Facebook
21.04.2018 09:50

Deli z drugimi:

Share

Facebook si želi uporabe tehnologije prepoznavanja obrazov! Kaj pa mi?

Facebook si želi uporabe tehnologije prepoznavanja obrazov! Kaj pa mi?
Facebook si želi uporabe tehnologije prepoznavanja obrazov! Kaj pa mi?

Facebook je začel spraševati Evropejce in Kanadčane, da mu dovolijo uporabo tehnologije prepoznavanja obraza za identifikacijo uporabnikov v videih in na fotografijah. Facebook je sicer že začel z uporabo dotične tehnologije v Kanadi leta 2011, vendar je takoj naslednje leto v Evropi s tem prenehal, po tem, ko so protestirali regulatorji in zagovorniki zasebnosti.

Nova Facebookova zahteva je ena od “opt-in” dovoljenj, ki jih Facebook skuša urediti pred začetkom veljave novega zakona o varovanju podatkov. Vsekakor smo lahko prepričani, da bo ta poteza še dvignila veliko prahu. Verjetno vsi dobro vemo, s čimer se največje družbeno omrežje ukvarja v tem trenutku kajne? Besedi Cambridge Analytica sta dovolj, da vsi točno vemo kajne?


Kot da to ne bi bilo dovolj Facebooku grozi tudi tožba zaradi domnevne uporabe tehnologije prepoznavanja obraza brez eksplicitnega privolenja uporabnikov. “Biometrična identifikacija in sledenje milijardam fotografij na družbenem omrežju lahko pomeni resna tveganja za zasebnost uporabnikov”, pravi Silkie Carlo, direktor britanske civilne skupine Big Brother Watch. Po njegovih besedah bi Facebook sedaj moral nujno pokazati, da lahko spoštuje zakone, ne pa da išče nove načine nadgradnje nadzora nad svojimi uporabniki.

Uporabniki zunaj Evrope in Kanade bodo prav tako povabljeni k podobnim vprašanjem in nastavitvam zasebnosti v prihajajočih mescih in če se zavestno ne odločijo, da nočejo biti del sistema, potem bodo ostali v njem, kar pomeni, da bo Facebook na njih uporabljal tehnologijo prepoznavanja obraza.

O kakšni tehnologiji govorimo?

Facebookova tehnologija prepoznavanja obraza vsakomur od uporabnikov, ki že imajo recimo profilno sliko ali kakršnekoli druge fotografije dodeli unikatno številko, ki jo dodeli algoritem glede na izgled uporabnika. Gre kot za neke vrste unikatno QR kodo, ki potem razloči uporabnika od uporabnika.

Vsi obrazi, ki so neidentificirani, so na podoben način primerjani z bazo podatkov. Ko se pojavi ujemanje, Facebook o tem obvesti tako osebo, ki sliko objavlja, kot tudi osebo, ki se je na sliki pojavila. Na sliki se ob tem pojavijo relevante imenske oznake. Koristna stvar tehnologije je, da lahko ugotovi tudi, ko recimo nekdo želi uporabiti ukradeno fotografijo kot svojo profilno sliko. Facebook bi naj po pisanju portala BBC s to tehnologijo uporabnikom ponujal nove predloge za prijateljstvo.

Pazite kaj “obkljukate”

Nove nastavitve prihajajo ravno v zadnjem trenutku, preden v veljavo vstopi nova regulativa GDPR. Po napovedih strokovnjakov bi naj po 25. maju, ko bo uraden začetek veljave, “svet drugačen”. Podjetja in posamezniki se sicer že več kot eno leto (nekateri malo manj, nekateri malo bolj) intenzivno pripravljajo na 25. maj, vendar še zdaj nismo povsem prepričani, da so vsi pripravljeni tako kot bi morali biti.

Nova uredba precej poostri obstoječa pravila, ki se tičejo upravljanja z osebnimi podatki, prepoveduje uporabo “pre-ticked” okvirjev za strinjanje s kakršnimikoli pogoji, prav tako pa poveča kazni, ki bodo sledila neupoštevanju pravil.

Če se spet vrnemo na tehnologijo prepoznavanja obraza na Facebooku, se lahko uporabniki ali strinjajo z uporabo, z enim klikom, ali pa morajo preiti vse ostale strani, da se jim pojavi možnost zavrnitve uporabe tehnologije. V novem Facebookovem sistemu morajo uporabniki kopati nekoliko globlje v “manage data setting” sekcijo, da potrdijo, da si ne želijo tehnologije prepoznavanja obraza, medtem ko lahko le z enim klikom “accept and continue” vklopijo dotično tehnologijo.

Tako kot je to veljalo do zdaj, Facebook iz bazena uporabnikov, ki bodo potencialni uporabniki tehnologije prepoznavanja obrazov, izloča tiste uporabnike, ki še niso stari 18 let. Prav tako je Facebook obljubil, da če si recimo uporabnik v nekem trenutku premisli, lahko brez težav ukine nastavitve, Facebook pa bo izbrisal zgoraj omenjene podatke o obrazu uporabnika.

“Še vedno obstajajajo številne nerešene dileme, katerih razlage čakamo s strani Facebooka”, pravi irski komisionar za zaščito podatkov za BBC. Glavna vprašanja, ki se pojavljajo v glavah takšnih in drugačnih uradnikov so, zakaj bi recimo Facebook moral uporabljati tehnologijo prepoznavanja obrazov na vseh uporabnikih, tudi tistih, ki niso eksplicitno soglašali s tem.

Občutljivi podatki

Facebook bo v začetni fazi ponujal nove nastavitve (na sliki) uporabnikom v EU, potem pa bo izdelal še posebne verzije za ostale uporabnike. Med drugim bo facebook spraševal za strinjanje z naslednjimi postavkami:

– če bo recimo uporabnik dodal v svoj profil informacije o veroizpovedi, politični pripadnosti ali spolni usmerjenosti, bo Facebook vprašal, ali se uporabnik strinja, da te podatke pokaže ostalim in ali lahko te podatke uporabi za ponujanje personalizirane vsebine

– uporabniki bodo vprašani, če avtorizirajo podatke zbrane iz drugod – med drugim iz raznih “third-party” spletnih strani in aplikacij – da bo tako lahko Facebook izbiral, katere oglase ponuditi določeni osebi na Facebooku in Instagramu.

Znotraj uredbe GDPR so posebne, nadgrajene zaščite deležni otroci, članice EU pa se lahko same odločijo, ali uporabijo uredbo za otroke do 13-ega ali 16-ega leta starosti. Facebook sicer že tako ali tako prepoveduje včlanitev otrok, ki so stari manj kot 13 let, vendar bo sedaj spraševal tiste mlajše od 16, za dovoljenje staršev ali skrbnikov:

– za prikazovanje ogalsov glede na njihove interese

– za vključeavnje njihovih verskih in političnih prepričanj v profile

– za dovoljenje za izražanje glede spolne usmerjenosti.

Facebook na dnevni ravni operira z enormnimi količina občutljivih podatkov in tehnologija prepoznavanja obrazov zagotov spada med podatke, za katere ljudje nismo ravno najbolj navdušeni, če jih kdorkoli uporablja brez našega soglasja kajne? Ravno zato bo moral Facebook zelo pazljivo pristopiti k vpeljavi dotičnih nastavitev in tehnologije.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več