Programska oprema
08.07.2019 20:38
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako zaslužiti z YouTube-om?

Kako zaslužiti z YouTube-om?
Kako zaslužiti z YouTube-om?

Služiti z YouTube-om ni tako težko, kot se morda zdi in obstaja kar nekaj načinov, kako vam lahko uspe. Nekatere izmed metod so uporabne samo, če je vaš kanal že popularen, vendar to ne pomeni, da vsi ostali nimamo možnosti – tudi manjši YouTube kanali lahko avtorju prinesejo nekaj denarja, seveda pa je pogoj, da je ljudem (sledilcem) vsebina všeč in si sami želijo podpirati to kar počnete.

Morda ne boste mogli ravno pustiti službe, vendar lahko z nekaj truda zaslužite dovolj, da pokrijete svoje stroške, ali pa spremenite vaš kanal v kvalitetno razvedrilo za naročnike. Prva in zelo pomembna stvar, ki si jo morate zapomniti preden se odločite, da pa bi morda res radi nekaj zaslužili na YouTube-u je, da vašim sledilcem/naročnikom jasno poveste, kaj je vaš cilj. Pomembno je, da ste seznanjeni z dokumentom, ki ga ponavadi ignoriramo – YouTube’s terms of service.

AdSense

AdSense je najbolj enostaven način, kako zaslužiti na YouTube-u, če je vaš kanal dovolj popularen. Če dobite potrdilo, da se lahko priključite AdSense-u, boste od predvajanih oglasov med vašimi videi, prejemali manjši delež. Preden pa se lahko pridružite AdSens-u, se najprej morate priključiti programu YouTube Partner Program, ki ima nekaj pogojev:

Stick to the YouTube Partner Program policies

  • Živeti morate v državi, kjer je program na voljo (celoten seznam držav);
  • v zadnjih petih mesecih morate zbrati vsaj 4,000 javnih ur predvajanja vaših vsebin;
  • imeti morate več kot 1.000 naročnikov;
  • vzpostaviti morate Google AdSense račun (prijava je brezplačna).

Tudi, če ne dosegate pogojev za javno predvajanje vsebin in nimate dovolj naročnikov, lahko vaš račun prijavite za recenzijo. Vpišite se v YouTube, izberite ikono vašega računa v desnem zgornjem kotu in izberite “Creator Studio”. Nato izberite “Channel” in “Status and features”. Podrsajte do “Monetization” in izberite “OK”.

Vaš YouTube računa bo poslan v sistem recenzije oz. bo uvrščen na čakalno listo, če še ne boste dosegli pogojev, ki smo jih našteli zgoraj. Sistem oz. proces recenzije vključuje tako avtomatizirane dele kot človeške analitike, kar pomeni, da lahko pričakujemo, da bo celoten postopek nekaj časa trajal. Stanje vašega procesa recenzije lahko preverite na tej povezavi. Če dobite odobritev, potem je stvar rešena, če ne, brez skrbi – vse potrebne pogoje lahko ponovo poizkušate izpolniti in nato znova prijavite svoj kanal v proces recenzije čez 30 dni.

Merchandise Shelf

Merchandise Shelf je neke vrste kolaboracija med YouTube-om in Teespring-om. Podjetjem, ki je specializirano za promocijske majice, puloverje, kozarčka in ostale produkte. Za to, da bi lahko vstopili v Merchandise Shelf, morate najprej postati del YouTube Partner Programa (opisan zgoraj), imeti 10.000 naročnikov in biti brez “Community Guideline” točk. Povedano z drugimi besedami, vaš YouTube ugled mora biti brezhiben.


Če se torej nahajate v državi, ki podpira YouTube Partner Program, boste lahko uporabili tudi Merchandise Shelf. Zapomniti pa si morate, da bodo vaše produkte lahko videli zgolj uporabniki v določenih državah (povezava do celotnega seznama držav).


Vse vaše dizajne produktov naložite na Design Launcher, nato pa Teesprings natisne dizajn na izbrani produkt, ko ga nekdo naroči. Teesprings poskrbi med drugim tudi za pošiljanje direktno naročnikom. Za vsak prodani kos oblačila, skodelico ali karkoli se boste odločili prodajati, boste prejeli določen delež od dobička.


Ostali reklamni materiali

Če vam še ni uspelo zbrati 10.000 naročnikov, nikar ne skrbite. Obstajajo drugi načini, kako prodajati reklamni material. Spletne strani kot sta Spreadshop (globalno) in Spreadshirt (samo VB) vam v nekaj korakih omogočajo, da dizajnirate lastno majico, katero potem sama spletna trgovina pošilja po svetu glede na naročila.


Samemu uporabniku v tem primeru ni potrebno narediti praktično nič.
Ker te strani niso direktno integrirane v YouTube, boste primorani deliti povezave do reklamnih materialov v vaših opisih videov in tako pritegniti pozornost v samem videu.


“Affiliate” programi

Če v vaših videih pogosto uporabljate določene produkte (recimo za fitnes trening), potem bi se morda splačalo razmisliti o “affiliate” programih blagovnih znamk, ki jih uporabljate. Nekateri programi so narejeni tako, da lahko k njim pristopi vsak, dokazati pa je potrebno, da ima kanal dovolj ogledov, da bo za blagovno znamko dobra investicija. Amazon Affiliates je verjetno eden najpreprostejših programov za uporabo in zagotovo eden bolj uporabnih.

Ko vas v izbranem programu sprejmejo, boste za uporabo imeli na voljo personalizirano povezavo do produktov. Preko te povezavo bo podjetje prepoznalo kupce, ki so prišli na njihovo spletno stran preko vaše povezave in kanala. Če se gledalec odloči za nakup, boste od tega nakupa prejeli manjši delež, odvisno od vsake znamke posamezno. Pomembno je izpostaviti še to, da ti produkti gledalca za to ne bodo stali nič več kot bi ga sicer.

Sponzorstvo

Če vašemu kanalu gre odlično in začnete močno pridobivati na popularnosti, potem morda najdete podjetja, ki bi postala vaš sponzor. Za to, da pristopimo k neki znamki oz. k podjetju imamo dva načina. Prvi je direkten pristop, kjer mi kot avtor YouTube vsebin in nosilec kanala pristopimo k podjetju s predlogom o sodelovanju, drugi način pa je preko “third party” opcij kot je recimo Famebit, ki opravlja vlogo agenta in povezuje YouTube-rje z blagovnimi znamkami.

Pogoji partnerskega sodelovanja lahko precej varirajo od znamke do znamke – sponzor je včasih zadovoljen že samo s tem, če je omenjen v nekem videu, ponekod želi biti prisoten s svojimi produkti, morda je celo odprt do tega, da avtorji vsebin komentirajo produkte v svojih videih, najbolj aktivni sponzorji pa so tisti, ki imajo razne predloge. O tem, kakšno bo to partnersko sodelovanje in o kakšnem plačilu je govora, je v celoti odvisno od sponzorja in sponzoriranca.

Ko ustvarjate videovsebino ali kakršnokoli drugo obliko vsebine, jasno povejte, da pri nastajanju videa sodelujete z določeno blagovno znamko – ne samo zato, da bi ugodili YouTube pravilom, temveč predvsem zato, da obdržite zaupanje sledilcev in lastno kredibilnost.

Patreon

Patreon je oblika “crowdfunding” orodja, z uporabo katerega lahko oboževalci podpirajo svoje najljubše izvajalce in YouTube-rje. Orodje je idealno, če imate zveste oboževalce, ki so dovolj zavzeti, da so pripravljeni določene stroške produkcije novih videov prevzeti nase. Ves denar, ki ga zaslužimo preko Patreona, lahko gre direktno na naš bančni račun, lahko pa vzpostavimo “sklad” za najzvestejše oboževalce in posebej za njih pripravljamo vsebine.

Ker gre za naročniško platformo, ste lahko prepričani, da boste vsak mesec prejeli določen znesek, kar torej zagotavlje neko stabilnost. Opozoriti velja, da Patreon ni brezplačna storitev in da obstajajo različni “paketi” uporabi platforme.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več