Računalništvo, telefonija
12.08.2017 14:00

Deli z drugimi:

Share

“Bohinjsko drevo” po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov
"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Priznani slovenski fotograf Tomo Jeseničnik je točno po desetih letih ponovil fotografijo motiva znamenite bohinjske bukve na Veglju ob Bohinjskem jezeru. Fotografija, ki je hitro postala ena najbolj znanih in največkrat objavljenih fotografij, je nastala v nedeljo, 9. avgusta, pred desetimi leti za knjigo Slovenija v presežkih.

Avtor fotografije Tomo Jeseničnik se je odločil, da bo okroglo obletnico fotografije dokumentiral in ob istem času, kot je nastala izvirna fotografija, le 10 let pozneje, posnel še eno. Jeseničnik meni, da je ljudem fotografija všeč zaradi njene podobe raja, ki jo zaokrožuje krošnja drevesa ter spokojnost dveh oseb, ki počivata na trati v senci drevesa in kanuistov, ki so se takrat slučajno pripeljali v kader. Pred desetletjem je bila krošnja drevesa v precej boljšem stanju kot danes. Jeseničnik je po desetih letih, natančno 9. avgusta ob 17.19 simbolno ponovil posnetek in naredil primerjavo drevesa takrat in danes.

Pogoji za fotografiranje se sicer niso mogli primerjati s tistimi pred desetimi leti, pa tudi krošnja drevesa je danes v precej slabšem stanju kot v preteklosti. Žal je bukev tudi zaradi svoje fotogeničnosti postala žrtev lastne slave. Številni urezi inicialk in ran na površinskih koreninah so zaradi (pre)številnih obiskovalcev pustili posledice. Vsako leto je na bukvi opaziti vse več suhih vej, pa tudi parazitsko glivo, ki napada skorjo drevesa.

Morda bodo strokovnjaki vseeno našli rešitev in ji zopet vrnili vitalnost. Prav to drevo so namreč že pred dvajsetimi leti rešili pred propadom. Jezero je namreč leta spodjedalo brežino, na kateri je raslo drevo, zato se je že povesilo tik nad jezersko gladino. Takrat, pred dvajsetimi leti, so jo dvignili in utrdili brežino in bukvi omogočili, da postane eno najslavnejših slovenskih dreves.

Toma Jeseničnika so pri njegovem projektu podprli kolegi in prijatelji fotografi ter Nikon Slovenija, ki letos praznuje 100-letnico obstoja. Fotografijo Bohinjskega drevesa so za promocijo turizma med drugimi uporabile tudi številne državne institucije in prehrambne multinacionalke.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

"Bohinjsko drevo" po natanko desetih letih spet v soju (fotografskih) žarometov

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NIKON GmbH - Podporna pisarna Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več