Računalništvo, telefonija
25.09.2020 15:00

Deli z drugimi:

Share

Dostop do službenega računalnika z domačega računalnika ali telefona

.. Sredi marca je koronavirus svet obrnil na glavo. V podjetju XLAB pravijo, da je bilo to hektično, a hkrati vznemirljivo obdobje, polno izzivov ..

Marca so morala številna podjetja in druge institucije v zelo kratkem času organizirati delo na daljavo. Podjetja, kot je XLAB so jim pomagala pri tehnični izvedbi varnega in učinkovitega sistema. »Bili smo postavljeni pred izziv, saj je šlo za veliko število sočasnih zahtevkov in treba se je bilo hitro odzvati,« pravi direktor podjetja Jure Pompe, s katerim smo se pogovarjali. To je bilo rekordno obdobje, saj se je poleg obstoječih strank, občutno povečal obisk na njihovi spletni strani in družabnih omrežjih, dosegli pa so tudi rekordno število na novo registriranih uporabniških računov na dan.

Kako poteka oddaljeno dostopanje do naprav, ki ga omogočate – in kaj vse omogoča uporabniku?

Prednost programskih rešitev ISL Online je enostavna uporaba in možnost takojšnjega povezovanja na oddaljene računalnike brez predhodnih nastavitev ali konfiguracije omrežne opreme. Po uspešni prijavi lahko uporabnik brez posebnega tehničnega znanja nastavi možnost oddaljenega dostopa do službenega računalnika, do katerega lahko preko interneta kasneje na varen način dostopa od doma oziroma od koderkoli. Uporabnik lahko med obema računalnikoma prenaša datoteke, sejo lahko tudi posname. Med delom lahko na oddaljenem računalniku izklopi sliko.

Kako zahtevno je to za uporabnika v praksi?

V primeru, ko gre za posameznika ali za majhno število zaposlenih, je namestitev zelo enostavna.

Uporabnik naredi svoj ISL Online uporabniški račun. Na svojem službenem računalniku namesti program, ki omogoča oddaljen dostop do računalnika (ISL AlwaysOn) in določi geslo za dostop. Nato lahko dostopa do svojega službenega računalnika.

V primeru, ko gre za organizacijo ali podjetje z velikim številom zaposlenih, je potrebna masovna namestitev programa za oddaljen dostop. V obeh primerih je uporaba za končnega uporabnika zelo enostavna.

Lahko na daljavo upravljam tudi z več računalniki?

Uporabnik lahko s svojega računalnika upravlja z več oddaljenimi računalniki hkrati oziroma lahko do različnih računalnikov dostopa posamično.

Na katerih operacijskih sistemih deluje rešitev. Smo kakor koli omejeni?

Program za upravljanje oddaljenega dostopa (ISL AlwaysOn) je mogoče namestiti na službeni računalnik, ki teče na operacijskem sistemu Windows ali macOS.

Program za dostopanje do službenega računalnika (ISL Light) pa je na voljo za operacijske sisteme Windows, macOS, Linux, iOS in Android. To pomeni, da se lahko na svoj služben računalnik povežete praktično s kateregakoli domačega računalnika, mobilnega telefona ali tablice.

Kako pa je poskrbljeno za varnost?

Varnost je pri ISL Online na zelo visokem nivoju, zato našo programsko opremo uporabljajo priznana podjetja po vsem svetu, multinacionalke, vladne institucije, banke, zavarovalnice in bolnišnice. Vse seje ISL Online so šifrirane, uporabljamo 256-bitno AES šifriranje od točke do točke (end-to-end encryption), omogočamo tudi dvostopenjsko avtentikacijo (2FA).

Podjetje je globalno, deluje po vsem svetu. Komu vse ste s svojimi rešitvami olajšali delo v preteklem obdobju, ko je marsikatero podjetja čez noč moralo spoznati možnosti dela na daljavo?

S pomočjo naših podružnic v tujini in globalne partnerske mreže smo pomagali podjetjem po celem svetu. Začelo se je v januarju 2020, ko smo pri nekaterih naših japonskih partnerjih in strankah pričeli zaznavati nemir zaradi širjenja epidemije na Kitajskem. Sicer pa je največ povpraševanja prihajalo iz Italije in Španije, ki sta bili ob začetku epidemije najbolj prizadeti državi. Na nas so se obračala mala in srednje velika podjetja, pa tudi nekatere korporacije in vladne institucije. V Sloveniji smo na primer sodelovali z Ministrstvom za javno upravo RS pri vzpostavitvi sistema, ki več tisoč zaposlenim v javni upravi omogoča delo od doma. Podoben sistem smo vzpostavili na primer tudi javno upravo mesta Madrid, ki zaposluje 120.000 ljudi in za Kmetijsko zbornico Francije z več kot 8.000 zaposlenimi.

Glede na ponoven porast števila okužb po svetu v zadnjem času, nas jeseni verjetno čaka še veliko izzivov. Skupaj z našimi naročniki in partnerji bomo tudi v prihodnje razvijali naše storitve, ki bodo omogočale še bolj učinkovito delo od doma.

Več najdete na www.islonline.com/si/en/


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več