Računalništvo, telefonija
12.12.2018 10:26
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali je mogoče s telefonom zajeti dobro nočno fotografijo?

Če mislite, da se resno fotografiranje s telefoni konča, ko pade mrak, se motite. Največje telefonske znamke, med katerimi gotovo prednjači Huawei, so s pomočjo lečnih sistemov in algoritmov, ki pomagajo v ozadju, dosegli učinke nočne fotografije, o katerih smo pred nekaj leti lahko le sanjali.
Ali je mogoče s telefonom zajeti dobro nočno fotografijo?
Ali je mogoče s telefonom zajeti dobro nočno fotografijo?

Torej moderna tehnologija, ki v večini domuje v telefonih, omogoča osupljive rezultate predvsem v nočnem načinu fotografiranja. Za dobro nočno fotografija vam ni treba biti profesionalec in ne rabite kupa fotografske opreme. Dovolj je, da izberete pravi telefon.

Trojna kamera Leica, stabilizacija in različni načini fotografiranja

Na področju fotografije in snemanja videov je Huawei pri novem Mate 20 Pro vzel osnovo sistema kamer serije Huawei P20 in jo nadgradil z ultra širokokotnim objektivom premera 16 mm. Ta omogoča zajemanje širše perspektive okolice in dodaja fotografijam prostornost in tridimenzionalni učinek. Nov sistem kamer prav tako podpira makro fotografijo oziroma fotografijo bližnjih posnetkov, ki omogoča zajemanje ostrih fotografij objektov tudi ko so ti od objektiva oddaljeni zgolj 2,5 centimetra.

Omeniti velja še, da ima Mate 20 Pro optično stabilizacijo. Poleg te Mate 20 Pro uporablja tudi stabilizacijo s pomočjo umetne inteligence, kjer posledice tresoče roke umetno odpravlja procesor in prav zato se aparat odlično obnese v slabih svetlobnih pogojih.

Telefon se odlično obnese tako podnevi kot ponoči in pozna ogromno različnih načinov fotografiranja. Od portretne fotografije in črno-belih fotografij do profesionalnega načina in nočne fotografije. Posebej pa velja omeniti še funkcionalnost HiVision, ki deluje na podlagi umetne inteligence in služi prepoznavi predmetov, v katere usmerite fotoaparat. Tako zna simultano prevesti besedilo, poiskati določen predmet na spletu, prebrati kodo QR in celo oceniti število kalorij določene jedi. Z aktivno funkcijo HiVision aparat usmerite v jabolko, ta vam bo na zaslonu izpisal, za kateri sadež gre, in podal informacijo, koliko kalorij ima.

Telefon samodejno zazna slabo svetlobo

Fotoaparat že desetletja deluje na enak princip. Med objektivom in tipalom je zaklop, ki se na kratko, odvisno od časa osvetlitve odpre, da svetloba pade na sredstvo zajemanja. Pri telefonih zaklopa ni, zato tudi ne zanj značilnega »škljoca«. Prav tako ne lamel za spremenljivo zaslonko. Sistem enostavno vključi tipalo, kadar ga mora.

Odsotnost zaklopa v kombinaciji z dokaj majhnim tipalom ter veliko računsko močjo telefonu omogoča nekaj, česar pri klasičnih fotoaparatih preprosto še niso izvedli. Že nekaj časa poznamo napredne sisteme, ki v trenutku zajamejo deset ali celo petnajst posnetkov z različnimi osvetlitvami in jih združijo v končno fotografijo s precej boljšim dinamičnim razponom, kot ga sicer omogočata tipalo in objektiv. Razni triki za preračunavanje globine tekmujejo z brisanjem ozadja, ki ga ponuja široko odprta zaslonka pri velikem tipalu.

Kadar pri klasičnem fotoaparatu uporabimo dolg čas, denimo par sekund, ga je treba postaviti na stojalo, zapreti zaslonko in tako naprej. Aparat zajame en sam posnetek. Mate 20 Pro pa ta čas izkoristi drugače. Podobno kot fotoaparat sicer pridobiva dodatno svetlobo, vendar ves čas fotografira in analizira, na koncu pa vse skupaj združi v fotografijo, ki izpade precej svetlejša od tiste v običajnem načinu.

Huawei je svoj poseben nočni način prenesel tudi v Mate 20 Pro. Ko uporabnik v tem načinu pritisne na »sprožilec«, telefon glede na svoje izračune določi čas zbiranja svetlobe. V tem času je treba telefon držati pri miru. Da, prav ste prebrali. Držati. Stojalo ni potrebno, ker, kot smo že prej omenili, stabilizacija zmore izničiti tipične tresljaje rok. Lahko pa uporabnik čas odprtja zaslonke tudi skrajša, če se mu zazdi, da je fotografija že dovolj svetla.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več