Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

12.02.2019      12:20
Do danes smo že veliko napisali o 3D-tisku s plastičnimi polimeri, letos se je veliko govorilo o 3D-tisku s kovinami; kaj pa s silikonom? 3D-tisk s silikonom je relativno novo področje tehnologije.

3D-tisk s silikonom

Nekaj podjetij je že poskušalo razviti postopke in materiale za 3D-tisk, podobnih lastnosti silikona, vendar s samim silikonom še ni bilo uspeha. Termoplastične in kovinske materiale namreč lahko segrevamo in tiskamo v želenih oblikah; silikon pa ima drugačne lastnosti. Ravno zaradi teh lastnosti pa je z njim težje 3D-tiskati.

Nekaj podjetij je že poskušalo razviti postopke in materiale za 3D-tisk, podobnih lastnosti silikonu, vendar s samim silikonom še ni bilo uspeha. Termoplastične in kovinske materiale namreč lahko segrevamo in tiskamo v želenih oblikah; silikon pa ima drugačne lastnosti. Ravno zaradi teh lastnosti pa je z njim težje 3D-tiskati.

Običajno izdelke iz silikona izdelujejo s postopki brizganja, ki so precej dragi. Razvijanje novih modelov za brizganje je predrago, da bi na takšen način proizvajali prototipe in manjše serije produktov. Da bi lahko silikon uporabljali v aditivni proizvodnji, je bilo treba razviti popolnoma nov postopek.

Podjetje Wacker Chemie je prvo razvilo tehnologijo za aditivno proizvodnjo s silikonskimi materiali.

Proces, ki so ga razvili, je sicer podoben tradicionalnemu 3D-tisku. Uporablja se poseben, visoko viskozen, silikonski material, UV svetloba in steklena postelja. Uporablja se posebna majhna šoba ali tiskalna glava, ki deluje na podoben način kot brizgalni tiskalniki. Na stekleno posteljo naloži plast drobnih kapljic silikona, ki jih nato UV luč vulkanizira. Postopek se ponavlja, dokler ne dobimo želene oblike. Končni objekt ima gladko površino, je biokompatibilen, prozoren in temperaturno odporen.

Kapljice silikona morajo biti drobne in precizno položene na podlago, zato običajna programska oprema za 3D-tisk, ni bila primerna. Zato so razvili tudi poseben program za 3d-tisk s silikonom.

Neverjetna natančnost

3D-tiskalnik za silikon lahko natančno natisne podrobne detajle, vsaka linija silikona je široka le 0.6 mm in visoka 0.3 mm. Končni izdelki naj bi bili praktično identični kot tisti, ki nastanejo z brizganjem.

Da dosežemo takšno natančnost, so razvili silikonski material, s katerim lahko tiskamo v tekočem stanju, vendar pa se ne razliva po površini za tisk.

Wacker Chemie je tehnologijo za 3D-tisk s silikonskimi elastomeri javnosti predstavilo že leta 2016 na sejmu Formnext, napovedujejo pa, da bodo svojo dejavnost razširili tudi preko luže. Z milijonsko investicijo naj bi v Michiganu, kjer že stoji njihov center za raziskave in razvoj silikonov, zaživel laboratorij 3D-tiska.

Ta bo opremljen s 3D-tiskalniki, zmožnimi obdelave raznolikih silikonskih gum. Posvečali se bodo razvoju medicinskih naprav in komponent za zdravstvo, transport, letalstvo in elektroniko. Skrbno izbrana skupina znanstvenikov in tehničnih strokovnjakov bo poslovnim partnerjem nudila tehnične storitve in pomoč ter stremela k nadaljnjemu razvoju tehnologije.

V Sloveniji trenutno nimamo podjetja, ki bi nudilo 3D-tisk s silikonom, če pa iščete ponudnika 3D-tiska s plastičnimi polimeri pa svetujemo, da se obrnete na podjetje iTehLab d.o.o., ki nudi tudi izobraževanja s področja 3D-tiska in 3D-modeliranja.

Sponzorirano

Kaj pravite na Libro - novo kriptovaluto podjetja Facebook?

Facebookova kriptovaluta bo Libra

PoceniPC.com upihnil 10. svečko, načrtov pa m... 1
Coko  |  Srečno fantje in puce!
Facebookova lastna kriptovaluta bo Libra! 7
Orbit_NG  |  huh, ob taki hyper cenzuri, ne bo nič, t...
Telemach nadgrajuje hitrosti interneta 1
Justin.Forfunky  |  Ne gre za zagotovljene hitrosti, temveč ...
Minimalističen telefon BoringPhone za vse, ki... 1
Justin.Forfunky  |  Kako bi šlo s tem v službi na terenu - '...
Ste pripravljeni na intuitivno, človeško umet... 1
slo81a  |  Čas bo pokazal koliko resnice je na tem.