Računalništvo, telefonija
09.04.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

5 napotkov za podjetnike v času epidemije koronavirusa

5 napotkov za podjetnike v času epidemije koronavirusa
5 napotkov za podjetnike v času epidemije koronavirusa

Pri KIKštarterju so pripravili prispevek o tem, kako si lahko podjetniki, ki jih je epidemija koronavirusa prizadela, po svojih najboljših močeh pomagajo, da bi zmanjšali negativne posledice trenutne situacije na svoje poslovanje.

Epidemija koronavirusa je močno spremenila svet, kot smo ga poznali. Številna podjetja so prizadeta; nekaterim so drastično upadli prihodki, spet druga so morala v celoti zaustaviti poslovanje. Nihče točno ne ve, koliko časa bo situacija še trajala. Vlada oškodovanim podjetjem sicer obljublja pomoč (o predvidenih ukrepih si lahko preberete v tej novici), vendar pa si lahko na različne načine pomagate tudi sami.

1. Komunikacija z vašimi zaposlenimi

V teh časih je še toliko bolj pomembno, da s svojimi zaposlenimi vzpostavljate in ohranjate dobro komunikacijo. Pozanimajte se, na kakšne načine je kriza prizadela vsakega od njih in jim pomagajte po svojih najboljših močeh. Naredite tudi plan, kako jim boste lahko pomagali v prihodnje.

Verjetno ste, če je to možno, do sedaj že vzpostavili delo od doma. Kljub temu, da z zaposlenimi niste več v stiku v živo, poskrbite za to, da boste ostali povezani prek spletnih orodij. Poskrbite za pretočnost informacij, za informiranje o morebitnih novostih in za grajenje občutka povezanosti med zaposlenimi tudi na daljavo.

2. Sprejemanje odločitev

Vzemite si čas in premislite o vseh vplivih, ki jih ima trenutna situacija na vaše poslovanje. Razmislite o tem, kaj lahko naredite, da bi negativne vplive zmanjšali v čim večji meri. Pri tem skušajte na situacijo pogledati čim bolj celostno, objektivno in se izognite odločanju na podlagi čustev.

Sprejmite kratkoročne odločitve, ki jih boste izvedli v najkrajšem možnem času: Boste morali prerazporediti zaposlene, spremeniti čas in način poslovanja?

Sprejmite srednjeročne odločitve: Na kakšen način boste upravljali s financami in ali bodo potrebna odpuščanja?

Sprejmite dolgoročne odločitve: Razmislite o dolgoročnem vplivu, ki ga bo imela nastala situacija na poslovanje podjetja in skušajte predvideti najboljše ukrepe, s katerimi boste lahko omilili posledice.

3. Na prvem mestu je varnost

Če zaposleni še vedno prihajajo delat v skupne prostore, če imate osebni stik s strankami, implementirajte vse varnostne ukrepe, ki jih je možno izvesti.

Poskrbite za zaščitno opremo kot so zaščitne maske, rokavice, razkužilna sredstva. Zaposlene in stranke opominjajte na redno umivanje rok, varnostno razdaljo in ostale preventivne ukrepe. Če se le da, se izognite gotovinskemu poslovanju in raje ponudite možnost plačil prek spleta.

4. Transformacija vaše dejavnosti

Glede na panogo, v kateri delujete, razmislite, kako bi lahko transformirali svojo dejavnost v kriznih časih. Če ste produkte do sedaj prodajali v fizičnih trgovinah, se lahko preusmerite na spletno prodajo. Če ste izvajali razna svetovanja in delavnice v živo, lahko te vsebine ponudite prek Skypa in drugih spletnih orodij. Osredotočite se na dejavnosti, ki jih v teh časih še lahko izvajate in povečajte njihov obseg.

Seveda se nekaterih dejavnosti ne da transformirati v spletno obliko. V tem primeru iščite načine za vzdrževanje stikov s strankami, za informiranje o tematikah, ki bi jih zanimale in podobno. Morda jim lahko ponudite webinarje in druge brezplačne spletne vsebine. Nagovarjajte jih prek svoje spletne strani in družabnih omrežij.

5. Razvoj novih poslovnih idej

Ne glede na to, koliko časa bo trajala epidemija, bo ta verjetno precej spremenila svet, kot smo ga poznali. Med drugim bo delo na daljavo postalo še bolj razširjeno, prišlo bo še do večjega razvoja tehnologije in njene uporabe v našem vsakdanu, morda bomo končno začeli bolj ceniti izdelke iz lokalnega okolja.

Izkoristite čas, ki ga imate na voljo v času karantene. Razmislite o tem, kaj bi lahko izboljšali pri vašem poslovanju, katere nove storitve / izdelke bi v prihodnje lahko ponudili trgu, katere izboljšave bi lahko uvedli. Ko bo karantene konec, bomo vsi želeli nadoknaditi zamujeno in takrat bo priložnost, da prepričate ljudi in da vaše podjetje zasije v polni luči.

Optimizem

V zadnjih tednih smo se znašli v težki situaciji, vsakodnevno smo izpostavljeni slabim novicam, vezanim na epidemijo. Vendar pa je pomembno, da ne glede na vse ostanete močni in da sprejmete stanje, v katerem smo se znašli. Poskrbite za svoje dobro počutje in po svojih najboljših močeh pomagajte ljudem okoli sebe. Tudi to bo enkrat za nami, vse bo še dobro.

KIKštarter je podjetniški pospeševalnik v Kamniku. Podjetnikom in tistim, ki bi to radi postali, ponuja coworking prostor, mentoriranje, praktične delavnice, predavanja in druge podobne storitve. Za več informacij lahko obiščete našo spletno stran.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KIKštarter KAMNIK
Za več informacij so vam na voljo pri KIKštarter KAMNIK
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KIK Štarter Kamnik logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KIKštarter KAMNIK? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več