14.02.2019 09:00

Anthem – igra, ki te ne bo pustila hladnega

.. Kanadski razvojni studio BioWare pod vodstvom režiserja izvirne trilogije Mass Effect Caseya Hudsona vstopa na trg sodelovalnih akcijskih iger igranja vlog, ki so v zadnjem desetletju obnorele igričarski svet. ..
Anthem je možno igrati samostojno ali z do tremi soigralci.

Veliko zaslug za njihov uspeh gre pripisati predvsem uspešnicam Borderlands, Destiny, Tom Clancy’s The Division in Warframe, po katerih so se avtorji številnih domišljijskih klasik iz Edmontona v Alberti nedvomno tudi rahlo zgledovali.

Na intenzivno večigralsko izkušnjo so prvič opozorili leta 2017 z osupljivo predstavitvijo na sejmu E3. Takrat so razkrili, da igra nosi naslov Anthem in deluje na tretji različici EA-jevega grafičnega pogona Frostbite. Slednji je osupnil milijone igralcev po vsem svetu, tako v športnih simulacijah kot v prvoosebnih streljankah, zlasti v Battlefield 1 in Star Wars: Battlefront. Toda Frostbite 3 je bil le začetni razlog za množično navdušenje nad igro, v nadaljevanju so največ pozornosti pritegnili sofisticirani oklepi Javelin, s katerimi bi založnik EA zapolnil praznino, ki jo je za seboj pustil Titanfall 2. Ob predstavitvi letenja z raketnim nahrbtnikom pa je Anthem naredil dober vtis tudi na ljubitelje Iron Mana in tiste, ki so se navduševali nad prezrto akcijsko pustolovščino Dark Void.

Igralci se bodo nemudoma počutili domače
Oklepi Javelin so razdeljeni v štiri razrede, ob katerih se bodo igralci sodelovalnih izkušenj nemudoma počutili domače. Najbolj vsestranski je Ranger, ki se lahko prilagodi kakršnikoli situaciji in je za nameček oborožen z granatami. Robustnež Colossus s seboj nosi ščit in težko bojno opremo za uničevanje najbolj trdovratnih nasprotnikov, a je počasnejši in primeren za krajše polete. Interceptor je najbolj agilen med njimi ter s tem idealen za napade od blizu in hitre pobege. Storm pa z elementarnimi napadi služi kot čarovnik, ki zaradi tankega oklepa lahko v zraku ostane najdlje, vendar tudi najhitreje podleže sovražnikovemu ognju.

Če sodimo po preizkusni različici, katero smo z VIP dostopom prvi lahko preizkusili prednaročniki, igro najbolj odlikuje prav dogajanje nad tlemi. Veliko zaslug za to gre pripisati odzivnemu in nekompliciranemu nadzoru, ki mu bodo po nekaj minutah kos tudi manj izkušeni igralci. Skok in pritisk tipke za letenje sta namreč vse, kar je potrebno za polet v višave, menjava napadalnih taktik pa je posledično izredno dinamična in zabavna.

Kot se za večigralsko izkušnjo spodobi, Anthem ne bo skoparil niti z možnostmi za kustomizacijo lika. Na voljo bo namreč pestra paleta barv in materialov za ekso-obleke, kakor tudi zajeten nabor orožij, sposobnosti ter dodatne opreme, s katerimi bodo igralci po željah opremljali svoje Svobodnjake. Prav ti so namreč edino, kar stoji na poti zastrašujočim protijunakom, ki so na lovu za napredno starodavno tehnologijo. In čeprav je dobršen del zgodbe še vedno ovit v skrivnost, kanadski mojstri RPG-iger obljubljajo pestro pripoved, ki bo zadovoljila ljubitelje njihovih predhodnih naslovov.

Najbolj razburljivo v večigralskem načinu
Navdušeni utegnejo biti predvsem privrženci serije Mass Effect, saj strelski obračuni ostajajo zvesti temeljem, ki so jih avtorji ustvarili z akcijskim igranjem vlog. Najbolj zabavni in razburljivi so v večigralskem načinu, v družbi treh pomočnikov. In ker smo se v demo različici srečali celo z zametki ugank, ne gre pozabiti, da več glav več ve. Vseeno pa BioWare ni prezrl tistih, ki želijo celotno igro odigrati sami. A tudi za enoigralsko izkušnjo potrebujemo povezavo s spletom in mesečno naročnino na konzolah. Kar šest različnih težavnostnih stopenj pa bo zagotovilo prilagodljivost zahtevnosti posameznikovim sposobnostim.

Anthem 22. februarja prihaja na osebne računalnike, PlayStation 4 in Xbox One, in sicer v običajni ter Legion of Dawn izdaji. Slednja poleg igre prinaša še paket preoblek Legije Zore za vse štiri razrede oklepov, legendarno orožje in dodatek za oklep Lovca ter glasbo v digitalni obliki. Prednaročilo pa zagotavlja dostop do zastave Founders in oprave Legije Zore za Lovca, tudi če se odločite za običajno izdajo. (P.R.)

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50