Računalništvo, telefonija
26.02.2020 07:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3 nasveti za izdelavo logotipa

3 nasveti za izdelavo učinkovitega logotipa.
Zakaj je Google spremenil logo?
Zakaj je Google spremenil logo?

Se še spomnite, katero podjetje izmed spletnih velikanov je ob zaključku leta 2015 menjalo logotip? To je podjetje Google. Kljub temu, da je bila sprememba precej subtilna in je večina ljudi, če jim za to ne bi povedali, najbrž sploh ne bi opazila, je dvignila precej prahu. Kaj so sploh spremenili? Stil pisave »serif« so zamenjali v »sans serif«, spremenili so nekaj barvnih odtenkov oz. obarvanost logotipa in nekaj manjših, komaj opaznih detajlov.


Zakaj so se odločili za izdelavo logotipa?

Zakaj so logotip spremenili? Glede na podatke iz njihovega uradnega bloga zato, ker so želeli, da je njihov logotip primeren za razvijajoči se spletni svet. Če povzamemo odstavek iz bloga: Enostaven logotip smo spremenili in prilagodili tako, da je primeren za brezhibno računalništvo na neskončnem številu naprav. Logotip vam ne pove samo, da uporabljate Google, ampak vam pokaže, na kakšen način Google dela za vas.«

Glede na njihovo »vseprisotno« naravo, je bila posodobitev in prilagoditev logotipa novi naravi spleta smiselna. Kljub temu, da ima Google povsem drugačna merila in raven zahtevnosti kot večina podjetij, pa lahko nekatere njihove »trende« in napotke upošteva in uporabi prav vsako podjetje – še posebej pa manjša podjetja.


Kaj je dobro upoštevati v praksi?

Ste tudi vi lastnik manjšega (ali srednje velikega) podjetja in razmišljate o spremembi logotipa? Ali pa se na podjetniško pot šele podajate in potrebujete nov logotip? Za nekaj praktičnih nasvetov smo se obrnili na ekipo podjetja Dominatus d.o.o., kjer so strnili glave in pripravili 3 praktične nasvete o tem, kaj morate imeti v mislih pri pripravi prodajno učinkovitega logotipa!


1. Dobro razmislite, kaj želite z logotipom izraziti: Različni elementi logotipa, kot so pisava, ikone, barve … morajo biti logično povezani z vašim poslom. Namen vašega logotipa je vaši poslovni identiteti dodati vizualno obliko. Zato je, še posebej za manjša podjetja izjemno pomembno, da veste, kaj konkretno želite z logotipom strankam izraziti.

Ker so zaradi cene večji oglasni panoji običajno »rezervirani« za velikane, kot so npr. Nike, Apple … se manjša podjetja poslužujejo predvsem oglaševanja na spletu in v tiskanih medijih. Kljub temu mora biti vaš cilj, da z logotipom pustite pečat v glavah in srcih vaših potencialnih strank, pa čeprav so ga videle le za nanosekundo.


2. Ne komplicirajte in upoštevajte osnove: Večina podjetnikov je na začetku poslovne poti pogosto malo preveč ambicioznih glede svojega logotipa. V iskanju popolnosti pa marsikdo pozabi, da običajno manj pomeni več. Dejstvo je, da z vlaganjem neskončnih ur dela in vaše energije v nepomembne malenkosti ne boste izumili bližnjice do vaših strank. Zato ne komplicirajte in bodite pozorni predvsem na to, da je vaš logotip:

  • prijeten na pogled,
  • ni preveč zakompliciran – latinski slogani na njem odpadejo ;),
  • za uporabo na spletu bolj kvadrataste oblike in ne preveč razširjen in
  • kot svojo osrednjo značilnost jasno opredeljuje ime vašega podjetja.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov logotipa najverjetneje ne bo treba spreminjati več let! Tudi Apple je do današnjega logotipa potreboval kar nekaj časa, v vmesnem času pa logotipa praktično niso spreminjali!


3. Razmišljajte o vsestranskosti vašega logotipa: Se vam je osnovna ideja o vašem logotipu porodila, ko ste si ga predstavljali osvetljenega nad vhodom v vašo trgovino ali pa na sponzorski majici vašega najljubšega nogometnega kluba? Najverjetneje bosta slej ko prej prišli v poštev obe zgornji opciji. Toda to nista edini lokaciji, kjer se bo vaš logotip pojavljal.

Ko bo vaše podjetje oz. vaša blagovna znamka začela pridobivati na priljubljenosti, bodo zagotovo prišli v poštev tudi novi prodajni kanali. Zato mora vaš logotip izgledati dobro na različnih promocijskih materialih: vizitkah, nalepkah, poslovnem žigu, tiskovinah, spletnih straneh itd. Če boste o temu razmišljali že na začetku, si boste prihranili marsikateri siv las in kar nekaj evrov.

Priprava prodajno učinkovitega logotipa, ki vašim strankam posredno pripoveduje vašo zgodbo in vam pomaga ustvariti prepoznavnost, je lahko precej zahtevna naloga. Zato se, v primeru da sami niste vešči grafičnega oblikovanja, posvetujte s profesionalnim grafičnim oblikovalcem. Tako boste pridobili še kakšno svežo idejo in si zagotovili, da boste z vašim logotipom resnično pripravljeni na vse!

Za profesionalno grafično oblikovanje obiščite https://www.graficnooblikovanje.org/. Preden izberete ponudnika za grafično oblikovanje vašega logotipa, tiskovin, oglaševalskih pasic ali česa drugega, preverite njihove reference. Tako boste hitro dobili občutek, če njihov stil oblikovanja ustreza tudi vašim željam. Kar nekaj zanimivih referenc najdete tudi na Dominatusovi strani: https://www.graficnooblikovanje.org/reference.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888