Twitter
28.01.2017 10:39

Deli z drugimi:

Share

Na Twitterju ogromno lažnih računov

Na Twitterju ogromno lažnih računov
Na Twitterju ogromno lažnih računov

Raziskave kažejo, da na Twitterju obstaja ogromno število lažnih računov. Največje omrežje lažnih računov po pisanju portala BBC sestoji iz več kot 350.000 računov, študije pa ugotavljajo, da bi bila ostala omrežja lahko še večja. Raziskovalci z Velike Britanije so popolnoma po naključju naleteli na dotična omrežja, med izvajanjem raziskave o tem, kako ljudje uporabljajo Twitter. Določeni računi so bili uporabljeni za lažno ustvarjanje sledilcev, pošiljanje vsiljenih vsebin in umetno večanje interesa v določene teme, ki bi v nasprotnem primeru ostale neopažene ali manj opazne.

Na Twitterju obstajajo boti, ki so v resnici avtomatsko vodeni računi, ki pošiljajo sporočila in izvajajo programirane aktivnosti. Ljudje tudi plačujejo, da jih boti sledijo in si na tak način umetno pridobivajo sledilce.

Juan Echeverria, študent računalništva na University College London (UCL) in najditelj lažnih omrežij pravi: “Težko je oceniti koliko uporabnikov Twitterja je dejansko “botov”. Echeverria je svojo raziskavo začel tako, da je združil vzorec (1 %) Twitter uporabnikov, saj je želel pobližje spoznati dejanske načine rabe Twitterja.

Echeverria je v enem od nadaljnih korakov raziskave ugotovil, da obstaja kar nekaj računov, ki so med seboj povezani, kar pa pomeni, da nekdo vodi mrežo botov. Ti računi niso bili podobni ostalim botom, ki so jih odkrili drugi raziskovalci, vendar pa je bilo gotovo, da računov ne upravljajo ljudje. Njegova raziskava opozarja na to, da so prejšnje raziskave, ki so iskale bote po Twitterju in ugotavljale njhovo število, izpustile na novo najdena omrežja, ker ta delujejo popolnoma drugače kot večina avtomatiziranih računov.

Raziskovalci sedaj prosijo javnost preko spletne strani in Twiiter računa, da prijavijo bote v primeru, da jih opazijo in jim tako pomagajo ugotoviti kakšno moč ti “boti” imajo. Mnogo “botov” je precej očitnih, saj so bili ustvarjeni pred kratkim in imajo majhno število sledilcev, čudna imena in malo vsebine.

Omrežje s 350.000 boti je seveda močno izstopalo, kajti vsi računi so imeli nekaj skupnih lastnosti, ki so jih na koncu razkrinkale. Te lastnosti so vključevale:

  • tvite iz krajev, kjer nihče ne živi
  • sporočila/objave so bile objavljene le z Windows telefonov
  • objave so skoraj vedno vključevale citate iz sage Vojna Zvezd

Dr. Shi Zhou, ki je pregledal raziskavo Echeverrie, je dejal, da je bilo odkritje presenetljivo in zares zanimivo. Za BBC je povedal: “Glede na to, da se tako močno trudimo pri detektiranju botov, dejstvo, da jih še vedno obstaja toliko neodkritih res fascinira”. Po njegovem mnenju si Twitter zasluži vse pohvale pri iskanju in eliminiranju “botov”, vendar je očitno, da so vešči hekerji našli načine kako zaobiti varnostne ukrepe. Po neuradnih podatkih bi naj največja omrežja lažnih računov vsebovala več kot 500.000 le-teh.

Dr. Zhou opozarja, da je potencialna nevarnost “botov” velika, predvsem zaradi obsega, ki je mnogo večji kot bi morda kdajkoli pričakovali. Načini “lova na bote”, ki so bili aktualni do tega trenutka bodo kot vse kaže potrebovali kakšno posodobitev, kajti v nasprotnem primeru se bo zelo težko ubraniti pred vse spretnejšimi hekerji.

Twiiterjev predstavnik je povedal, da ima družbeno omrežje jasno politiko kar se tiče avtomatizacije. Uporabnikom je prepovedano pisanje programov, ki avtomatsko sledijo računom in počnejo kakršnokoli drugo stvar avtomatsko.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več