Programska oprema
30.11.2018 09:02
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

YouTube z novo lastnostjo, ki jo vsi zelo dobro poznamo – Stories

YouTube z novo lastnostjo, ki jo vsi zelo dobro poznamo - Stories
YouTube z novo lastnostjo, ki jo vsi zelo dobro poznamo - Stories

Verjetno se vsi strinjamo, da med velikani kot so Facebook, Snapchat, Intagram in YouTube obstajajo velike razlike, pa vendarle se vsi borijo za praktičn isto ciljno skupino uporabnikov. V zadnjem času se nekako najbolj zaostruje boj med Instagramom in YouTubeom. V blog zapisu je Googlovo podjetje YouTube naznanilo, da bodo vsem svojim uporabnikom z več kot 10.000 naročniki omogočili novo lastnost – Stories. O tej lastnosti seveda ni potrebno izgubljati besed, poznamo jo že pri Snapchatu, Instagramu in Facebooku.

YouTube Stories je zelo podobna novost, kot jo poznamo iz zgoraj naštetih družbenih omrežij. Ustvarjalci vsebin, ki naj bi bili zanimivi za občinstvo in imajo bazo naročnikov na svoj kanal, lahko sedaj uporabljajo Stories, dodajajo besedilo k svojim videom, filtre, nalepke, glasbo in še mnogo več. Dejstvo je, da je YouTube z vpeljavo te novosti nekoliko presenetil, po drugi strani pa ne smemo biti preveč presenečeni, kajti težko je konkurirati ostalim družbenim omrežjem brez tako močnega orožja, kot so Stories.

Ustvarjalci vsebin jih še niso vzeli za svoje

YouTube Stories pa niso povsem enake kot smo jih navajeni recimo pri Instagramu. Ena zelo velika razlika je, koliko časa je potrebnega, preden zgodbe izginejo.YouTube Stories v mobilni aplikaciji ostanejo objavljene 7 dni preden za vedno izginejo. Stories na Instagramu in Snapchatu izginejo po enem dnevu. Gledalci lahko zgodbe na YouTubeu tudi komentirajo, avtorji vsebin pa lahko odgovarjajo na komentarje. YouTube je s to potezo seveda želel še dodatno spodbuditi vključenost občinstva in naročnikov.

YouTube “Zgodbe” se v YouTube mobilni aplikaciji pojavijo v skrajnem zgornjem delu ekrana, ko se nahajamo v sekciji “Naročnine”. Če slučajno nismo naročeni na nobenega od kanalov na platformi, lahko še vedno gledamo “Zgodbe” določenega kanala, in sicer v sekciji “Up Next”, ko obiščemo stran kanala. Tisti, ki pa smo naročeni na YouTube kanale, pa bomo vsaj zdaj na začetku lahko opazili, da ustvarjalci vsebin še tudi niso čisto zapopadli novosti, kajti trenutno ni ravno veliko vsebine v “Zgodbah”.

The Verge je izpostavil, da je YouTube Stories prinesla precej kritik v skupnosti platforme. Recimo uporabniki Reddita so se spraševali, ali je model Stories resnično primeren za platformo YouTube. Po njihovem mnenju gre za povsem drugačen koncept kot pri ostalih, kjer Stories že poznamo. Dobro znani YouTube vplivnež, Philip DeFranco, je na Twitterju kritiziral način, na katerega YouTube Stories delujejo: “YouTube Zgodbe so čudne. Na voljo so 7 dni, omogočajo komentiranje, vendar odgovoriš lahko samo z drugim videom ali sliko. Trenutno jim manjka tudi “swipe up” možnosti povezave, kar se meni zdi kot zamujena priložnost.”


Medtem ko je največ zaslug za koncept Stories požel Snapchat, je YouTubeova zadnja poteza, torej ustvarjanje lastne verzije lastnosti, bolj podobna Facebookovem Instagramu. Ali bo novost dejansko zaživela tako, kot si je to zastavil YouTube, bo pokazal čas, dejstvo pa je, da bo to samo še razširili možnosti načinov uporabe platforme, torej več manevrskega prostora predvsem za ustvarjalce vsebin.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več