22.11.2017 11:30

5 ključnih prednosti umetne inteligence

Bo umetna inteligenca spremenila trg pametnih telefonov?

Uporaba umetne inteligence omogoča rezultate, ki jih novejši procesorji, boljše kamere in zvočniki, ne morejo. Ob predstavitvi najnovejšega telefona Huawei, je ta predstavil tudi umetno inteligenco – kaj nam ta prinaša? Predstavljamo pet ključnih točk, kjer boste opazili vidno spremembo!

Ker pametni telefoni danes orjejo ledino tehnološkega napredka, predstavljajo njihovim snovalcem resen izziv. Uporabniki si želijo manjše in lažje naprave, na drugi strani pa pričakujejo boljše zmogljivosti, boljše kamere in daljšo avtonomijo baterije. Podjetja vlagajo ogromno denarja v raziskave, ki bi prinesle rešitve in inovacije, ki bi omogočile vse to. Inovativna tehnologija Huawei omogoča izdelavo pametnega telefona, ki bo prekosil konkurenco v vseh pogledih, brez poseganja v zasnovo telefona. Kljub temu, da to zveni kot znanstvena fantastika, Huaweijeva tehnologija sočasno zvišuje zmogljivost, podaljša avtonomijo baterije, izboljša kakovost slik in poviša jasnost zvoka brez sprememb v zasnovi procesorja, kamere, materije ali mikrofona. Ne govorimo o neki eksperimentalni zasnovi, ampak o telefonu, ki ga lahko kdorkoli že naroči, po 1. decembru pa bo že na voljo pri vseh operaterjih in v prosti prodaji: Huawei Mate 10 Pro.

Prednost št. 1: Zmogljivost

Bosta hitrejši procesor in več delovnega pomnilnika (RAM) skrajšala čas zagona aplikacij, izboljšala gladkost delovanja in pospešila vaš telefon? Sedaj vam lahko pomaga umetna inteligenca, ki opazuje delovanje telefona. Ob tem določi, katere aplikacije lahko ugasne ali pošlje v mirovanje in katere potrebujejo več virov, ker so vam bolj pomembne. Poleg tega pa umetna inteligenca lahko predvidi, katere aplikacije boste potrebovali v katerem trenutku in jih naloži v pomnilnik vnaprej.

Prednost št. 2: Avtonomija baterije

Mehanizem omogoča umetni inteligenci, da prepozna, katere aplikacije in procese potrebujete v danem trenutku in pohitri zmogljivost s sproščanjem sistemskih virov, s čimer zniža porabo energije. Algoritmi strojnega učenja prepoznajo procese, ki še posebej obremenjujejo procesor ter jih povežejo z dejansko aktivnostjo uporabnika. Rezultat tega je avtonomija baterije, ki pri Mate 10 Pro doseže dva polna dneva uporabe z enim polnjenjem. Umetna inteligenca je prav tako zelo uporabna pri polnjenju baterije, kar omogoča, da se Mate 10 Pro povsem varno polni izredno hitro s tokom pri visoki napetosti.

Prednost št. 3: Izboljšana kakovost klicev

Kakovost zvoka je pomembna, ko smo v okolju, kjer je precej zunanjih šumov. Kljub uporabi diferencialnih mikrofonov je okoliški šum izjemno težko odstraniti. To drži, če seveda ni umetne inteligence, ki prepozna, kateri zvoki so šum iz ozadja in kateri morajo potovati na drugo stran. Seveda situacija deluje tudi v obratni smeri. Če se znajdete v glasni ulici bo umetna inteligenca zvišala glasnost besed, ki so govorjene preko telefona, s čimer jih boste lažje slišali. Ko vstopite v mirno kavarno pa bo telefon prepoznal novo okolico in samodejno znižal jakost zvoka tako, da bo udobno za oba sogovornika.

Prednost št. 4: Kakovost slik

Algoritmi umetne inteligence, ki jih omogoča nevronska procesna enota imajo velik vpliv na kakovost zajetih fotografij. Prepoznavanje vzorcev in strojno učenje prepoznata predmete v kadru in samodejno izbereta optimalne nastavitve za popolno fotografijo. Namesto iskanja v menijih in zapravljanja dragocenih sekund z izbiranjem ustreznega načina, bo uporabnik telefona Huawei Mate 10 Pro lahko enostavno nameril kamero in pritisnil gumb za zajem, umetna inteligenca pa bo zagotovila, da bo slika kar najboljša v danih pogojih.

Umetna inteligenca je prav tako nepogrešljiva pri ostrenju. V tem primeru je pomemben prihranek delčkov sekunde, ki jih optika potrebuje za prilagoditev – še posebej pri gibajočih predmetih. Umetna inteligenca zna prepoznati takšen predmet in predvideti, kje bo v naslednjem trenutku in izostri sliko točno na tistem mestu.

Prednost št 5: Iskanje in prevajanje

Nevronska procesna enota omogoča hitro opravljanje nalog, ki so zelo težke za tradicionalne programe. Iskanje slik na katerih je specifičen predmet je tako kar 20-krat hitrejše, kot na telefonih, ki niso opremljeni z umetno inteligenco. Takojšnje prepoznavanje vzorcev, učenje uporabnikovih navad in iskanje ter razumevanje razmerij med elementi naredi umetno inteligenco idealno za eno izmed najbolj zahtevnih nalog: strojno prevajanje. Microsoft Translator deluje ekstremno hitro na Mate 10 Pro, kar vam omogoča, da enostavno razumete napise, ki niso zgolj zapisani v tujem jeziku ampak tudi v drugi pisavi.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več