali bo s to dvomljivo prakso še nadaljeval, torej ali bo še naprej brisal sporočila ključnih akterjev v podjetju tudi dolgo po tem, ko so že bila poslana. 

Zgolj toliko, da si malo osvežimo spomin, poglejmo, zakaj je sploh prišlo do lastnosti "Unsend":

  • Facebook Messenger ni nikoli ponujal možnosti "Unsend", razen v primerih šifriranih sporočil "Secret messaging", kjer lahko nastavimo čas, po katerem se sporočila izbrišejo, ali na Instagram Directu;
  • aprila 2018 je TechCrunch poročal o tem, da so nekatera sporočila Marka Zuckerberga izginila iz prejetih sporočil prejemnikov, med katerimi so bili tudi posamezniki, ki niso zaposleni pri Facebooku. V pogovoru ni ostala nobena sled, kar je izgledalo, kot da bi se prejemniki pogovarjali sami s seboj. Dokaz za to, da so sporočila dejansko bila poslana oz. prejeta na drugi strani, so bili e-maili;
  • Facebook je sebi v bran trdil, da so se odločili za takšno potezo iz varnostnih razlogov, kajti v ravno v tistem času je nastala manjša panika zaradi hekerskega vdora v Sony Pictures. Kljub temu pa niso nikoli resnično razložili, zakaj so bila odstranjena samo določena sporočila določenim ljudem;
  •  naslednje jutro je Facebook spremenil potek igre in naznanil, da so ustvarili gumb "Unsend", namenjen slehernemu uporabniku: "O dotični lastnosti smo se kar nekajkrat pogovarjali ... Lotili se bomo širše lastnosti, ki bo omogočala brisanje poslanih sporočil. To bo seveda trajalo dalj časa. Do trenutka, ko dotična lastnost ne bo pripravljena za uporabo, ne bomo brisali sporočil ključnih akterjev podjetja. To bi vsekakor morali storiti že veliko prej - žal nam je, da nismo", so zapisali pri Facebooku;
  • šest mesecev pozneje, oktobra 2018, Facebook še vedno ni izdal nove lastnosti, vendar je ravno takrat TechCrunch odkril, da Facebook pripravlja prototip lastnosti;
  • novembra je Facebook že počasi začel posodabljati aplikacijo z novo lastnostjo z gumbom "Remove for everyone" v časovnem razmaku 10-ih minut;
  •  v kratkem bo vsak uporabnik Facebook Messengerja, tako iOS kot Android uporabniki, dobil novo "Unsend" lastnost.

Torej, ali bo Facebook ponovno začel z odstranjevanjem sporočil vrhovnih? Ta poteza bi pomenila samo eno, in sicer, da je nova lastnost na voljo tako za zaposlene kot za ostale uporabnike. Še vedno pa bode v oči, da so Zuckerbergova sporočila izpred nekaj let bila odstranjena na način, na katerega ta novost ne bo na voljo za navadne uporabnike. O učinkih nove lastnosti je zdaj težko špekulirati, vsekakor pa bomo zadevo še naprej spremljali in vas obveščali o pomembnih informacijah.




Povezave:TechCrunch







KOMENTIRAJ

X



ANKETA
Arhiv anket

Google stalno beleži vašo lokacijo. Kakšen odnos imate do tega?





ZADNJE RAČUNALNIŠKE TEŽAVE IN REŠITVE

ZADNJE KOMENTIRANE NOVICE

Izjemna poletna razprodaja spletne trgovine M... 2
slo81a  |  Še zmeraj so več kot 1x dražji od kitajc...
Omrežje 5G je občutljivo na visoke temperatur... 2
zgubar  |  "...saj naj bi teoretično ponujalo do 20...
Sovražne vsebine bodo morale biti s spleta od... 9
slo81a  |  Če se ti politika ali kak veljak ne dopa...
Kar pet milijardna kazen za Facebook? 1
slo81a  |  Še premajhna kazen,na kolena z facebukom...
Všečna športna ročna ura Xiaomi za neverjetno... 6
zgubar  |  "Poleg tega jo lahko seveda uporabljamo ...
RN KANAL




e-novice Želim brezplačno izdajo uredniškega izbora
najboljših računalniških novic na e-mail
Potrdi
(predogled)
(predogled)
(predogled)


100% skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odnaročili se boste lahko kadarkoli!
Twitter




V zgornje okence vpišite vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli nadaljna navodila.

Mozilla Firefox

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Možnosti (Options)
V zavihku Splošno (Main) v polje Domača stran (Home Page) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Internet Explorer

Kliknite na meni Orodja (Tools) in izberite Internetne možnosti (Internet Options)
V zavihku Splošno (General) v polje Home Page (Domača stran) vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb V redu (OK)

Chrome

Hkrati pritisnite ALT+F in izberite Možnosti
V zavihku Osnove kliknite na gumb Uporabi trenutno stran
Kliknite na gumb Zapri

Netscape Navigator

Kliknite na meni Tools in izberite Options
V zavihku Main v polje Home Page vpišite naslov rn.si
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite CRTL+F12
Kliknite gumb »Use current«
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+","
Izberete zavihek General
Kliknite gumb »Set to current page«

Mozilla Firefox

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Shrani (Save)

Internet Explorer

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Dodaj (Add)

Chrome

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb Končano (Finish)

Netscape Navigator

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Opera

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK

Safari

Hkrati pritisnite tipki CTRL+D
Kliknite na gumb OK