Računalništvo, telefonija
23.05.2019 08:32
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dvonivojska avtentikacija: nepridipravi bodo ostali brez možnosti za uspeh

Varnost dostopnih gesel, ki jih uporabljamo za dostop do občutljivih podatkov, je vedno bolj pod vprašajem. Načinov, kako pridobiti ali celo uganiti geslo posameznega uporabnika, je namreč veliko, predvsem pa je to lažje in cenejše od iskanja ranljivosti v informacijskih sistemih ter aplikacijah.
Dvonivojska avtentikacija: nepridipravi bodo ostali brez možnosti za uspeh
Dvonivojska avtentikacija: nepridipravi bodo ostali brez možnosti za uspeh

Zato je le še vprašanje časa, kdaj bodo nepridipravi uspeli razkriti uporabniško ime in geslo, ki jim bo omogočilo dostop do vaših dragocenih podatkov.

Kako zagotoviti varnost gesel?

Oblikovanje varnih gesel ni enostavno, saj je treba biti pri tem zelo ustvarjalen, hkrati pa bi ga morali zamenjati vsaj enkrat na mesec. To pa je v praksi vse prej kot enostavno. Če nam vendarle uspeva, to še ne pomeni, da naše geslo ne bo pristalo v rokah nepridipravov. Dovolj je namreč že majhna neprevidnost in svoje geslo lahko napadalcu kar sami izročimo s tem, da ga vpišemo v lažno spletno stran ali aplikacijo, lahko pa računalnik okužimo z zlonamerno programsko opremo in s tem posledično ogrozimo svojo varnost. Zaradi tega se za kritične sisteme in aplikacije priporoča uporaba dvonivojske avtentikacije oziroma načina prijave, kjer se uporabnik najprej prijavi z uporabniškim imenom in geslom, takoj za tem pa se sproži mehanizem, ki od njega zahteva še vnos nečesa drugega, unikatnega. Torej nekaj, kar uporabniku vnaprej ni poznanega in je vsakič unikatno.

Kakšen varnostni sistem izbrati?

Vsi sistemi za dvonivojsko avtentikacijo za uporabo niso enostavni in do končnega uporabnika niso nujno prijazni. Poleg tega se v podjetjih potrebuje ustrezno strežniško in mrežno opremo, ki je seveda vse prej kot poceni. Zato so v podjetju One Identity razvili oblačno rešitev oziroma rešitev na zahtevo, ki je namenjena dvonivojski avtentikaciji.

Varnostni strokovnjaki so si enotni, da je oblačna dvonivojska avtentikacija Starling Two-Factor Authentication (Starling 2FA) podjetja One Identity enostavna za uporabo in obenem nudi napredno zaščito uporabniških računov. Rešitev omogoča povezavo uporabniških identitet shranjenih v aktivnem imeniku (AD), kar pomeni, da lahko uporablja varnost aktivnega imenika in s tem posledično odpravlja čas in stroške, ki so povezani z vzpostavitvijo in vzdrževanjem lastniških podatkovnih baz. Poleg tega lahko s tovrstnim varnostnim sistemom upravljamo preko uporabniškega vmesnika, za nameček pa omogoča še samoregistracijo uporabnikov ter enostavno migracijo uporabniških računov.

Ključne prednosti dvonivojske avtentikacije rešitve Starling Two-Factor Authentication so:

  • ni potrebe po postavitvi in vzdrževanju lastne infrastrukture
  • enostavni uporabniki vmesnik za upravljanje
  • več možnosti prijave
  • uporaba mobilne aplikacije za prijavo
  • možnost povezave s prijavnim sistemom Radius
  • dvonivojska zaščita za spletne strežnike IIS
  • podpora za zaščito oblačnih storitev, ki temeljijo na protokolu SAML 2.0
  • podpora za osebne računalnike
  • zaščita aplikacij, operacijskih sistemov, omrežnih virov in podobno

Bi preizkusili, kako je z uporabo rešitve Starling Two-Factor Authentication v praksi?

Če želite brezplačni preizkus rešitve One Identity Starling Two-Factor Authentication se obrnite na podjetje ADM-Adria. Podjetje ADM-Adria je Platinum+ partner proizvajalca rešitev One Identity.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADM ADRIA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADM ADRIA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Kako in kje začeti za večjo varnost podatkov?

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADM ADRIA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več