Programska oprema
21.01.2018 12:43

Deli z drugimi:

Share

YouTube pripravlja strožja pravila za postavitev oglasov v videih

YouTube pripravlja strožja pravila za postavitev oglasov v videih
YouTube pripravlja strožja pravila za postavitev oglasov v videih

YouTube je uslišal prošnjam oglaševalcev, ki se soočajo s problemom, da se njihovi oglasi pojavljajo v sklopu kontroverznih in nespodobnih vsebin. Kot kaže bo YouTube poskrbel za to, da bodo najbolj popularni videi šli skozi proces recenzije, ki jo bodo opravili prav za to nalogo zaposleni, s tem pa bo meja, kateri videi se lahko poslužijo oglaševanja in kateri ne, dvignjena na strožji nivo.

V torek je YouTube napovedal ukrep, da bodo recenzorji pregledali vsak video v orodju Google Preferred, elitnem oglaševalskem programu, ki je dostopen zgolj najboljšim ustvarjalcem oglasov. Novi naloženi videi na Google Preferred bodo poleg tega morali biti “ročno” potrjeni in odobreni, preden jih bodo avtorji lahko objavili in v njih uporabili oglase.

“Leto 2017 je bilo za nas zelo težko, saj je našo skupnost in naše oglaševalske partnerje prizadelo kar nekaj večjih problemov”, je za portal CNET povedal Paul Muret, Googlov podpredsednik. V svojem blog zapisu je še dodal, da se močno trudijo zaščititi svoje uporabnike, oglaševalce in ustvarjalce pred avtorji, ki namerno ustvarjajo sporno vsebino. Samo predstavljamo si lahko, kako na nekega oglaševalca vpliva, če se njegov oglas pojavi sredi spornega videa. Ljudje si ustvarijo slabo sliko o tem podjetju, brez da bi to bilo karkoli krivo.

Glavni povod za reakcijo YouTuba je bil bojkot oglaševalcev, ki zaradi spolno neprimernih komentarjev videov z otroci niso želeli objavljati svojih oglasov. YouTube je po tem odstranil več sto računov, več kot 150.000 videov in onemogočil komentiranje za več kot 625.000 videov, ki naj bi bili tarča pedofilov. Baza vsebine, s katero YouTube operira na dnevni ravni, ni majhna in količina videov, ki se jih vsakodnevno nalaga na portal še vedno narašča.

YouTube je v sklopu ukrepov dvignil tudi mejo in poostril pogoje za kanale, ki si želijo uporabljati oglase. Minimalne zahteve so sedaj 1.000 naročnikov na kanal, 4.000 predvajanih ur vsebine in vse to v zadnjh 12-ih mesecih. Prad temi omejitvami je recimo kanal moral izpolniti zgolj 10.000 ogledov in je že bil potrjen kot izpraven. Ravno te mile zahteve od avtorjev in nosilcov kanalov so bile točka spora, saj je YouTube kar dolgo časa zavračal očitke, da s tem škodi platformi in vsem uporabnikom.

Generalna izvršna direktorica YouTuba, Susan Wojcicki, je decembra lani napovedal spremembe, med katerimi so bile tudi obljube glede večjega števila moderatorjev vsebine in ostalih zaposlenih, ki se ukvarjajo z recenzijo vsebine in algoritmi na dotičnem področju. Poleg tega je povedala, da bo YouTube posegel po novih prijemih glede oglaševanja na strani, s tem ko bo jasno odločil, kateri kanali in videi so primerni za oglaševanje.

YouTube je novembra zatrdil, da je že odstranil oglase i z skoraj 2 milijona videov in 50.000 kanalov, ki so se skušali predstaviti kot “družini prijazni”, vendar so v resnici vsebovali neprimerno vsebino. Podjetje je poleg tega vzpostavilo tudi nova pravil, ki poskrbijo, da je YouTube bolj varen za otroke.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več