Računalništvo, telefonija
03.12.2010 18:39

Deli z drugimi:

Share

Ne grizite svojega prenosnika!

V današnjem času imamo občutek, da je nemogoče biti kos vsem nalogam, ki jih moramo oziroma želimo opraviti. Težko lovimo ravnotežje med službo, družino in časom zase. Kaj šele, da bi ga lahko nekaj namenili dodatnemu izobraževanju.
Ne grizite svojega prenosnika zaradi pomanjkanja časa in stresa. Organizirajte se in živjenje bo mnogo lažje.
Ne grizite svojega prenosnika zaradi pomanjkanja časa in stresa. Organizirajte se in živjenje bo mnogo lažje.

Ljudje, ki jim to uspeva, so redki. V čem je njihova skrivnost? Prelagajo več obveznosti na druge? Se znajo upreti nepotrebnim nalogam, ki ne prinašajo želenega učinka? Se znajo bolje organizirati? So umetniki, lažnivci ali lenuhi?

Kategorija časa ima določene značilnosti. Vsekakor je njegova ponudba neelastična in se ne more prilagoditi našemu povečanemu povpraševanju po njem. Tudi, če nam kdaj ostane kakšna ura »odvečnega« časa, je ne moremo uskladiščiti in uporabiti kasneje. Namesto časa ne moremo uporabiti kakšne druge dobrine, kot lahko to storimo pri materialu. Časa se ne da zaustaviti (kar je na zobozdravniškem stolu še sreča), žal tudi kupiti ne. Pa vendar je imeti ali ne imeti čas stvar naše odločitve. Kako?


Obstaja veliko teorij in metod načrtovanja in organizacije dela pa vendar se le malokdo loti analize lastnega časa, delovnega in prostega. Čeprav poznamo veliko »trikov« upravljanja s časom, jih le redko uporabimo. Nekateri ljudje pa porabijo za načrtovanje nalog skoraj toliko časa kot za njihovo opravljanje.

Vedno je čas za spremembe in izboljšanje svojega življenje!

Želimo si, da bi bilo naše delo čim bolj učinkovito. Da bi v danem času lahko opravili čim več prioritetnih nalog za doseganje cilja, ki smo si ga zastavili. Želimo si, da bi te naloge opravili čim bolj kakovostno. V svoje življenje bi radi vnesli več ustvarjalnosti, novih pristopov k reševanju problemov. Želimo zmanjšati stres, nervozo, slabo voljo in postati bolj potrpežljivi. Želimo si izboljšati medosebne odnose na delovnem mestu in doma. Želimo se več družiti s prijatelji, se posvečati športu, branju in drugim hobijem. Skratka, vsi imamo enako časa, samo različno ga znamo izkoristiti.

Poglejmo si najpogostejše izjave ljudi, ki ne planirajo svojega časa in ga zato tudi slabo izkoristijo:

  • Neprestano nekam hitim in sem ves čas v časovni stiski.
  • Ne vem, ali bom sploh kdaj prišel »na tekoče«.
  • Ves čas »lovim roke«.
  • Komaj še uspem vse narediti, kar mi naložijo.
  • Ne vem, kdaj si bom sploh lahko vzel čas samo zase ali za družino; če bo šlo tako naprej – nikoli.
  • Vedno bolj sem utrujen, nemiren, nervozen.
  • Najraje bi ušel na samotni otok …

Več o time managementu si preberite v novi aktualizaciji priročnika Direktor – ZEN vodenja.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več