Facebook
29.04.2018 17:13

Deli z drugimi:

Share

Naprava, ki nam omogoča prebiranje elektronske pošte in SMS sporočil prek kože

Naprava, ki nam omogoča prebiranje elektronske pošte in SMS sporočil prek kože
Naprava, ki nam omogoča prebiranje elektronske pošte in SMS sporočil prek kože

Facebook razvija futuristično nosjivo napravo, ki z uporabo senzorjev diktira beseda na uporabnikovo roko. Raziskovalcem je uspelo razviti revolucionarno nosljivo napravo, ki oddaja mikro-vibracije, ki nosijo določene pomene. Po podatkih Facebooka bi naj tovrstne naprave pomagale pri “boju” proti odvisnosti od telefona, poleg tega pa bi lahko pomagale ljudem, ki imajo posebne potrebe.

Revolucionarna nosljiva naprava

Facebook je razvil futuristično napravo, ki uporabnikom omogoča prebiranje elektronske pošte in SMS sporočil preko kože. Naprava, ki jo lahko vidimo na sliki, se pritrdi na uporabnikovo roko in preko posebnih senzorjev oddaja valove v določenih vzorcih. Te uporabniki občutijo kot nežne dražljaje na njihovi koži, dražljaji pa predstavljajo govorjeno besedo ali napisane tekste. Razvijalci naprave trdijo, da bi lahko nova tehnologija pomagala pri “boju” proti odvisnosti od telefona, poleg tega pa bi lahko pomagala ljudem, ki imajo določene vizualne ali avdio težave pri komunikaciji.

V videu, ki ga je objavil britanski Daily Mail, je videti, kako naprava deluje, vendar se moramo zavedati, da gre za zgodnjo fazo razvoja, kjer ni še vse povsem dorečeno.

Kakšno vlogo je odigral Facebook?

Skupina raziskovalcev je bila zbrana s prav posebnim namenom, saj je Facebook že kar nekaj časa načrtoval stvaritev podobne naprave. Prototip naprave ke bil premierno predstavljen v strokovnem članku, ki je bil objavljen v začetku meseca, vendar je Facebook dejansko prvi pokazal svoje delo na konferenci, ki je ta teden potekala v Kanadi. V študiji, ki smo jo omenili, je eden od znanstvenikov pokazal, kako se lahko ljudje zlahka naučijo, kako uporabiti napravo, ko jim pri učenju pomaga “easy-to-use” aplikacija. Kot lahko vidimo na drugi sliki v članku, kjer so predstavljeni izseki iz aplikacije, ne gre za neko težko snov.

Uporabniki, ki nosijo napravo, prejemajo majhne mikro-vibracije na roko in te vibracije so kodirane v foneme, ki so enote govorjenega jezika, kar pa je kompatibilno z vsemi jeziki. To hkrati omogoča tudi enostavno učenje, ki je celo tako enostavno, da so se uporabniki v vsega treh minutah naučili treh fonemov. Si predstavljate, kaj bi lahko ta tehnologija pomenila za razvoj komunikacije?

“Naša demonstracija kaže, da se laični uporabniki lahko zelo hitro naučijo dotičnega kodiranja, katerega je možno posplošiti na nove besede. Te potem lahko uporabijo v strukturiranih stavkih za vsakodnevno diskretno komunikacijo. Vse to v vsega treh minutah”, piše v raziskavi. Torej vidimo lahko, da ne gre zgolj za neko znanstveno napravo, ki bi bila uporabna samo v laboratorijih in umetnih pogojih, temveč gre za napravo, ki bi jo lahko ljudje uporabljali v vseh situacijah, v povsem normalnem življenju.

Kako naprava deluje?

Facebookovi raziskovalci so razvili napravo, ki vsebuje dve 8-faktorski komponenti, ki pošiljata mikro-vibracije na uporabnikovo roko. Te vibracije predstavljajo zvoke in besede. Prej omenjena aplikacija olajša spoznavanje naprave za uporabnike ter jim omogoča, da se naučijo katera vibracija spada zraven z določenim fonemom. Na sliki lahko vidimo primer nekega povsem običajnega stavka, ki se preko senzorjev prevede v prav določene vibracije.

Raziskovalci so nekaj smernic vzeli iz brailove pisave, na primer, kako sta dotik in vibracija lahko uporabljena kot sredstvo komuniciranja. Dve glavni komponenti, ki sestavljata napravo, vsebujeta vsaka po 8 “tactorjev” oz. glasovnih celic, ki ju obdajajo 3D natisnjene obloge iz volne. Tako je za uporabnika tudi občutek nošenja bolj prijeten kot pa ob neke plastičnem ovoju oz. napravi. Vibracije, ki jih uporabnik prejema, sestavljajo 250hz valovi, na roki pa jih uporabniki čutijo le 144 miliskund. Tako je Facebook med drugim tudi poskrbel za vse tiste dvomljivce, ki bi se najverjetneje takoj zapičili v vprašanje o varnosti uporabe naprave.

“Za uporabo zgornjega dela roke kot medija prenosa smo se odločili, ker ima ta del boljšo dovzetnost za vibracije oz. je na te bolj občutljiv od ostalih delov telesa. Poleg tega smo razmišljali o tem, kateri del telesa bo najmanj škodil ostalim aktivnostim in kateri del telesa je družbeno bolj sprejemljiv, da se na njega karkoli pritrjuje. Si predstavljate našo napravo na uporabnikovem čelu ali nogah? Verjetno ne.”, pravijo raziskovalci, ki so za razvoj do točke, kjer se nahajajo sedaj, porabili kar nekaj mesecev časa.

Morda se kdo sprašuje tudi, zakaj so raziskovalci uporabili sistem fonemov in ne črke. Odgovor je sila preprost, in sicer zato, ker so fonemi lažje prenosljivi kot črke. V bistvu bi sistem črk zahteval precej več dela pri vpeljavi, hkrati pa bi to za uporabnike pomenilo več komplikacij pri učenju. Pri fonemih gre v bistvu samo za razliko med zvočnimi in nezvočnimi konzonantami. Recimo fonemi “ba”, “da” in “ga” so ratikulirani z uporabo ustnic in neba ust, medtem ko fonemi kot so “pa” in “ta” nastanejo z ratikulacijo zraka. Za razlikovanje med obema skupinama je sistem narejen tako, da ali pošlje skupek valov, ali le en val dražljajev.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več