Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

05.11.2020      15:00
Predstavljamo

AMD Ryzen™ 5000 procesorji

AMD-jev skok v prihodnost!

AMD je pravkar pričel s prodajo svoje nove linije procesorjev serije Ryzen 5000 za namizne računalnike. Nova serija procesorjev Ryzen™ 5000 se ponaša z najnovejšo next-gen Zen 3 (7mm) arhitekturo, ki med drugim podpira tudi Precision Boost 2, Precision Boost Overdrive in PCIe® 4.0 kar je velik skok AMD-ja v korak s časom.

AMD prav tako postavlja visoka pričakovanja in obljublja, da novi Ryzen 5900X ni nič drugega kot "najboljši gaming CPU na svetu". Novi procesorji so že na voljo pri slovenskem dobavitelju Elkotex d.o.o. (b2b.elkotex.si).

Tako kot lanski procesorji Ryzen 3000 na osnovi Zen 2, ki jih ti novi modeli nadomeščajo, novi procesorji serije 5000 še vedno uporabljajo AMD-jevo 7nm arhitekturo, vendar ponujajo 19-odstotno povečanje zmožnosti obdelave na cikel, skupaj s popolno prenovo postavitve čipa in večjo "overboost" hitrost.

AMD pravi, da bo nadgradnja iz procesorja Zen 2 s primerljivim modelom Zen 3 - novi čipi so po posodobitvi vdelane programske opreme (BIOS) združljivi s starejšimi matičnimi ploščami - povzročila povprečno izboljšanje za delovanja za 26 odstotkov, pri čemer bo TDP in število jeder še naprej popolnoma enako.

AMD začenja s štirimi novimi procesorji Zen 3. Obstaja vrhunski model Ryzen 9 5950X s 16 jedri, 32 nitmi in največjo hitrostjo "overboost" 4,9 GHz; Ryzen 9 5900X z 12 jedri, 32 nitmi in največjo hitrostjo "overboost" 4,8 GHz; Ryzen 7 5800X, z osmimi jedri, 16 nitmi in največjo hitrostjo "overboost" 4,7 GHz; Ryzen 5 5600X, s šestimi jedri, 12 nitmi in največjo hitrostjo "overboost" 4,6 GHz.

AMD neposredno skuša premagati Intela z novo zasedbo, zlasti model Core i9-10900K, za katerega se je Intel že pohvalil, da je "najhitrejši igralni procesor na svetu." Medtem ko AMD-jevi čipi ne premagajo Intel-ovih čipov 10. generacije s samo hitrostjo - Intelov največji čip doseže pospešenih 5,3 GHz, medtem ko Ryzen 5950X (AMD-jev najhitrejši novi procesor) doseže 4,9 GHz - AMD ponuja še druge prednosti, na primer izboljšana energetska učinkovitost in večje število jeder in niti.

Podjetje opozarja tudi na merila uspešnosti in trdi, da je Ryzen 9 5900X uspel premagati Intelov i9-10900K v neposredni izvedbi za široko paleto naslovov, vključno z League of Legends, Dota 2, Shadow of the Tomb Raider in drugimi . (Intelov čip je še vedno zmagal za Battlefield V in počakati bomo morali, da bomo videli, kako primerjalni preizkusi drugih proizvajalcev razvrščajo stvari, preden bomo tukaj resnično presodili.)

Seveda novi CPU potrebuje tudi "nov" grafični procesor, AMD pa si je pri tem vzel čas in počasi začenjajo objavljati o prihajajočih grafičnih karticah Radeon RX 6000 “Big Navi”, zgrajene na njegovi naslednji arhitekturi RDNA 2. Javna razglasitev bo bojda 28. oktobra. Nove kartice naj bi bile odgovor AMD-a na Nvidijine grafične procesorje RTX 3000, družba pa obljublja, da bo tudi ta sposobna potiskati 4K igre na visoki ravni, s čimer bo zmogla več kot 60 sličic na sekundo za Borderlands 3, Call of Duty: Modern Warfare in Gears 5 pri ultra nastavitvah.

Uvoznik za AMD. Elkotex d.o.o., Magistrova 1, 1000 Ljubljana

Uporabljate za fotografiranje fotoaparat ali pametni telefon?

Pametna ptičja hišica slovenskih korenin 1
slo81a  |  nevem v čem je smisel
Amazon s posebno tehnologijo nad spletne pira... 1
bojan  |  tole bo menda konec VPNjev
Resne težave za uporabnike telefonov iPhone 1... 3
slo81a  |  čefur pejd domov koze past in ovce nateg...
Izmerite telesno temperaturo, utrip in nasiče... 2
slo81a  |  za merjenje kisika sem naročil,ne dela s...
Tudi pošiljanje mailov onesnažuje okolje 1
slo81a  |  povejte to maršalu Twitoju.