Računalništvo, telefonija
29.02.2016 16:26
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najbolj iskanih telefonov z dolgo avtonomijo delovanja

Časi, ko so naši mobilni telefoni brez polnjenja zdržali tudi po en teden, so žal minili. Danes nas na vsakem koraku skrbi, kdaj se bo izpraznila baterija našega pametnega telefona, vse več uporabnikov pa ima ves čas pri sebi prenosni polnilnik.
10 najbolj iskanih telefonov z dolgo avtonomijo delovanja
10 najbolj iskanih telefonov z dolgo avtonomijo delovanja

V tem trenutku na žalost še ni na voljo baterij z bolj napredno tehnologijo, zato moramo težavo hitrega praznjenja sami reševati, kakor vemo in znamo. Kateri pametni mobilniki pa se v tem pogledu najbolje obnesejo? Na Ceneje.si smo pripravili seznam desetih najbolj iskanih telefonov z dolgo avtonomijo delovanja, razkrivamo pa tudi pet enostavnih nasvetov za varčevanje z baterijo.

Današnje baterije se obnašajo drugače …

Včasih so mobilne telefone napajale nikelj-kadmijeve baterije, ki se jih spomnimo predvsem po obveznem 16-urnem prvem polnjenju. Pri današnjih litij-ionskih baterijah potrebe po tem ni več, poleg tega tudi ni treba čakati, da se popolnoma izpraznijo, saj je bolje, da jih polnimo po malo. Popolno izpraznjenje tem baterijam celo škoduje in skrajšuje njihovo življenjsko dobo, zato je priporočljivo, da jih ves čas vzdržujemo nad 50 odstotkov, a jih obenem ne napolnimo povsem do konca, ker to vodi v pregrevanje.

Po času pripravljenosti na prvem mestu Sony Xperia Z3 compact

Da bi ugotovili, kateri pametni telefoni z vzdržljivo baterijo so trenutno najbolj »vroči«, smo preverili 30 najbolj gledanih modelov na portalu Ceneje.si v zadnjih šestih mesecih. Upoštevali smo dve specifikaciji, maksimalen čas delovanja v stanju pripravljenosti in maksimalen čas pogovora.

Glede na čas v stanju pripravljenosti je med najbolj gledanimi telefoni v zadnji polovici leta absolutni zmagovalec SONY Xperia Z3 Compact z do 920 urami, ki je na voljo od 345 evrov*. Na drugem mestu z do 804 urami sledi LENOVO A5000 DS, za katerega je treba odšteti okoli 160 evrov, kmalu za njim LG G3 S, ki za 220 evrov ponuja čas pripravljenosti do 750 ur.

Pri vrhu po priljubljenosti se nahajata še SAMSUNG Galaxy core 2 z do 735 urami za okoli 130 evrov in LENOVO P70, ki je na voljo od 156 evrov in zagotavlja do 696 ur delovanja. Povprečje stanja pripravljenosti 30 najbolj gledanih telefonov znaša 455 ur.

Glede na čas pogovora kraljuje Samsung

Po maksimalnem času pogovora je na prvem mestu SAMSUNG Galaxy S5 16 GB za okoli 450 evrov, ki ponuja do 21 ur pogovorov. Z do 18 urami mu sledita SAMSUNG Galaxy J5 SM-J500F za 180 evrov in že omenjeni LENOVO P70, tretje mesto pa si delijo LG G3 S, SAMSUNG GALAXY S4 i9505 in SAMSUNG Galaxy S6, ki vsi obljubljajo do 17 ur pogovorov. Povprečje najbolj gledanih pametnih telefonov v zadnjih šestih mesecih znaša do 14 ur pogovorov.


*Podatki o cenah z dne 26. 2. 2016.

CENEJE.SI SVETUJE: Pet enostavnih nasvetov za varčevanje z baterijo

Slaba vzdržljivost baterij današnjih pametnih telefonov izhaja iz več dejavnikov, med drugim hitrejših procesorjev, napredne programske opreme, prehoda na omrežje 4G in nenehne uporabe družbenih omrežij, pomembna težava pa je tudi premalo prostora za baterijo zaradi tankega dizajna telefonov. A ni vse tako hudo, kot se zdi na prvi pogled – za dolgotrajnejše delovanje telefona lahko poskrbite sami:

1. Izključite funkcije in aplikacije, ki jih ne uporabljate

Aplikacije v ozadju so zelo potratne za baterijo telefona. V napravi poišči nastavitve za izklop funkcij, kot so LTE, GPS, Bluetooth in WiFi, kadar jih ne potrebujete.

2. Prilagodite osvetljenost zaslona

Poskusite zmanjšati osvetljenost za okoli 20 odstotkov – gre za povsem preprost trik, ki prihrani neverjetno veliko energije.

3. Izklopite samodejno posodabljanje in samodejna obvestila

Facebook, Twitter in e-pošta vašemu telefonu požrejo zelo veliko energije. Izklopite obvestila in samodejno posodabljanje ter opazujte, kako bo vaš telefon ponovno oživel.

4. Izklopite vibriranje

Vibriranje telefona izhaja iz majhnega vrtečega motorja znotraj naprave in ta funkcija je energetsko veliko bolj potratna kot navadna zvočna opozorila.

5. Izkoristite dodatne načine varčevanja

Številni proizvajalci v pametne telefone že samodejno dodajo možnost varčevanja z baterijo. Če te funkcije nimate, so na voljo številne aplikacije, ki si jih preprosto prenesete na svoj pametni telefon.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več