Facebook
20.01.2021 08:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Katere vaše podatke bo WhatsApp delil s Facebookom?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Dolgo časa smo pričakovali, da bo Facebookova 16-milijardna investicija v WhatsApp sčasoma vodila v monetizacijo. Glede na zadnje napovedane spremembe zasebnosti v aplikaciji vidimo, da so se napovedi in pričakovanja uresničile. 

WhatsApp je v začetku leta napovedal spremembe v svojih pravilih zasebnosti, ki so požele nemalo ogorčenja in kritiziranja s strani strokovnjakov za kiber varnost in tudi samih uporabnikov. Rezultat? Vse več uporabnikov WhatsAppa se odloča za uporabo “bolj varnih” alternativ, kot sta Signal in Telegram. Signal, trenutno “najbolj varna” komunikacijska aplikacija na trgu, katere uporabo je med drugim svetoval celo Elon Musk, je v prvem tednu januarja beležila 4.200-odstotno rast uporabnikov. Na globalni ravni je dosegla številko 7,5 milijona uporabnikov. 

Odgovor WhatsAppa je bil pričakovan. Razlago, katere podatke vse bo aplikacija delila s Facebookom, smo lahko našli na Twitterju, v Indiji, kjer ima WhatsApp preko 340 milijonov uporabnikov, pa so zavzeli tudi prve strani časopisov, da bi uporabnikom razložili, do kakšnih sprememb v zasebnosti prihaja pri uporabi aplikacije z novimi pravili. 

Torej, kateri podatki se bodo dejansko delili s Facebookom po tem, ko bodo dokončno sprejeta nova pravila zasebnosti pri WhatsAppu? Ali se za povprečnega uporabnika karkoli spremeni in ali nas mora kaj posebej skrbeti?

Pa si poglejmo, katere podatke bo WhatsApp zbiral in jih delil naprej s Facebookom?

Spremenjena pravila zasebnosti, ki bi po prvotnem planu naj vstopila v veljavo 8. februarja 2021 – preden je bila objavljena novica, da bo prišlo do trimesečne zamude – se tičejo samo poslovne komunikacije. To pomeni, da spremembe, ki jih uvaja WhatsApp, veljajo samo v primeru, če se odločimo za komunikacijo s poslovnim subjektom, ki je integriran v WhatsApp. 

Tukaj so vsi podatki, ki jih bo WhatsApp delil s Facebookom, ko bomo komunicirali z enim od 50 milijonov poslovnih profilov na platformi:

  • telefonska številka;
  • ID naprave;
  • lokacija;
  • podatki transakcije;
  • interakcija produkta;
  • identifikacija uporabnika.

Sklepamo lahko, da bo večina teh informacij uporabljenih za bolje oglaševalno targetiranje. S tem, ko bo Facebook imel dostop do podatkov o lokaciji in transkacijah, bo lahko optimiziral prikazovanje oglasov. Nekaj podobnega, kot smo že navajeni med Facebookom in Instagramom. Kot končni uporabniki lahko pričakujemo bolj prilagojene oglase na Facebooku. Zgoraj izpostavljeni podatki bodo poslovnim računom omogočali pošiljanje plačilnih potrdil.

Ta nova pravila zasebnosti veljajo samo za poslovne uporabnike, ki se odločijo za uporabo Facebookove “hosting” rešitve. WhatsApp dodaja, da bo ta komunikacija med poslovnimi profili in končnimi uporabniki jasno označena.

Katere podatke pa WhatsApp ne bo delil s Facebookom?

Nasprotno od trditev govoric WhatsApp ne bo nič drugače obravnaval zasebnih pogovorov. Vsi vaši “ena-na-en” pogovori in tudi skupinski pogovori ostajajo “end-to-end” šifrirani. To se z uvedbo novih pravil zasebnosti ne bo spremenilo, WhatsApp pa tako še naprej nima dostopa do naslednjih podatkov: 

  • zasebni pogovori;
  • zasebni klici;
  • podatki od sporočilih in klicih;
  • kontaktne informacije;
  • deljena lokacija;
  • podatki o WhatsApp skupinah.

Sprememba pravil zasebnosti jasno pravi, da se novosti uvajajo zgolj in samo za komunikacijo s poslovnimi računi.

Se lahko kako izognemo novim pravilom zasebnosti WhatsAppa?

Zelo preprosto povedano, ne. 8. februarja bo nova politika zasebnosti stopila v veljavo, vendar pozor, ta datum ne velja za uporabnike v EU in v Veliki Britaniji. Kot že rečeno bo prišlo do določenega časovnega zamika, kar pa ne spremeni dejstva, da bodo ista pravila, kot bodo 8. februarja začela veljati drugod po svetu, čez nekaj mesecev tudi pri nas. Za zdaj ni jasno, ali bo aplikacija prenehala delovati, če uporabnik ne bo sprejel novih pravil 

Še enkrat, zasebna komunikacija aplikacije WhatsApp ostaja nespremenjena. Nobeno od novih pravil ni vezano na uporabnike, ki ne komunicirajo s poslovnimi profili. 


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več