Programska oprema
01.05.2018 09:54
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

YouTube odstranil več kot 8 milijonov videov v treh mesecih

YouTube odstranil več kot 8 milijonov videov v treh mesecih
YouTube odstranil več kot 8 milijonov videov v treh mesecih

YouTube se je zadnje čase soočal s težavami, saj je kar nekaj velikih oglaševalcev umaknilo svoje oglase, kajti pojavljali so se v videih z neprimerno ali ekstremno vsebino. Za to, da bi si YouTube ponovno zagotovil zaupanje s strani oglaševalcev, je pred kratkim začel z objavljanjem poročil Community Guidelines Enforcement Report, v katerih predstavlja svoj trud filtriranja vsebin, ki krši njihova pravila.

Prvo od teh poročil, ki ga je YouTube objavil v ponedeljek, razkriva, da je podjetje v lasti Googla med oktobrom in decembrom 2017 umaknilo 8.3 milijona videov. YouTube je poročal, da je večina teh videov vsebovala neprimerno vsebino različnih izvorov – nasilje, spolnost, vsebina povezana s terorizmom itd.

Podatki, ki ne vključujejo vsebine, ki je bila izbrisana iz legalnih razlogov ali kršenja avtorskih pravic, kažejo, da trenutno največ dela opravijo avtomatizirana orodja, ki brišejo večino neprimernih videov. Zanimivo je tudi to, da je kar 6.7 milijona videov, ki jih jo odstranil sistem, bilo odstranjenih preden so videi sploh dosegli 1 ogled.

Poročilo med drugim prikazuje, kako tehnologija pomaga pospeševati identifikacijo in ostranjevanje neprimerne vsebine: “V začetku leta 2017 je 8% videov, ki so bili označeni in odstranjeni zaradi nasilnega ekstremizma, bilo odstranjenih preden so dosegli 10 ogledov. Avtomatizirano odstranjevanje smo javnosti predstavili junija 2017. Zdaj ima kar polovica vseh videov, ki jih odstranimo zaradi nasilnega ekstremizma manj kot 10 ogledov”, so zapisali v poročilu.

Poleg avtomatiziranega označevanja neprimerne vsebine igrajo še vedno zelo pomembno vlogo ljudje. Preko milijon izbrisanih videov so označili ljudje (“trusted individuals”), medtem ko so “YouTube uporabniki” poskrbeli za 0.4 milijona videov. Majhen delež videov so označile za neprimerne nevladne in vladne agencije. Vsi označeni videi niso avtomatsko izbrisani – nekateri dobijo oznako OK s strani recenzijskega sistema YouTuba, drugi pa enostavno prejmejo starostno omejitev.

YouTube med drugim zaposluje svoje lastne človeške ocenjevalce, ki sumljivo vsebino skrbno pregledujejo. Prvi filter je sicer računalniški sistem, nato pa sledi človeški pregled. YouTube stremi k cilju zaposlitve vsega skupaj 10.000 recenzentov do konca leta 2018, poleg njih pa zaposluje “full-time” strokovnjake za nasilni ekstremizem, terorizem in človekove pravice. Vedno večje so tudi regionalne strokovne ekipe, ki skrbijo za svoje dele.

Število odstranjenih videov iz YouTuba se morda komu zdi enormno, še posebej za tri mesece kajne? Kljub temu pa se moramo zavedati, da se vsako minuto na YouTube naloži več kot 400 ur vsebine.

YouTube se še vedno sooča s številnimi izzivi, kako “očistiti” storitev, vendar ostaja zvest svojemu poslovnemu modelu, ki mu kar pogosto prinaša precej problemov. Navsezadnje gre za družbeno omrežje in platformo, ki je namenjeno čim bolj svobodnemu deljenju vsebine.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več