Facebook
13.07.2018 13:07

Deli z drugimi:

Share

So to najtežji trenutki za Marka Zuckerberga?

So to najtežji trenutki za Marka Zuckerberga?
So to najtežji trenutki za Marka Zuckerberga?

Ali je biti milijarder nekaj najlepšega nasvetu? Te milijarde na računih naredijo nedotakljivega? Nikakor! Si predstavljate, da vsak vaš korak, vsako vašo potezo in še posebej vsako vašo napako obsojajo vsi mediji po svetu? Mogoče sicer pomaga, če ste “robot”, vendar več o tem v nadaljevanju.

Sposobnost nadziranja dogodkov okrog sebe, ali vsaj percepcije teh, ni samo rezultat materialnega bogastva – tudi, če ste 5. najbogatejši Zemljan, ki je ocenjen na 75 milijard ameriških dolarjev, kot je to Mark Zuckerberg – je najbolj pomembno to, da se obkrožite z najboljšimi ljudmi, kar je to sploh možno. Ravno to je razlog, zakaj bo Zuckerberg – ki bije svoje Facebook bitke na sodiščih kot obtoženi in ne več mladenič, ki je popolnoma spremenil svet – po vsej verjetnosti zdržal vse te pritiske in “čudežno” pobegnil vsem okovom, ki ga obdajajo.

Obvarovanje javnega ugleda

Se še spomnite filma iz leta 2010 – The Social Network – ki bi po vseh napovedih moral uničiti ugled Marka Zuckerberga, vendar se je ta nasprotno odločil, da film pokaže vsem zaposlenim. Film je poskrbel, da so ljudje začeli sovražiti “Zucka” in mnogi so ravno zaradi filma prenehali uporabljati to najbolj priljubljeno družbeno omrežje, vendar potem s(m)o se vsi nekako vrnili nazaj. Ne glede na to, kaj si je oz. kaj si še nekdo misli o Zuckerbergu, Facebook še vedno raste in raste.

Številke ne lažejo

Danes ima Facebook preko 2 milijarde mesečno aktivnih uporabnikov in podjetje je ocenjeno na 400 milijard ameriških dolarjev. V začetku se je zdelo, da je Facebook stran, kjer všečkamo prijatelje, ki jih sice ne vidimo tako pogosto, danes je Facebook oglaševalska platforma z unikatno in veliko močjo. Kar pa se tiče Zuckerberga lahko izpostavimo enega bolj znanih citatov iz filma: “A veste kaj je bolj kul od milijarde dolarjev? 75 milijard dolarjev!”.

Številka, ki danes še posebej jemlje dih je, da kar 44% Američanov največ informacij in novic prebere oz. dobi na Facebooku. Ni nam potrebno biti novinar, da se nam ta podatek zdi malce strašljiv. Facebook v resnici deluje na principu odmeva, kajti enako ljudje ne vidijo enakih stvari na strani. Facebookov algoritem, ki je poln Zuckerbergovih prstnih odtisov določa na podlagi podatkov, kaj bo kdo videl.

Škandal Cambridge Analytica je močno zamajal “Facebookovo ladjo”, vendar je ni uspel prevrniti. Največje družbeno omrežje na svetu še naprej pluje svojemu cilju naproti in uporabniki smo tisti, ki sedimo na tej ladji in roko na srce uživamo v vožnji.

Javni vs. zasebni vpliv

Kritike, negativni naslovi v medijih, raznorazna razkritja glede vprašljive uporabe zasebnih podatkov, gibanje #DeleteFacebook in še bi se kaj našlo. Vse to se giblje okrog Zuckerberga in Facebooka praktično na dnevni ravni, vendar je vprašanje, ali ima vse to sploh kakršenkoli učinek na Zuckerberga? Kot vse kaže ne in številke to potrjujejo. Facebookovi škandali so mogoče malce vplivali na stanje delnic na trgu, vendar, ko je vrednost delnic 27. marca letos padla najnižje v zadnjih 8 mesecih – po tem, ko je Cambridge Analytica prišla v New York Times – so delnice zdaj spet zrasle za 23%.

Zuckerberg, ki je lastnik 16% Facebookovih delnic, je v tem času zaslužil 13 milijard ameriških dolarjev. V javnosti Zuckerberg trdi, da je njegov glavni fokus usmerjen na povrnitev zaupanja v Facebook, medtem ko v zasebnosti Zuckerberg deluje kot da mu nič ne more do živega. Mnogi o njem govorijo kot o kriminalcu z največjim vplivom na svetu, vendar bi morda lahko vseeno o njem govorili kot o eni največjih osebnosti vseh časov.

Torej, če potegnemo črto, lahko za Zuckerberga trdimo, da mogoče res preživlja najtežje časa od ustanovitve Facebooka, ki pa kot vse kaže nanj nimajo velikega vpliva.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več