Računalništvo, telefonija
29.11.2019 08:09
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Analogni sistemi s PoC pridobivajo na priljubljenosti

.. Nekoč smo poznali le analogne PAL sisteme za video nadzor, kasneje so jih z bliskovitim razvojem in prednostmi prehiteli IP sistemi, vendar se analogni sistemi ne dajo. Z razvojem v zadnjih letih so spet zašli na stara pota ..
Analogni sistemi s PoC pridobivajo na priljubljenosti
Analogni sistemi s PoC pridobivajo na priljubljenosti

O analognih PAL sistemih, ki so nekoč obvladovali video tehnologijo, smo že pisali. S kasnejšim razvojem IP oziroma digitalnih sistemov, so slednji postali izjemno popularni. Prodirati so začeli predvsem zaradi ene prednosti, in sicer večje resolucije, ki ji analogni sistemi niso sledili. Zadnja tri ali štiri leta je opaziti ponovno renesanso analognih sistemov, ki nezadržno prodirajo v vse več okolij.

Analogni sistemi z vrsto prednosti

Zakaj prihaja do preobrata? Predvsem so proizvajalci začeli delati tudi analogne sisteme z veliko resolucijo, poleg tega so analogni sistemi cenejši od digitalnih, tako da lahko v podjetju ali doma občutno prihranimo. Izredno praktični so predvsem tam, kjer že imamo napeljane inštalacije, tako da lahko te ostanejo, zamenjamo pa enostavno zgolj naprave. Analogni video sistemi se torej izpopolnjujejo, razvoj se pospešuje, s tem pa tudi priljubljenost med končnimi uporabniki in prodaja.

Zmotno je prepričanje, da analogni sistemi ne omogočajo zunanjega dostopa s pametnim mobilnim telefonom, saj danes ti sistemi omogočajo interni ali zunanji dostop prek računalnika in tudi pametnega telefona ali druge prenosne naprave. Tako lahko rečemo, da omogočajo vse, kar omogočajo digitalni sistemi – in še več.

PoC je vse skupaj poenostavil

Poleg visoke resolucije analognih sistemov, v zadnjih letih razvijajo tudi druge funkcije, ki olajšajo montažo, jo pocenijo ter povečajo stabilnost. Ena od teh funkcij je PoC (Power Over Coax oziroma napajanje preko koaksialnega kabla). Ta radikalno poenostavlja namestitev, saj en kabel prenaša video signal ter kameri omogoča napajanje.

Še nekaj pomembnega smo pridobili s PoC: pri PAL sistemih je veljal standard oddaljenosti kamere od snemalnika približno 100 metrov, pri PoC je ta razdalja lahko še enkrat tolikšna, torej 200 metrov, kar je lahko za marsikatero podjetje pomembna razlika. HIKVISION pa s tem seveda še ni končal, saj PoC, tako kot vse svoje izdelke in storitve, še naprej razvija, da bi lahko v prihodnosti razdalja med kamerami in snemalnikom bila še večja.

Ne potrebujemo računalniškega znanja

Proizvajalec tovrstnih rešitev HIKVISION dela na tem, da same sisteme čim bolj poenostavi na način »plug and play« oziroma »priključi in uporabi.« Tukaj ne potrebujemo računalniškega znanja kot bi ga potrebovali pri vzpostavitvi digitalnih oziroma IP video sistemov. Kamero le vključimo v konektor in ta dela. Tu pa je še ena pomembna lastnost sistemov, ki jih opisujemo. Tovrstni sistemi so poleg vsega naštetega zelo stabilni, ker so vse inštalacije neposredne (kamera na snemalnik). Morebitne izpade napajanja lahko preprečimo enostavno z rezervnim napajanjem UPS. Tako nas res ne bi smelo skrbeti, da bi prišlo do mrka in bi ostali brez možnosti vpogleda v to, kaj se dogaja v podjetju, pred njim ali v našem domu.

Več informacij najdete na www.mars-commerce.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več