14.02.2019 12:00

3D tisk se je naselil v naš vsakdan

.. Tehnologija 3D tiskanja je v zadnjih letih doživela velik napredek. Iz zgolj akademskih in razvojnih voda se je preselila v naš vsakdan ..
3D tisk se je naselil v naš vsakdan

Na trgu je vedno večja izbira 3D tiskalnikov, vse od segmenta za domačo uporabo pa do industrijskih tiskalnikov. Najbolj razširjena je FDM tehnologija, predvsem zaradi cenovno ugodnih tiskalnikov in vedno večjega nabora materialov, ki omogočajo tiskanje funkcionalnih prototipov in končnih produktov. Vse bolj se uveljavlja tudi DLP, SLA in UV LCD tehnologija tiskanja s fotopolimeri, ki delujejo po principu prvega 3D tiskalnika iz leta 1983. Vedno več je tudi hibridnih naprav, ki omogočajo 3D tiskanje, lasersko graviranje in rezanje, CNC rezkanje ter 3D tisk gostih mas kot na primer keramika, glina, silikon, čokolada. 3D tiskanje omogoča izdelavo modelov, za katere geometrija ne omogoča enostavne izdelave, zato je 3D tiskanje primerno za izdelavo kompleksnih prototipov, pri katerih postopki klasične izdelave zahtevajo veliko časa in sredstev.

V podjetju BIROmobil d.o.o. s 30 letnimi izkušnjami na področju fotokopirnih strojev, tiskalnikov ter servisiranja le-teh, se je pred nekaj leti kot logična nadgradnja osnovne dejavnosti, pojavila ideja o uvajanju 3D tehnologij. Pod imenom 3Dshark tržimo 3D tiskalnike, filamente, fotopolimere (Resin), 3D skenerje, rezervne dele, servis, 3D tisk, izvajamo pa tudi izobraževanja. Za vsako aplikacijo je potrebno najti optimalno rešitev, kar je v našem podjetju prioriteta, zato sodelujemo z večjimi evropskimi distributerji in proizvajalci 3D tiskalnikov, kar nam omogoča bogato izbiro 3D tehnologij na trgu. V ponudbi imamo širok nabor filamentov: PLA, ABS, ASA, PETG, HIPS, PP, PC, NYLON, PET, NYLON CARBON FIBER, NYLON GLASS FIBER, ULTEM, PEI, PEEK, pa tudi lesene, kovinske, cemnetne. glinene, prevodne in druge. Z dostopom do razvojnih oddelkov proizvajalcev filamentov lahko strankam ponudimo namenski filament, prilagojen njihovim potrebam.

CREALITY

Creality so najbolj priljubljeni tiskalniki v DIY segmentu. Creality Ender 3 Pro in Creality CR-10S Pro v tretji generaciji priljubljene serije CR-10 tiskalnikov ponujata vse odlike svojih predhodnikov in najnovejše napredne tehnologije. Odlikuje ju tudi odlično razmerje med kvaliteto in ceno, kar ju postavlja na sam vrh priljubljenosti.

ZORTRAX

Zortrax je eden izmed vodilnih proizvajalcev namiznih FDM 3D tiskalnikov. Po uspešni kickstarter kampaniji leta 2013, sta tiskalnika Zortrax M200 in M300 prejela več nagrad za kakovost in natančnost tiska. Cenijo ga predvsem inženirji, arhitekti in industrijski oblikovalci. V letu 2018 sta modela doživela nadgradnjo z novimi funkcijami. Največja novost v letu 2018 je Zortrax Inkspire UV LCD tiskalnik, ki ga odlikuje do 8x hitrejše in 9x bolj natančno tiskanje kot pri klasičnih SLA tiskalnikih. Konec leta 2018 so predstavili inovativno napravo Zortrax Apoller, ki je edinstvena in napredna tehnologija za glajenje modelov, natisnjenih s FDM tiskalniki. S postopkom glajenja izboljšamo sam izgled izdelka in njegove mehanske lastnosti, ki se skoraj povsem približajo brizganim modelom. Z omenjeno napravo je bila odpravljena največja hiba FDM tiskalnikov. Za leto 2019 pa že pripravljajo nova presenečenja.

ZMorph VX

Je edinstvena multifunkcijska naprava, namenjena oblikovalcem, umetnikom in arhitektom, saj združuje 5 funkcij v eni kompaktni napravi. Naprava omogoča 3D tiskanje z uporabo enega ali dveh materialov hkrati, graviranje in izrezovanje z laserskim modulom, CNC rezkanje in izrezovanje za vse tiste, ki bi svoje ideje radi uresničili z uporabo keramike, gline, čokolade in ostalih podobnih materialov. (P.R.)

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

E-LABORAT d.o.o.