Računalništvo, telefonija
26.05.2019 12:13

Deli z drugimi:

Share

Digitalizacija je spremenila tudi video nadzor

.. V času hitrega razvoja računalništva je to poseglo tudi v področje video nadzora, ki je bilo še pred desetletjem rezervirano samo za analogne naprave ..
Digitalizacija je spremenila tudi video nadzor
Digitalizacija je spremenila tudi video nadzor

Večina stvari, ki nas obkroža, se digitalizira. Tako so se z digitalizacijo signala pojavili tako imenovani IP video sistemi, ki v primerjavi z analognimi med drugim omogočajo dodatne funkcije in obdelavo slike. Danes poznamo tako manjše in enostavne video sisteme kot tudi velike profesionalne sisteme z nekaj tisoč kamerami.

Na področju IP video nadzornih sistemov podjetje Mars Commerce zastopa največjega proizvajalca IP videonadzornih sistemov na svetu, to je Kitajsko podjetje HIKVISION, ki ponuja širok spekter proizvodov z najboljšim razmerjem med ceno in kvaliteto.

Njihova ponudba s področja IP video nadzora tako vsebuje že omenjene manjše, enostavne sisteme kot tudi velike. Pri njihovi izjemno široki ponudbi zagotovo vsak najde nekaj, kar zadovolji njegove potrebe po video nadzoru.

Video nadzor so približali uporabnikom

Enostavni video nadzorni sistem sestavljajo IP kamere, ki se preko UTP kablov povežejo na mrežno stikalo, ta pa na digitalno snemalno napravo (NVR). Digitalne snemalne naprave omogočajo opazovanje žive slike, snemanje in obdelavo slike. Tudi ponudba NVR snemalnikov je zelo široka, od enostavnih za štiri kamere do profesionalnih za nekaj sto kamer.

Nekatere enostavne snemalne naprave imajo že vgrajeno mrežno stikalo s POE napajanjem (do 16 kamer), profesionalne naprave pa omogočajo priklop tudi do 256 kamer na eno napravo in vgradnjo do 24 HDD diskov.

Snemalna naprava se lahko poveže še na ruter oziroma mrežni usmerjevalnik, ta pa omogoča tudi zunanji dostop do video nadzora – z računalnikom ali pametnim telefonom. Digitalni video nadzorni sistemi so nadzor zelo približali uporabnikom, saj lahko z oddaljenim dostopom s pomočjo svoje mobilne aplikacije kjerkoli in kadarkoli prek Wi-Fi omrežja ali podatkovnega prenosa spremljajo dogajanje doma, v pisarni ali kjerkoli drugje, kjer so nameščene kamere.

Programska oprema iVMS, ki se uporablja za oddaljen nadzor videa, se v osnovni funkciji lahko uporablja kot nadzorna postaja, kjer je možno združiti več snemalnikov, profesionalna programska oprema pa omogoča tudi snemanje in obdelavo signala.

Kateri so pri kamerah najpomembnejši podatki

IP kamere so lahko različnih oblik: bullet kamere, kamere v kupoli, hitro vrtljive kamere.

Vse naštete so lahko različnih velikosti: manjše z manj funkcijami in slabšo IR osvetlitvijo ter večje z več funkcijami in močnejšo IR osvetlitvijo. Pri njih se lahko uporabi tudi vari focal objektiv, s katerim poljubno nastavite horizontalni kot gledanja.

Nekateri najpomembnejši podatki pri kamerah so: velikost senzorja, občutljivost na svetlobo, WDR funkcija (namenjena je enakomernejši ekspoziciji slike, ko so predeli vidnega polja kamere istočasno osvetljeni z različno intenzivnostjo), dimenzija objektiva, domet IR diod (ki omogočajo sliko tudi ponoči), video kompresija (ustrezno zmanjšanje količine informacije video slike ob ohranitvi čimboljše kakovosti) ter IP zaščita kamere, ki nam pove, ali je kamera primerna za zunanjo montažo, napajanje.

Seveda poznamo še vrsto drugih podatkov, a smo tukaj našteli le najosnovnejše.

Priporočajo izdelavo lastne mreže

Pri izdelavi video nadzornega sistema se vedno priporoča izdelava lastne mreže in ne uporaba že obstoječe, ki se uporablja za poslovne namene. Dolžina kabla med kamero in snemalnikom, ki ima PoE izhod, naj bo največ 100 metrov, razen pri napravah, ki imajo močnejše napajalnike. Pri PoE gre za napajanje prek etherneta, ki omogoča, da se naprave v omrežju napajajo po ethernetnih kablih prek obstoječe podatkovne povezave. Pri tem seveda potrebe po električnem kablu nimamo več.

Več lahko preberete na spletni strani www.mars-commerce.si ali jih pokličete na številko 04 280 74 00. Z velikim naborom izdelkov bodo za vas zagotovo našli pravo rešitev. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več