Računalništvo, telefonija
20.11.2010 11:39

Deli z drugimi:

Share

Kako do dobre prezentacije?

Kadar želimo ljudem predstaviti svojo idejo, novost ali projekt, ponavadi pripravimo predstavitev. Že iz šole vemo, v čem se učinkovita in zanimiva predstavitev loči od suhoparnega, monotonega predavanja. A priprava odlične predstavitve ni mačji kašelj.
Grafični prikazi so prirporočljivi, vendar pazite, da jih v predstavitev ne vključite prevečkrat, saj lahko postane dolgočasna.
Grafični prikazi so prirporočljivi, vendar pazite, da jih v predstavitev ne vključite prevečkrat, saj lahko postane dolgočasna.

Ponavadi se nam že pred pripravo pojavijo vprašanja, ki nam povzročajo težave: predstavitev me sicer veseli, a ne vem kako naj se je sploh lotim; časa bom imel petnajst minut, na projektu pa smo delali dve leti; razložiti moram zapleten proces, kako naj govorim, da me bodo razumeli …

Preden se lotimo priprave predstavitve, si nedvoumno odgovorimo na vprašanje, kakšen je namen naše predstavitve in kakšen cilj želimo doseči. Namen najlaže opredelimo tako, da izberemo ključna poudarke in določimo ključna sporočila. Sporočila zabeležimo, vendar se jih ne učimo na pamet. Potem določimo cilj. Če je naš cilj, denimo, odobritev novega projekta, potem bo najzanesljivejša pot do tega prepričljiv nastop. Prepričljivi pa smo takrat, ko z dokazili podpremo svoje trditve in podkrepimo ideje s čim več izjavami, trditvami in ugotovitvami. Če je cilj uvedba neke novosti, moramo s predstavitvijo poslušalce predvsem navdušiti. To lahko naredimo le, če smo sami iskreno navdušeni.

Predstavitev sestavimo glede na cilje, ki jih želimo doseči. Pri tem načrtujemo potrebno tehnično opremo in preverimo zmogljivosti predstavitvenega prostora. Tehnika pogosto zataji v najbolj neprimernem trenutku. Če se to zgodi, poskrbimo za izhod v sili. Načrtujemo in vadimo tudi čas. Nedopustno je prekoračiti predvideni čas predstavitve. Zelo pomaga stenska ura za hrbti poslušalcev, na kateri lahko neopazno preverjamo čas, ki ga imamo na voljo. Če pripravljamo skupinsko predstavitev, poskrbimo na dober scenarij in dramaturgijo. Nastop različnih govorcev je ponavadi zanimivejši od enega samega, ker se pred poslušalci zvrstijo različni obrazi, glasovi in energije. Toda predstavitev mora biti pod nadzorom, z dobrim voznim redom in obvezno generalko.

V času priprave na predstavitev vadimo tudi telesno govorico. Po eni strani svojo, da nismo statični, dolgočasni in slabo slišni, po drugi strani pa beremo govorico občinstva. Tako najlaže opazimo ali se dolgočasijo, spijo, sanjarijo, ali celo zapuščajo prostor.

Izvzeto iz priročnika Direktot – ZEN vodenja.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več