Računalništvo, telefonija
23.01.2013 15:31

Deli z drugimi:

Share

Camelion svetila za čistejšo prihodnost

Žarnice na nitko počasi tonejo v pozabo, saj jih s trga vztrajno izpodrivajo varčne sijalke in LED svetilke. V članku bomo predstavili prednosti uporabe LED svetilk v primerjavi z varčnimi CFL sijalkami.
Camelion svetila za čistejšo prihodnost
Camelion svetila za čistejšo prihodnost

LED vs. CFL (varčne žarnice)

V prvi vrsti je najpomembnejši dejavnik pri izbiri poraba električne energije, ki je pri LED svetilkah precej manjša kot pri običajnih varčnih sijalkah. Izpostaviti je potrebno tudi življenjsko dobo, ki traja do 35 let, za njihovo proizvodnjo pa je potrebno manj energije. Poleg tega so odporne proti pogostemu prižiganju in ugašanju. Polno svetijo takoj po vklopu, vendar so manj močne in dražje od varčnih sijalk. Izjemno pomemben dejavnik je tudi morebitno razbitje klasične varčne sijalke, ki za svoje delovanje uporablja živo srebro. Če se sijalka razbije, je treba z njo ravnati tako kot z živosrebrnimi termometri. Odpreti je potrebno okna in zapustiti prostor – prostor je potrebno zračiti vsaj 15 minut. Nato z rokavicami pospravimo ostanke (ne s sesalcem) v posodo, ki jo je mogoče zapreti, potem pa jih odložimo v ustrezne zabojnike. Camelionove varčne sijalke so narejene po precej bolj varni amalgam tehnologiji. Z uporabo amalgama pri energijsko varčnih sijalkah prihaja do sproščanja hlapov živega srebra šele, ko žarnica zasveti. Kmalu po izklopu gredo hlapi nazaj v amalgam in tam ostanejo varno vezani. Pri LED svetilih teh problemov ni. Žarnica bo tudi po padcu običajno normalno delovala naprej.

Kako izbrati LED svetilko

Pri navadnih sijalkah smo preverili le podatek o moči žarnice, ki je bil izražen v vatih (npr. 100 W) in že smo si lahko predstavljali, kako bo svetila takšna žarnica. Pri LED svetilkah, kakor tudi pri varčnih sijalkah, ta podatek ne zadostuje in moramo poleg tega preveriti še podatek o svetilnosti in toploti svetlobe. V nadaljevanju so opisani ti trije parametri svetil.

  • Moč svetila, izražena v vatih (W), nam pove, koliko električne energije bo svetilo potrošilo – npr. 100-vatna žarnica bo v 10 urah porabila 1 kilovatno uro električne energije (100W x 10h = 1 kWh)
  • Svetilnost, izražena v lumnih (lm), nam pove, koliko svetlobe oddaja svetilo v prostoru. Ker si še vedno predstavljamo, kako sveti klasična 100-W žarnica z žarilno nitko, je podatek za primerjavo, da ima taka žarnica svetilnost približno 1200 lm (12 lm na 1 W, za primerjavo tako delite svetilnost LED svetila z 12 lm/W in dobite primerjavo s klasično žarnico). Podatku o svetilnosti je pri nakupu potrebno posvetiti posebno pozornost. Varčne sijalke in LED svetila pogosto ne dosegajo svetilnosti, kot smo je bili navajeni pri halogenskih ali žarnicah z žarilno nitko.
  • Toplota svetlobe, izražena v kelvinih (K), nam pove, ali ima svetilo toplo svetlobo (pod 3500 K – močnejši rumeni spekter svetlobe) ali hladno (nad 3500 K – močnejši modri spekter svetlobe). Svetila s toplo svetlobo so primernejša za bivalne prostore, svetila s hladno pa za delovne prostore. Do pred nekaj let je veljalo, da imajo LED svetila samo hladno svetlobo, vendar sodobna LED svetila zagotavljajo toplo svetlobo – naše LED sijalke imajo 2700 K.

Primernost

LED sijalke so najprimernejše za ambientalno uporabo kot na primer osvetljevanje hodnikov, točilnih pultov oz. povsod, kjer ni potreben močan vir svetlobne. LED sijalke so primerne tudi za uporabo v namiznih svetilkah, saj je svetlobni snop dovolj usmerjen in močan za učinkovito osvetlitev delovne mize. Podjetje Andeco ima v ponudbi bogato paleto LED svetil priznane znamke Camelion. Na voljo imajo več vrst in oblik LED svetil, ki vam jih bodo z veseljem predstavili in pomagali izbrati pravo za vaše potrebe.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANDECO d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANDECO d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Logotip podjetja

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANDECO d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več