Računalništvo, telefonija
16.10.2018 21:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali bodo novi Huaweijevi telefoni pometli s konkurenco?

Huawei je na ekskluzivnem dogodku v konvencijskem centru ExCeL v Londonu predstavil težko pričakovano novo serijo telefonov Mate 20. Ta predstavlja pomemben mejnik v zgodovini serije Huawei Mate, saj uteleša vrhunec inovativnosti. Telefoni so opremljeni z najbolj zmogljivo in prefinjeno procesno tehnologijo, s katero Huaweijeve nove paradne naprave postavljajo nove standarde po katerih se bodo merili vsi pametni telefoni leta 2018. Telefone poganja Kirin 980, prvi mobilni procesor z umetno inteligenco zasnovan na osnovi 7-nanometrske tehnologije. V Sloveniji bo na voljo model Huawei Mate 20 Pro.
Ali bodo novi Huaweijevi telefoni pometli s konkurenco?
Ali bodo novi Huaweijevi telefoni pometli s konkurenco?

Telefone serije Huawei Mate 20 poganja Huaweijev najzmogljivejši procesor do danes — Kirin 980. Zasnovan je na osnovi naprednega 7-nanometrskega procesa in vključuje zmogljivo osrednjo enoto, ki temelji na jedrih Cortex-A76, ter grafični čip Mali-G76. Ponuja izjemno zmogljivost in neprimerljivo uporabniško izkušnjo. Huaweijevi tehnologiji SuperCharge, ki omogoča polnjenje z močjo 40 W, in brezžična Quick Charge, ki omogoča polnjenje z močjo 15 W, pa v tandemu zagotavljata uporabnikom izjemno avtonomijo baterije. Sistem kamer v kvadratni konfiguraciji, ki vključuje ultra širokokoten objektiv, uporabnikom ne omogoča le zajemanja širše perspektive okolice, ampak tudi makro fotografijo oziroma fotografijo bližnjih posnetkov. Inovativen vizualni dizajn kamere pa poskrbi, da je telefon prepoznaven že na daleč. Njegovo stekleno ohišje je na hrbtni strani opremljeno še s posebno teksturo imenovano Hyper Optical Pattern, ki poskrbi za atraktivne svetlobne učinke. Na seriji telefonov Huawei Mate 20 je sicer nameščen operacijski sistem Android P z uporabniškim vmesnikom EMUI. Ta je prilagojen tako, da uporabniki na njem zelo enostavno z le nekaj potezami učinkovito koristijo številna orodja za delo in zabavo.

Serija Mate 20 skupno zajema štiri telefone: Huawei Mate 20, Huawei Mate 20 Pro, Huawei Mate 20 X in Porsche Design Huawei Mate 20 RS. Ti pa so na voljo z zasloni velikosti 6,53”, 6,39” in 7,2”.

»Pametni telefoni predstavljajo pomembno vstopno točko v digitalni svet. Telefoni serije Huawei Mate 20 so zasnovani kot zvesti pomočniki uporabnikom. Da jih zvesto spremljajo na poti in jim, opremljeni z višjo stopnjo umetne inteligence, neprimerljivo avtonomijo baterije ter zmogljivo kamero, omogočajo doseganje bogatejšega in bolj popolnega življenja,« je na predstavitvi dejal Richard Yu, izvršni direktor Huawei Consumer BG.

Neprimerljiva zmogljivost in avtonomija baterije

Kot jedro pametnih telefonov je procesor ključnega pomena pri določanju zmogljivost in učinkovitosti naprave. Narejen na osnovi 7-nanometrske tehnologije, ima Huaweijev novi procesor Kirin 980 na površini enega kvadratnega centimetra vgrajenih kar 6,9 milijard tranzistorjev. V primerjavi s Kirinom 970 je opremljen z osrednjo procesno enoto, ki je kar 75 odstotkov bolj zmogljiva, grafičnim čipom, ki je 46 odstotkov bolj zmogljiv, in nevronsko procesno enoto, ki je kar 226 odstotkov bolj zmogljiva. Dvignila pa se je tudi učinkovitost komponent: osrednja procesna enota je 58 odstotkov bolj učinkovita, grafični čip je 178 odstotkov bolj učinkovit, nevronska procesna enota pa je 182 odstotkov bolj učinkovita. Kirin 980 je sicer prvi mobilni procesor na svetu, ki uporablja jedra Cortex-A76. Huawei je posebej zanj zasnoval tristopenjsko arhitekturo, ki jo sestavljata dve izjemno veliki jedri, dve veliki jedri in štiri majhna jedra. To procesorju omogoča optimalno razporejanje sistemskih virov, ob čemer hkrati poskrbi za hitrejše delovanje, kot tudi boljšo avtonomijo baterije. Prav tako pa je Kirin 980 prvi procesor v industriji mobilne telefonije, ki je opremljen z dvojno nevronsko procesno enoto (Dual NPU), s čimer zagotavlja boljše delovanje AI-podprtih aplikacij.

Huawei Mate 20 Pro je prvi pametni telefon na svetu, ki podpira povezljivost prek standarda 4.5G LTE Cat. 21, kar mu v praksi omogoča hitrosti prenosa do 1,4 Gbps. Poleg tega pa se lahko pohvali tudi z najhitrejšo Wi-Fi povezljivostjo – 2 gigabajta posnetkov je zmožen prenesti v zgolj 10 sekundah. Še ena hvalevredna lastnost je tudi podpora dvopasovnemu sistemu GPS. Tehnologija AI GPS Satellite Selection pa v vseh razmerah skrbi za še bolj natančno pozicioniranje.

Poleg odlične zmogljivost se serija Huawei Mate 20 lahko pohvali s prelomno avtonomijo baterije. Huawei Mate 20 Pro ima vgrajeno veliko baterijo s kapaciteto 4200 mAh in s tehnologijo SuperCharge podpira hitro polnjenje z močjo 40 W, kar napolni baterijo do 70 odstotkov v 30 minutah. Pri tem velja omeniti, da si je Huaweijeva tehnologija hitrega polnjenja prislužila tudi certifikat s strani organizacije TÜV Rheinland, saj izpolnjuje njihove stroge varnostne standarde.

Še več, Huawei Mate 20 Pro podpira tudi brezžično polnjenje Quick Charge z močjo 15 W, ki velja za najhitrejšo rešitev brezžičnega polnjenja v industriji, ter povratno brezžično polnjenje, ki omogoča uporabo telefona kot polnilne baterije. Tako lahko uporabniki Mate 20 Pro uporabijo tudi za polnjenje drugih naprav, ki podpirajo brezžično polnjenje prek standarda Qi.

Huawei Mate 20 X pa se lahko pohvali z izjemno veliko baterijo s kapaciteto 5000 mAh in revolucionarnim sistemom hlajenja, ki deluje na osnovi grafena in parne komore. S pomočjo tega lahko procesor in grafični čip delujeta na polnih obratih daljši čas in tako uporabnikom zagotavljata tekoče igranje grafično najnaprednejših iger ne da bi se telefon pretirano pregreval. Huaweijev napredni sistem sicer obeležuje tudi prvo uporabo grafena za namene hlajenja v pametnih telefonih.

Nova trojna kamera Leica ponuja nove načina fotografiranja

Na področju fotografije in snemanja videov je Huawei vzel osnovo sistema kamer serije Huawei P20 in jo nadgradil z ultra širokokotnim objektivom premera 16 mm. Ta omogoča zajemanje širše perspektive okolice in dodaja fotografijam prostornost in tridimenzionalni učinek. Nov sistem kamer prav tako podpira makro fotografijo oz. fotografijo bližnjih posnetkov, ki omogoča zajemanje ostrih fotografij objektov tudi ko so ti od objektiva oddaljeni zgolj 2,5 centimetra. Širokokotni objektiv in funkcionalnost zajemanja ostrih bližnjih posnetkov zaokrožujeta lastnosti trojne kamere Leica in jo naredita v resnično vsestransko kamero, ki je pripravljena na zajemanje kakršnegakoli dogajanja.

Huawei Mate 20 Pro je opremljen s sistemom kamer z osrednjim 40 MP senzorjem, ultra širokokotnim 20 MP senzorjem in 8 MP telefoto senzorjem, ter je sposoben zajeti fotografije primerljive s fotografijami profesionalnih fotoaparatov.

Na telefonih serije Mate 20 je na voljo tudi način AI Portrait Color, ki deluje s podporo umetne inteligence. Z njim lahko uporabniki prilagajajo barvne odtenke, nasičenost in svetilnost posnetkov ter tako povsem enostavno spreminjajo vzdušje na posnetkih. Telefoni serije Huawei Mate 20 so sposobni na sliki razločiti človeka, prilagoditi intenzivnost barv v njegovi okolici in ga na ta način bolj izpostaviti. Funkcija AI Spotlight Reel pa poskrbi za prepoznavo posnetkov s skupno tematiko in samodejno generiranje videov, sestavljenih iz vrhuncev vsakega izseka.

Huawei Mate 20 Pro in Porsche Design Huawei Mate 20 RS sta oba opremljena z naprednim 3D-sistemom za odklepanje telefona. Sistem hitro in varno prepozna uporabnika v zgolj 0,6 sekunde. Za ta namen uporablja spredaj nameščeno globinsko 3D-kamero, ki je zmožna natančno razbrati obrazne poteze posameznika.

EMUI 9.0 omogoča dinamično življenje

Serija telefonov Huawei Mate 20 prihaja opremljena s pametnim uporabniškim vmesnikom EMUI 9.0, ki temelji na operacijskem sistemu Android P. Prek algoritmov samodejno učeče umetne inteligence, integriranega sistema za samodejno dodeljevanje sistemskih virov ustreznim opravilom in visoko optimiziranega okolja Android, EMUI 9.0 Huaweiju omogoča izpolnjevanje obljube, da so njihovi telefoni »rojeni hitri in ostanejo hitri«.

EMUI 9.0 se lahko pohvali z všečnim dizajnom in dobro razdelanimi meniji z nastavitvami. Nov sistem za upravljanje z gestami omogoča uporabnikom tekočo interakcijo z napravami zgolj z uporabo potegov in dotikov s prsti. Prav tako pa predstavlja nove AI-funkcionalnosti, ki omogočajo telefonom serije Huawei Mate 20 izvajanje različnih nalog, od prepoznave objektov do štetja kalorij hrane s pomočjo video zajema.

Futurističen dizajn

V dizajnu telefonov serije Huawei Mate 20 je zajeta gracioznost naravnih elementov. Ohišje je zaobljeno na vseh osmih straneh – čudovito na pogled in pravi užitek, ko ga primete v roko.

Kvadratna konfiguracija kamer na hrbtni strani pa daje seriji Huawei Mate 20 unikaten futurističen videz. Tako trije objektivi kot bliskavica so obdani s kovinskimi okvirji, kar daje telefonom avantgardni videz, ki je hkrati drzen in izrazit.

Hrbtna stran telefonov serije Huawei Mate 20 pa se lahko pohvali tudi s posebno teksturo imenovano Hyper Optical Pattern. Hrbtna stran je tako rahlo hrapava, kar daje napravam elegantno podobo in ob tem dober oprijem. Telefoni tako ne drsijo iz rok in ne privlačijo prstnih odtisov ter ohranjajo čist videz tudi pri intenzivni uporabi. Ta unikaten vzorec je na voljo pri modelu v polnočno modri barvi in modelu v smaragdno zeleni barvi.

Razpoložljivost in cena

V Sloveniji bo na voljo le telefon Huawei Mate 20 Pro v konfiguraciji s 128 gigabajti vgrajenega spomina in 6 gigabajti delovnega pomnilnika in v treh barvah: črni, polnočno modri in v barvi somraka. Prednaročiti ga bo mogoče že 22. oktobra, v trgovinah in pri operaterjih pa bo na voljo od 5. novembra dalje. Njegova maloprodajna cena bo znašala 999,99 EUR. V Sloveniji bo v drugi polovici novembra na voljo tudi ura Huawei Watch GT, ki jo je Huawei prav tako predstavil na dogodku v Londonu, njena maloprodajna cena pa bo znašala 249,99 EUR.

Tehnične specifikacije telefona Huawei Mate 20 Pro

  • Velikost: 157,8 x 72,3 x 8,6 mm
  • Teža: 189 g
  • Barve, ki bodo na voljo v Sloveniji: polnočna modra, črna, barva somraka
  • Zaslon: OLED, 16,23 cm (6,39”) Huawei FullView, razmerje stranic 19,5 proti 9, ločljivost 2K+ (3120 x 1440 slikovnih pik), 538 ppi
  • Procesor: Kirin 980 (2 jedri Cortex-A76 s frekvenco 2,6 GHz; 2 jedri Cortex-A76 s frekvenco 1,92 GHz; 4 jedra Cortex-A55 s frekvenco 1,8 GHz); dvojna nevronska procesna enota (Dual NPU)
  • Grafični čip: Mali-G76 s frekvenco 720 MHz
  • Operacijski sistem: Android P z uporabniškim vmesnikom EMUI 9.0
  • Vgrajeni pomnilnik: 128 GB + reža za spominsko kartico Nano SD (do 256 GB)
  • Delovni pomnilnik: 6GB
  • SIM: Dual nano
  • Povezljivost: 4.5G LTE, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, dvopasovni GPS, NFC, Dual VoLTE, USB-C 3.1
  • Zadnja kamera: Trojna Leica (40 MP z zaslonko f/1.8 + širokokotni objektiv 20 MP z zaslonko f/2.2 + telefoto objektiv 8 MP z zaslonko f/2.4 in optično stabilizacijo), podpira samodejno ostrenje (globinsko ostrenje, fazno ostrenje, kontrastno ostrenje)
  • Sprednja kamera: 24 MP z zaslonko f/2.0
  • Baterija: 4200 mAh
  • Polnjenje: Kabelsko Huawei SuperCharge (40 W) 10V/4A; brezžično Huawei Quick Charge (15 W), povratno brezžično polnjenje, ki vaš telefon spremeni v neke vrste polnilno baterijo in ga lahko uporabite za napajanje drugih naprav
  • Vodoodpornost: ustreznost standardu IP68
  • MPC: 999,99 EUR
  • Datum začetka prodaje v Sloveniji: 5. 11. 2018

Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več