Računalništvo, telefonija
07.11.2018 12:39

Deli z drugimi:

Share

3D-natisnjeni protetični izdelki

Skoraj ni industrije, kamor 3D-tisk ni razširil svojih lovk. Veliko se piše o implikacijah 3D-tiska v medicini ter biomedicini. Danes se bomo posvetili prav enemu izmed teh področij. Ne bomo zašli k 3D-tisku tkiv, ostali bomo pri 3D-tisku s polimeri; pri 3D-natisnjenih protetičnih pripomočkih.
3D-natisnjeni protetični izdelki
3D-natisnjeni protetični izdelki

Povprečna življenjska doba protetičnih pripomočkov je okoli pet let. Starši dobro vedo kako hitro rastejo otroci in kako hitro prerastejo obleke in čevlje. Enako je s protetičnimi izdelki. Torej, tako kot potrebujejo nove, večje čeveljčke, tako prerastejo tudi protetiko. Vrtoglave cene protetičnih izdelkov tradicionalne izdelave lahko družino močno udarijo po žepu oz. presegajo njihove finančne zmožnosti. Zavarovanje sicer delno krije te stroške, vendar vemo, da se tu hitro spotaknemo ob njihova pravila in omejitve zavarovalne police, ki večino bremena pusti na ramenih staršev oz. posameznika, ki potrebuje protetiko. 3D-natisnjeni protetični pripomočki pa znesejo okoli 50 dolarjev. Poleg tega se lepše prilegajo in so posledično udobnejši za nošenje. 3D-natisnjen pripomoček je tudi izdelan veliko hitreje. Možnosti prilagajanja pa so praktične neomejene; protetiko lahko prilagodimo željam posameznika, tako v barvah kot obliki.


3D-tisk je revolucioniral proizvodnjo

Izguba uda je izredno travmatična izkušnja že sama po sebi. Protetični pripomočki izdelani s tradicionalnimi metodami pa so izredno dragi in pogosto neudobni za nošenje. Izredno pomembno je, da se protetika posamezniku popolnoma prilega, tako jo lažje sprejme in vključi v svoj novi vsak dan. Tradicionalna izdelava takšnega kosa je lahko trajala tudi več tednov, končni produkt pa je prišel skupaj z zasoljeno ceno. Mnogi si zaradi tega nismo mogli privoščiti pomoči. 3D-tisk je revolucioniral proizvodnjo protetičnih izdelkov in naše dojemanje njih. Danes ni pomembna le pragmatičnost, ampak tudi izgled; 3D-natisnjeni protetični kosi so postali prave umetnije, ki izražajo posameznikovo osebnost in mu pomagajo vrniti samozavest. Odraščanje je že samo po sebi težko in otroci, ki so drugačni od ostalih so pogosto tarča zbadljivk in žalitvic.


Na spletu najdemo zgodbo fantka, ki ni več želel hoditi v šolo, saj so ga drugi otroci dražili. Ko je dobil protetično roko po izgledu super junaka Iron manaa, se je zafrkavanje končalo in počasi so se z nekdanjimi nasilneži tudi spoprijateljili.

Najpogostejše so dlani in roke

Med najpogostejšim protetičnimi izdelki so prav dlani in roke. Danes lahko na spletu najdemo številne .stl datoteke s protetiko, vendar ni bilo vedno tako preprosto. Zasluge za prvo 3D-natisnjeno mehansko roko gredo Ivan Owenu. Ta se na srečo ni odločil patentirati svojega izuma, ampak ga je delil s svetom. Ivan je strokovnjak mehanskih posebnih učinkov, ki se je posvetil izzivom otroške protetike. Tako se je začela zgodba e-Nable, skupnosti prostovoljcev, ki s 3D-tiskom pomagajo tistim, ki potrebujejo protetične roke. Poleg ustvarjanja novih inovacij pa Ivan po svetu deli svojo zgodbo in pomaga navdihniti druge, ki želijo s 3D-tiskom pomagati tistim, ki potrebujejo protetične izdelke.


Lastnica in ustanoviteljica enablingthefuture.org je Jen Owen, ki že več let kot prostovoljka sodeluje pri različnih odprtokodnih projektih 3D-nastisnjenih protetičnih rok in dlani. Njena misija je zagotoviti vsem tistim, ki so izgubili ali se rodili brez prstov ali dlani, brezplačne protetične produkte.

Najprej kot zabaven družinski projekt

Vse skupaj se je začelo kot zabaven družinski projekt, kjer so v domači garaži ustvarjali kostume priljubljenih likov iz domišljijskega sveta. S tem projektom so začeli proces, ki je kasneje Liamu, fantku iz Južne Afrike, omogočil, da je prejel prvo mehansko 3D-natisnjeno. Bil je izredno potrpežljiv in vztrajen med preskušanjem prvih prototipov in tako pripomogel k nastanku e-Nable skupnosti, ki je do danes že pomagala mnogim odraslim in otrokom.


Dobra ideja, veliko zanosa in trdega dela je projekt privedlo do točke, kjer imajo prostovoljce v več kot 100 državah po svetu. Več kot 2000 šol po svetu je produciralo približno 5000 brezplačnih, 3D-natisnjenih pomožnih naprav otrokom in odraslim po svetu. S tem je rek »ponudi roko prijatelju v stiski« dobil čisto nov pomen. Filmski ustvarjalec Charlie Nordstrom je v kratkem filmu predstavil probleme s katerimi se soočajo otroci, ki potrebujejo protetične pripomočke in spletno skupnost E-nable.

3D-tisk, tehnologija, ki je sprožila 4. industrijsko revolucijo, tudi pri nas izboljšuje kvaliteto življenja tistih, ki potrebujejo protetične pripomočke tudi pri nas. Tudi v slovenskem podjetju iTehLab d.o.o., ki pod znamko »3D tisk za vse« ponuja storitve 3D-tiska so se že srečali z ljudmi, ki so iskali pomoč pri izdelavi protetičnih izdelkov z 3D-tehnologijami. Več o tem si lahko preberete v prihodnjih prispevkih, do takrat pa lahko obiščete njihovo spletno stran www.3d-tisk.si.


Tehnologija, ki je sprožila 4. industrijsko revolucijo torej tudi pr nas že izboljšuje kvaliteto življenja ljudi. Tudi vi poznate koga, ki nosi 3D-natisnjen protetični pripomoček?


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iTehLab d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iTehLab d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iTehLab d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več