08.05.2018 11:35
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Čudovita, a (upravičeno) draga

Lenovo Yoga je bil prenosnik, ki je lastnoročno ustvaril kategorijo prilagodljivih prenosnikov oziroma hibridov, torej naprav 2-v-1, katere znajo biti zdaj prenosnik zdaj tablica. Tudi nova dvoživka, model Yoga 920, svoje poslanstvo odlično opravlja, a bo za premijski izdelek treba tudi globoko seči v žep.
Čudovita, a (upravičeno) draga

Lenovo Yoga 920 je še eden tistih prenosnikov, po katerih se uporabnikom cedijo sline, srečneži z dovolj globokimi denarnicami pa si z njim kupijo tudi nasmešek na obrazu. Letošnji model Yoga 920 je resnično tanek, saj ni debel niti 14 mm, tehta pa vsega 1,37 kilograma, torej uporabnika resnično lahko spremlja vsepovsod. Adut prenosnika je vsekakor premijsko ohišje z inovativnimi tečaji zaslona, ki spominjajo na pas ročne ure. Nam so delno odpri zobniki nadvse všeč, sploh zato, ker brez težav držijo zaslon v kateremkoli položaju in omogočajo 360-stopinjski zasuk.

Inženirji so uspeli v ohišje z res tankim robom vgraditi kar 13,9-palčni zaslon IPS (večina tekmecev ima 13,3-palčnega), polna visoka ločljivosti (Full HD) pa se zdi idealna zanj. Zaslon je občutljiv na dotik, tudi večprstni, geste v okolju Windows 10 Home delujejo brezhibno. Kdor je še bolj kreativen, si lahko predvsem v tabličnem načinu pomaga s priloženim aktivnim e-peresom (s prenosnikom komunicira preko povezave Bluetooth), ki močno olajša skiciranje in risanje. Na zgornjem robu zaslona se nahaja še kamera, ki je sposobna zajema videa v visoki ločljivosti.

Zmogljivosti prenosniku v nobenem trenutku ne zmanjka, za kar poskrbi Intelov procesor osme generacije – štirijedrni Core i5-8250U dokazuje, da ni skoraj nobene potrebe po modelu Core i7 (ki bi prenosnik še dodatno podražil), svoje delo pa opravlja hitro in tiho. Pri delu si pomaga z 8 GB pomnilnika DDR4 in superhitrim pogonom SSD pasme M.2 PCIe. Zagon operacijskega sistema iz stanja pripravljenosti ali spanja je hiter, ugasnjena naprava pa okenski operacijski sistem naloži v vsega nekaj sekundah. Še najšibkejši del prenosnika je v procesor integrirana grafična rešitev Intel UHD Graphics 620, ki sicer spodobno opravlja pisarniška opravila, igričarjem pa se bo kolcalo po čem močnejšem – a, roko na srce, Yoga 920 ni igričarski prenosnik, za to imajo v Lenovu serijo Legion.

Za stik z uporabnikom skrbi zelo dobra tipkovnica s slovenskim naborom znakov, ki je tudi osvetljena, torej je delo z njo v temnejših svetlobnih pogojih nadvse enostavno. Ugrez tipk se zdi idealen, prav tako njihova odzivnost. Motila nas je le odločitev proizvajalca, da smerni tipki »gor« in »dol«, ki ju sicer nekateri uporabniki uporabljajo pogosteje, stlači na polovico velikosti ostalih smernih tipk. So nam pa zato zelo všeč praktične funkcijske tipke v zgornji vrsti. V desnem spodnjem kotu pod tipkovnico se nahaja še bralnik prstnih odtisov, ki poskrbi za še hitrejšo in enostavnejšo prijavo v sistem in različne aplikacije/spletne strani (pač vse, kar podpira tehnologijo Windows Hello). Sledilna ploščica je razkošno odmerjena in odzivna, na njeno delovanje nimamo nobenih pripomb.

Yoga 920 se hvali z zvočniki, pri snovanju katerih je pomagal proizvajalec JBL. A tudi ta ni bil sposoben narediti čudeža, saj izredno tanek profil prenosnika pušča zelo malo možnosti za vgradnjo zvočnikov, zato je zvok le povprečen, pogrešali smo predvsem globlje zvoke. Se pa zato prenosnik odkupi s tehnologijo Dolby Atmos, ki zna pričarati pravi prostorski zvok – a le takrat, ko uporabljamo slušalke. Predhodnica Yoga 910 je bila po zaslugi svoje tankosti večkrat kritizirana na račun manka vtičnikov, kar so inženirji vzeli skrajno resno. Zdaj poleg izhoda za slušalke Yoga 920 premore še dva vtičnika Thunderbolt 3 (USB type-C, ki lahko deluje tudi kot DisplayPort) na eni in USB 3.0 vmesnik na drugi strani. Pogrešili smo le mini-HDMI, ki bi olajšal povezovanje s projektorji in televizorji.

Dieta, ki prisega na tankost in vitkost, pogosto davek plača pri avtonomiji baterije. A ne v primeru Yoge 920. Ta je opremljena z res zmogljivo baterijo kapacitete 70 Wh (cca. 15% več kot tekmeci), ki poskrbi, da bomo s prenosnikom brezskrbno delali 11 do 12 ur, če pa smo res varčne sorte, pa lahko mimogrede pridobimo še kakšno uro ali dve.

Na koncu se seveda vse konča pri ceni. Odličen prenosnik ima pričakovano visoko ceno. Nam se 1550 evrov, kolikor za testirani model Yoga 920 želijo trgovci, zdi zasoljeno, je pa res, da tudi drugi premijski konkurenti niso nič cenejši. Na koncu je torej odločitev v rokah (in očeh) vsakega posameznika – takrat pa je vitka in privlačna Yoga pogosto zmagovalka.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

OD A – Ž d.o.o.