30.07.2015 15:59

3 razlogi ZA marketinško tehnologijo

Preko 70% nakupne poti poteka na spletu. Ob tem podatku bi pričakovali, da bodo marketingarji razgrabili digitalna orodja, ki jim omogočajo komunikacijo s potencialnimi kupci. Pa temu ni tako.
3 razlogi ZA marketinško tehnologijo

Uporaba marketinške tehnologije je še na presenetljivo nizki ravni. Primarni razlog za to so varnostni pomisleki, sledijo pa mu težavnost slediti hitremu razvoju digitalnega sveta in nezmožnost izbrati pravega tehnološkega partnerja.

Vsaka sprememba zahteva nekaj kritičnega premisleka. K zgornjim zadržkom se podjetja hitro zatečejo, še posebej v primeru, če jim danes sploh ne gre slabo.

Kupec pa je bistveno manj zadržan do možnosti in priložnosti, ki jih prinaša digitalni razvoj. Z dvema klikoma lahko danes opravi storitev, ki je prej zahtevala tiskanje obrazca, ročno izpolnjevanje, skeniranje, faksiranje in potem še klic, da je preveril, če so res dobili poslano. Splet nam (saj smo vsi kupci) olajša vsakodnevne opravke in omogoča dostop do praktično vseh informacij, ki jih potrebujemo – tudi za nakupne odločitve.

Marketinška tehnologija, kot je marketing automation, omogoča dialog s kupcem na teh sedemdestih odstotkih. Omogoča prehitevanje konkurence in višjo prodajo.

1. Današnji kupec želi odnos z vami … ali s kom drugim

Kupec je na spletu, kjer išče, raziskuje in primerja. Dostikrat več, kot bi si sploh želeli. Aberdeen Group in Oracle zaključujeta, da je dostop do palete informacij o konkurenčnih produktih pravzaprav ključni izziv, s katerim se soočajo vodje marketinga.

Dinamika odnosa s kupcem se torej bistveno spreminja in odgovornost marketinga je, da ga ne spusti h konkurenci. To lahko stori z uporabo marketing automation sistem, ki omogoča spremljanje nakupne poti posameznega kupca in zagotavljanje čimveč uporabnih informacij, ki jih pri nakupnih odločitvah potrebuje.

2. Vaš čas je preveč dragocen, da ga ne bi posvetili kupcu

Določene podatke o kupcu seveda že spremljate. A Google agregirana analitika je osredotočena na vas. Na vašo spletno stran, vaše strani in profile na družabnih omrežjih – vas. Analizira obnašanje skupine brezimenih obiskovalcev na vaših digitalnih premisah. Ti podatki so vsekakor uporabni za marsikatero poslovno odločitev in izboljšavo, ne povedo pa vam veliko o posameznem kupcu.

Sodobna marketinška tehnologija pa omogoča, da dejansko “stopite v čevlje kupca”, saj se fokusira nanj. Njegovo obnašanje, želje in navade spremlja z individualnim fokusom in vam omogoča tudi vzpostavljanje dialoga glede na zaznane želje. Nadaljna pametna avtomatizacija procesov lahko pomeni občutne prihranke.

3. Spremljanje kupca prinaša prodajne rezultate

Marketinška tehnologija pa pravzaprav ni le marketinška. Marketing automation s spremljanjem obnašanja kupca in komunikacije z njim od začetka nakupne poti vse do prodajnega klica beleži pomembne informacije za prodajo. Za vsakega kupca veste, kaj ga je zanimalo na spletni strani, katere ponudbene e-maile je odprl in kliknil, katere dokumente in cenike si je ogledal …

Tovrstni podatki za prodajo omenijo, da se osredotoča na najbolj zainteresirane potencialne stranke (leade), o katerih ve že zelo veliko. Marketinški oddelek ji priskrbi le najbolj kakovostne kontakte. Za delo bo torej porabila manj časa, izplen pa bo bistveno boljši. Zaradi marketinške tehnologije je delo prodaje dosti bolj učinkovito.

* Članek je v izvirniku objavljen na Madwise blogu.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MADWISE
Za več informacij so vam na voljo pri MADWISE

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MADWISE? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več

AVTERA d.o.o. – LINKSYS