Twitter
24.09.2017 20:00

Deli z drugimi:

Share

Twitter testira aplikacijo Twitter Lite

Twitter testira aplikacijo Twitter Lite
Twitter testira aplikacijo Twitter Lite

Twitter ima danes skoraj 4-krat več uporabnikov izven ZDA kot na domačem trgu – govorimo o razmerju 260 milijonov proti 68 milijonov. Pred nekaj dnevi je ravno za to, da bi številke povečal, torej povečal število uporabnikov predvsem na tržišćih v razvoju, predstavil novo aplikacijo. Twitter testira Android aplikacijo Twitter Lite, ki je v bistvu najbolj osnovna oblika spletne strani, s katero je Twitter nastopil v začetku tega leta z željo, da bi omogočil uporabo Twitterja v ombočjih, kjer je prenos podatkov omejen ali počasen. Twitter Lite je aplikacija, ki porabi veliko manj mobilnih podatkov, hkrati sicer ne ponuja polne uporabniške izkušnje, vendar je, kot že omenjeno, namenjena državam v razvoju. Prvi so na aplikacijo Twitter Lite opozorili analitiki podjetja SensorTowe, od takrat pa se predvsem na Twitterju kar precej govori o prihodu nove aplikacije.

Za portal TechCrunch je Twitter potrdil, da se aplikacija nahaja v fazi testiranja, in sicer so prvi dobili novo aplikacijo uporabniki na Filipinih. Po poročanju uporabnikov se Twitter Lite pojavi kot posebna aplikacija v trgovini Google Play, na voljo je za naprave novejše od Android 5.0, aplikacija pa podpira Angleščino in Filipinski jezik. Za zdaj je aplikacijo možno uporabljati na 3G in 2G omrežjih, ki niso ravno najbolj zmogljive.

Predstavnik Twitterja je za TechCrunch povedal: “Testiranje nove aplikacije Twitter Lite v Google Play trgovini na Filipinih je nva priložnost za povečanje števila uporabnikov družbenega omrežja. Ljudje nas masovno sprašujejo zakaj smo izbrali ravno ta trg in odgovor je seveda jasen. Filipini imajo slaba, počasna mobilna omrežja in zelo drage pakete mobilnih podatkov. Poleg tega tam ljudje še vedno uporabljajo naprave, ki imajo zelo omejeno količino prenosa podatkov, a hkrati radi uporabljajo Twitter. Twitter Lite pomaga pri premagovanju teh tehničnih ovir na Filipinih.

K temu je dodal še to, da je Twitter Lite povsem “eksperimentalna” verzija aplikacije in ni še čisto znano, ali bo sploh šla na ostale trge sveta. Kakšna pa je sploh razlika med obema aplikacijama? Twitter Lite ponuja večino osnovnih funkcij, enako kot glavna Twitter aplikacija. Spremljamo lahko najnovejše novice, športne rezultate, novice iz sveta zabave, praktično vse tiste zares osnovne funkcije so prisotne, res pa je, da ni nekih naprednih, mogoče nekoliko bolj specifičnih lastnosti in orodij.

Zadnjih nekaj let se Twitter kar precej trudi, da bi si priboril status medijskega podjetja. Kot verjetno veste podpisuje pogodbe za predvajanje dogodkov v živo in vse takšne in podobne poteze se izvajajo z namenom povečanja števila uporabnikov in zanimanja oglaševalcev. Kljub temu pa ta celostna, medijska storitev, ki jo Twitter ponuja, nima nobenega smisla, če do nje večina trgov v razvoju ne more dostopati kajne? Ravno zato je Twitter sprejel odločitev in tem uporabnikom ponudil solidno uporabniško izkušnjo, s precejšnjim prihrankom količine podatkov.

Glavna prednost aplikacije Twitter Lite je, da za svoje delovanje ne potrebuje enormne količine podatkov, kar pa doseže z nekaj triki. Na primer, če želimo privarčevati nekaj prenosa podatkov, vklopimo način “media-free” in sami odločamo, katere fotografije in vsebine se prenesejo. Ravno takšni in podobni detajli so tisti, ki uporabnikom pomenijo največ in zato je Twitter tudi razširil svoj asortima z aplikacijo Twitter Lite. To, da ti daš uporabnikom možnost, da sami izberejo vsebine, ki jih želijo videti, je ne ključnih konkurenčnih prednosti za tržišča v razvoju.

Veliko smo govorili o trgih v razvoju, vendar morda nekoliko ironično pa vseeno, precejšen odstotek uporabnikov spletne aplikacije Twitter Lite prihaja iz zelo razvitih držav. Po podatkih Twitterja, spletna aplikacija Lite porabi 70% manj podatkov, je manjša od 1MB in se zažebe do 30% hitreje. Zgolj za primerjavo naj povemo, da bo Android Lite aplikacija porabila manj kot 3MB, ko jo bomo namestili.

Twitter sicer ni želel deliti podatkov o tem, kolikšen odstotek uporabnikov dejansko prihaja s strani spletne aplikacije Twitter Lite, vendar nas poteza z mobilno aplikacijo ne sme presenetiti, kajti generalni izvršni direktor podjetja, Jack Dorsey, si želi uporabnikov iz trgov v razvoju in ravno zato intenzivno dela na mednarodni strategiji.

Glede na število Twitter uporabnikov izven območja ZDA in želje po prevladi na tržiščih v razvoju, je Twitter že nekoliko pozen, kar se tiče targetiranja teh območij. Zavedati se moramo, da je za družbena omrežja, ki so naletela na neko krizo na domačih in glavnih trgih, aplikacija, ki pokriva države v razvoju ključna. Twitter še zdaleč ni edino družbeno omrežje, ki je sledilo temu vzorcu: LinkedIn je razvil LinkedIn Lite, Facebook pa je s svojo aplikacijo Facebook Lite v nekem časovnem obdobju poskrbel za veliko rast podjetja. Twitter se s težavami (ne)rasti srečuje že kar nekaj let in ravno za to je mogoče še bolj pomembno, da intenzivno delajo na rešitvah kot je Twitter Lite.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več