Twitter
19.03.2014 15:12
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Asocialna aplikacija za izogibanje znancem, ki jih ne marate

Asocialna aplikacija za izogibanje znancem, ki jih ne marate
Asocialna aplikacija za izogibanje znancem, ki jih ne marate

Ste se pred kratkim razšli in se želite osebe izogniti za vsako ceno? Ste začeli delati v novi službi, ter se res nebi radi srečali z bivšim šefom? Imate soseda, ki se vedno hoče ustaviti in klepetati? Vsak od nas ima svoje razloge, zakaj se hočemo izogniti “čudnim” nezaželenim srečanjem, in to lahko precej enostavno naredimo. Včasih je v redu da smo nedružabni. Nova aplikacija trdi, da je novo družabno omrežje za nedružabne ljudi.

Medtem, ko se večina družabnih aplikacij osredotoča na to, da nam pomaga ostati bližje s prijatelji in ostalimi stiki, se aplikacija Cloak trudi ravno nasprotno. Cloak uporablja lokacijske podatke, da nam olajša izogibanje srečanja z našimi stiki. Lokacijske podatke dobi iz drugih družabnih omrežij ter nam pokaže, kje se stiki nahajajo, da se lahko izognemo naključnemu srečanju z ljudmi, ki jih ne želimo videti.

Cloak lahko povežemo s Foursquare in Instagramom, aplikacija pa nam prikaže zemljevid, ki nam poda našo lokacijo, ter lokacijo stikov, ki so se prijavili v bližini. Če se neke osebe želimo izogibati, ga označimo z ukazom “flag”, in aplikacija nas opozori, ko ta oseba pride v določen radius od naše lokacije. Po privzetih nastavitvah radij znaša okoli 800 metrov, lahko pa ga spremenimo na približno 3km ali pa na ulico natančno.

Za zdaj je aplikacija omejena na omrežji Foursquare in Instagram, zato je uporabna le, če sledimo uporabnikom teh dveh omrežij. Razvijalci pravijo, da je v prihodnosti v načrtu povezati aplikacijo z večimi omrežji, čeprav Twitter verjetno ne bo med njimi. Razlog za to naj bi bil, da informacij o lokaciji preprosto ni, ker so jih uporabniki izklopili, če pa že imajo vklopljene lokacijske podatke, pa so ti podatki precej nejasni.

Aplikacija je projekt programerja Briana Moora in kreativnega direktorja, Chrisa Bakerja. Baker je že znanec asocialnih aplikacij, sodeloval je namreč že pri projektu Rather, ki je dodatek za Chrome, ki uporabnikom pripomore, da lahko blokirajo neželene vsebine na zidovih Facebooka.

Podobna aplikacija kot Cloak je aplikacija Split. Aplikacija deluje zelo podobno kot Cloak, vendar nam ta za spremembo ob zaznavanju bližine stika, ki se ga izogibamo, sporoči še najbolj optimalno pot pobega. Priročno, kajne? Split nam pokaže tudi, s kom se družijo stiki, s pomočjo mobilnega omrežja in GPS pa je nastavljen, da zagotavlja karseda točno lokacijo in s tem omogoča, da se družimo, s komer se hočemo, brez da bi prišlo do nezaželenih srečanj. Na mapi pa nam po nekaj časa ustvari “vroče zone”, kjer se naši izogibani stiki radi zadržujejo.

Aplikacija, ki počne ravno obratno, kot Cloak, pa je aplikacija LetsMeetApp. Uporabniki, ki se povežejo s to aplikacijo so na primer opozorjeni, ko se njihovi stiki nahajajo v bližini, z ukazom “send your location” pa lahko sporočijo stikom točno lokacijo. Aplikacija namreč sama od sebe ne izda naše točne lokacije, našim stikom le pove, koliko smo od njih oddaljeni. Če se ne želimo srečati z našimi stiki lahko uporabimo ukaz “hide me” ali pa preprosto nastavimo seznam ljudi, s katerimi bi se dejansko radi videli. “Hide me” lahko uporabimo tudi za določen čas in za določene stike. Ker je aplikacija nastavljena tako, da je bolj prijazna bateriji, lahko nastavimo točno, koliko baterije bomo aplikaciji namenili.

Ustvarjalci aplikacij Split in Cloak pravijo, da smo bili priča porastu velikega števila družabnih omrežij, zdaj pa se začenja tudi doba asocialnih omrežij. Razvijalci so namreč prepričani, da bo na voljo vedno več podobnih aplikacij, ki “ščitijo našo zasebnost”.

Cloak in Split sta zaenkrat na voljo za iOS, Letsmeetapp pa je na voljo tudi za Android. Na spodnji povezavi si lahko ogledate predstavitveni video za aplikacijo Split.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več