11.09.2018      12:55
Čitalec črtne kode za vaše potrebe

6 nasvetov, kako izbrati čitalec črtne kode

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste pretipkavali besedilo ali številke ter kasneje ugotovili, da je pri pretipkavanju nastalo kar nekaj napak. Za odčitavanje podatkov lahko poskrbimo s čitalci in tako poskrbimo za hitrejši in bolj natančen vnos podatkov.  Če izberete čitalec črtne kode za poslovni namen, morate preučiti ne le tehnologijo, katero skener uporablja za branje,  temveč tudi, kako bo ta tehnologija služila vašemu namenu. Poglejmo si pobližje, kako zožiti izbor in se lažje odločiti za čitalec, ki ustreza vašim specifičnim potrebam.

Kakšna naprava je čitalec črtne kode

Skener deluje kot katerakoli druga vhodna naprava in pošilja podatke na računalnik prek kabla ali žice. Večina novejših skenerjev uporablja povezavo USB za preprost zajem ter namestitev. Skenerji se lahko gibljejo od manj kot osemdeset €) do nekaj tisoč €), odvisno od uporabe in tehnologije, ki jo uporablja skener. Če želite izbrati pravi čitalnik črtne kode, je pomembno vedeti, da v čitalnikih črtnih kod obstajajo dve različni vrsti optike oz. tehnologije, s katerimi lahko zajamemo 2 vrste črtnih kod.

1D ali 2D kode, še boljše - kar oboje

Izbrani optični čitalec mora ustrezati potrebam za skeniranje. Katere vrste črtnih kod potrebujete za skeniranje? Običajno jih ločimo na dve kategoriji - 1D ali linearna črtna koda (kot tradicionalna EAN 13 koda) ali 2D kode, ki  lahko vsebujejo znatno večje količine podatkov. Te vključujejo znane kode, kot so QR kode ali Data Matrix. 2D črtne kode zahtevajo optični bralnik na osnovi slike, medtem ko lahko 1D kode berete bodisi z “imagerjem” ali laserskim skenerjem. Če pretežno berete črtne kode stila EAN 13 lahko zadostuje laserski skener ali linearni skener. Če že skenirate 2D kode ali pa jih načrtujete  skenirati v prihodnosti, boste potrebovali tehnologijo “imager”.

Ustrezna tehnologija

Laserski ročni čitalec je idealen pri upravljanju zalog ali pri uporabi skladiščnih rešitev za težko dostopne predmete izven dosega, nameščene na visokih stojalih in policah. Zgodovinsko gledano je bilo lasersko skeniranje boljše od tehnologije “imager”, vendar je najnovejša tehnologija čitalcev “imager”znatno zmanjšala vrzel. 2D “imagerji” imajo odlične zmogljivosti za vsesmerno skeniranje, zaradi česar so te naprave boljše za skeniranje pod različnimi koti (skladiščne operacije in postopke pobiranja / pakiranja). Zebrini “extended range” skenerji  se odločno borijo tudi z daljšimi razdaljami, npr. pri branju talnih oznak.

Povezljivost - žični in brezžični skenerji

Glede na vrsto povezljivosti so lahko brezžični in žični čitalniki črtne kode. Brezžični optični bralniki so najprimernejši za uporabo v skladišču ali v proizvodnji,  kjer bi kabel lahko omejil gibanje. Tudi v bolj zahtevnih okoljih, kjer se kabel poškoduje, so brezžični optični bralniki prava izbira. Za težke, velike predmete, ki jih je težko prenašati, so brezžični čitalci črtne kode najboljša izbira.

Okolje uporabe čitalca črtne kode

Laserski čitalniki črtnih kod so zelo primerni za branje v stacionarnih okoljih in zaradi možnosti skeniranja na dolge razdalje npr. v tovarnah in proizvodnih obratih. Če pa se uporablja v pod težjimi pogoji, na primer na prostem ali v zelo vročih ali zelo hladnih okoljih, je  čitalec črtne kode imager pogosto izbran zaradi svoje boljše trpežnosti. Za borbo s težkimi pogoji, ima Zebra pripravljen čitalce serije 3600. V skladišču ali zunanjem okolju ima zaščito pred vdorom prahu in vlago. Ti so v primerjavi s klasičnimi, ki so načeloma namenjeni uporabi v trgovini, bolj robustni in hkrati v višjem cenovnem rangu.

Bližina ali oddaljenost - kako od blizu boste skenirali?

Odločiti se boste morali tudi, kako od daleč boste skenirali. Skenerji imajo omejeno razdaljo branja glede na vgrajeno optiko. Ta lahko znaša od nekaj centimetrov do nekaj metrov za skeniranje skladišča na dolge razdalje, kot je branje talnih oznak. Hkrati boste morali upoštevati več faktorjev, ki bodo vplivali na branje -- oddaljenost branja, vrsta simbologije oz. vrsta črtne kode  ter velikost črtne kode, da bi se odločili najbolj optimalno.

So vam bili nasveti v pomoč? Če potrebujete več informacij, vam bodo svetovali strokovnjaki za črtne kode podjetja Info-kod d.o.o.

Uporabljaš SwiftKey tipkovnico, ki omogoča tipkanje s pomočjo gest in samodejnih popravkov?

Samsung Galaxy A8s: Evolucija je končno tu! 1
Justin.Forfunky  |  Kaj je zdaj? Značilna zareza ven, okrogl...
Kaj se dogaja s Huaweijem? 1
pino56  |  Eh ja, a drugi pa ne vohunijo, ravno Hua...
Najbolj popularni spletni brskalniki leta 201... 2
Tim  |  V bistvu imajo glede na članek skoraj vs...
Najbolj popularni spletni brskalniki leta 201... 2
AxCrypt  |  Za Vivaldi avtor še ni slišal?
Ikea prijetno presenetila s pametno vtičnico 3
raceboy  |  ...Sonoff so "super", ce si zapeces kako...