18.04.2016 07:22
Posodobljeno 8 let nazaj.

Durex z novo spletno stranjo z namenom popularizacije varnejše spolnosti

Durex z  novo spletno stranjo z namenom popularizacije varnejše spolnosti
Durex z novo spletno stranjo z namenom popularizacije varnejše spolnosti

Na podlagi rezultatov raziskave, ki je osvetlila okoliščine in zmotna prepričanja mladostnikov je Durex predstavil kampanjo ‘Ko je gor je gor’ in ustvaril spletni portal, dostopen na http://www.durex-slovenia.si/kojegorjegor/, z željo spremeniti ‘trenutek kondoma’ iz situacije, ki povzroča nelagodje, v nekaj, kar je dobrega za oba partnerja. Portal hkrati mladim ponuja praktične nasvete o spolnosti in razmerjih, članke in video vsebine o temah, kot so: zaupanje vase, varna spolnost, SPB in nezaželjena nosečnost.

Kampanjo dopolnjuje tudi kratek video posnetek, ki prikazuje zanimive odlomke intervjujev z mladostniki.

Kampanjo so podprle tudi številne medijske osebnosti. Radijska voditeljica in TV napovedovalka Gemma Cairney je dejala: ”Dandanes je težko biti mlad – prisotnega je veliko družbenega pritiska. Spolnost in razmerja so lahko pravo minsko polje. Ta kampanja je pokazala, kako pomembna sta znanje in zaupanje vase ter kako močan vpliv imata lahko na pravilne odločitve. Ozaveščanje mladostnikov, še posebej mladih žensk, se mi zdi izrednega pomena in upam da bo z odkritimi informacijami ter dobrim vodenjem, ta kampanja lahko pomagala razširiti znanje o varni spolnosti ter spremenila poglede nanjo.”

Poglobljena dvoletna raziskava, narejena s kombinacijo vprašalnikov in intervjujev z mladostniki, je pokazala na pomanjkanje znanja o spolno prenosljivih boleznih (SPB), nezaželjeni nosečnosti in prepričanjih, ki jih ima o spolnosti nasprotni spol.

Večina mladostnikov, ki so sodelovali v raziskavi, se ne zaveda posledic nezaščitenega spolnega odnosa, dekleta pa niso dovolj samozavestna, da bi vztrajala z uporabo kondoma. Mladostniki so prepričani, da so varni pred posledicami nezaščitenih spolnih odnosov, hkrati pa imajo pomanjkanje znanja o tveganjih za spolno prenosljive bolezni in nezaželjeno nosečnost. Znanstveniki so to razširjeno miselnost poimenovali ‘kultura nepremagljivosti’.

Raziskava je pokazala, da je 40% spolno aktivnih mladostnikov med 16. in 24. letom imelo spolne odnose brez kondoma z več kot eno osebo in 61% jih je dejalo, da ponavadi ne razmišljajo o kondomih, dokler jih dejansko ne potrebujejo¹. Le 14% sodelujočih je dejalo, da so spolno prenosljive bolezni (ne vključujoč HIV in AIDS) njihova največja skrb. Manj kot četrtina jih je dejala, da je nezaželjena nosečnost njihova največja skrb pri nezaščitenih spolnih odnosih. 48% vprašanih je dejalo, da okužba s HIV-om ali AIDS-om ni nekaj, kar bi se lahko zgodilo njim ali njihovim prijateljem¹.

Nepoučeni mladostniki so o SPB dejali:

”Prejšnji teden sem spal z nekom, brez uporabe kondoma. Nato sem šel do klinike, vzel tabletko in je bilo urejeno. To je tako, kot da bi se nalezel prehlada.”

”Mislil sem, da je HIV generacijska bolezen. Mi o HIV-u ne razmišljamo!”

DEKLETA: SAMOZAUPANJE JE KLJUČNO

Raziskava je razkrila tudi, da imajo dekleta napačna prepričanja o tem kako se fantje počutijo, ko dekle vztraja glede uporabe kondoma. Raziskava je razkrila, da je prvoten pristop več kot tretjine fantov, da poskusijo odnos brez kondoma². Dekleta pogosto čutijo strah pred tem, da bi partnerja razburile, razočarale ali da bi se ‘ohladil’, zato ne vztrajajo z uporabo zaščite. Toda Durex je ugotovil, da veliko fantov celo dodatno vzburi, če punca vztraja z uporabo kondoma. Kar 79% fantov je namreč dejalo, da jih vzburja, če punca vztraja glede uporabe kondoma².

Fantje so na to temo dejali:

”Meni, osebno, je zelo všeč, če vzame ven kondom, ko sem jaz že v pripravljenosti, da si ga nadenem. Pa dajva!”

Dekleta pa:

”Tu je ta strah pred zavrnitvijo – želiš jih osrečiti”.

Mark Pearson, Durexov področni vodja, pravi: ”Varna spolnost bi morala biti odgovornost obeh partnerjev, toda raziskava je pokazala, da ta odgovornost večinoma pade na ženske – kar one rečejo, obvelja.”

”Dekleta so nam povedala, da vedo, da bi morale vedno vztrajati glede uporabe kondoma, a je v resnici tako, da, ko pride do trenutka, se kondom ne uporabi zaradi več razlogov. Eden pogostejših razlogov je skrb, da bi z vztrajanjem za uporabo kondoma pokvarile vzdušje ali s tem odvrnile partnerja. Strah pred zavrnitvijo ali kvarjenjem vzdušja je glavna ovira za veliko število deklet. Toda raziskava je pokazala, da je ta strah pogosto neutemeljen. V bistvu je prav nasprotno.”

VEČ STATISTIKE

• 34% fantov se strinja, da bi raje uživali brez kondoma in se bodo uporabi le-tega poskusili izogniti²
  • 15% vprašanih deklet je dejalo, da vedno, ko gredo na zabavo, vzamejo kondom s seboj ¹
  • Trije od štirih vprašanih so priznali, da jim je vsaj malo neprijetno govoriti o spolnosti¹

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

COMCOM d.o.o.