Računalništvo, telefonija
20.04.2018 10:08
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pazite se lažnih naložbenih spletnih strani

Pazite se lažnih naložbenih spletnih strani
Pazite se lažnih naložbenih spletnih strani

Splet ne preplavljalo le lažne novice, temveč tudi lažna spletna mesta. Takšnih je tudi na desetine zelo prepričljivih, a lažnih spletnih strani, ki so prikazane kot naložbene strani za javno ponudbo kriptožetonov (ICO) ponudnika storitev sporočanja Telegram. Raziskovalci družbe Kaspersky Lab so ob okritju teh spletnih mest ugotovili, da je bilo samo v enem primeru na ta način ukradenih več deset tisoč ameriških dolarjev v kriptovalutah. Žrtve so bile namreč prepričane, da investirajo v domnevno novo valuto Telegrama, imenovano ‘Grams’.

Konec leta 2017 so se pojavile zgodbe, da ponudnik storitev sporočanja Telegram začenja javno ponudbo kriptožetonov, s katero bi financirali platformo, osnovano na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov in njihovi tehnologiji TON (Telegram Open Network). Na spletu se je pojavila nepreverjena tehnična dokumentacija, ki pa ni bila potrjena s strani Telegrama. Povzročena zmeda je omogočila sleparjem, da izkoristijo zanimanje vlagateljev, tako da ustvarijo lažna spletna mesta in nakradejo veliko količino denarja.

Odkrita številna lažna spletna mesta za naložbe v javno ponudbo kriptožetonov

Raziskovalci družbe Kaspersky Lab so odkrili številna tovrstna spletna mesta, ki najverjetneje pripadajo isti skupini. Ta trdi, da prodaja žetone za ‘Grams’ in vabi vlagatelje, da zanje plačajo s kriptovalutami, kot so bitcoin, ethereum, litecoin, dahs in bitcoin dash. Podatki o transakcijah na enem od teh spletnih mest kažejo, da so goljufi uspeli vlagateljem ukrasti ethereum v vrednosti vsaj 35 tisoč ameriških dolarjev. Telegram javne ponudbe kriptožetonov ni uradno potrdil in je izdal opozorila glede prevarantskih naložbenih strani.

Raziskovalci družbe Kaspersky Lab so prav tako odkrili, da so bile nekatere od teh spletnih mest tako preprečljive, da so uspele pridobiti potencialne vlagatelje tudi po tem, ko so Telegram in drugi že začeli izdajati opozorila. Večina teh spletnih mest uporablja varno povezavo, zahteva registracijo in generira edinstveno spletno denarnico za vsako novo žrtev, s čimer je sledenje denarju oteženo. Iz vsebine lažnih spletnih mest je mogoče sklepati, da imajo skupno lastništvo. Na primer, veliko spletnih mest ima popolnoma enako podstran o snovalcih »Ekipa«.

»Pri javni ponudbi kriptožetonov gre za tvegano investicijo in veliko ljudi ne razume povsem, kako ta postopek poteka. Tako ni čudno, da so kakovostna lažna spletna mesta, ki uporabnikom izkazujejo kredibilnost z zagotavljanjem varne povezave in obvezno registracijo, tako uspešna pri prepričevanju ljudi. Tisti, ki želijo investirati v javno ponudbo kriptožetonov, naj preverijo ponudnika in se prepričajo, da res vedo, komu nakazujejo sredstva, saj je možnost, da jih nikoli več ne bodo videli,« je opozorila Nadezhda Demidova, glavna analitičarka spletnih vsebin pri družbi Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab tistim, ki jih zanima investiranje v javno ponudbo kriptožetonov, svetuje:

  • Bodite pozorni na opozorilne znake: nekatera lažna spletna mesta za Telegramovo javno ponudbo kriptožetonov so imele enako napačno fotografijo poleg imena glavnega produktnega vodje tega podjetja.
  • Opravite domačo nalogo: legitimnost naložbenega spletnega mesta preverite s pomočjo uradnega spletnega mesta podjetja. Če je potrebno, stopite tudi v stik z ekipo, ki skrbi za javno ponudbo kriptožetonov, še preden investirate vaša sredstva.
  • Uporabite zanesljivo varnostno rešitev: takšni sta ‘Kaspersky Internet Security‘ in ‘Kaspersky Internet Security for Android‘, ki vas bosta opozorili preden boste obiskali lažna spletna mesta.

Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več