15.04.2017 12:31

E-cikliranje tudi v občini Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer

E-cikliranje tudi v občini Vrhnika,  Borovnica in Log-Dragomer
E-cikliranje tudi v občini Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer

Dne 28. marca 2017 se je na Vrhniki zgodila predaja 10 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije. Prejele so jih občine Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer, in sicer v okviru projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod okriljem družbe ZEOS, d.o.o., skupaj z lokalnim partnerjem Javno podjetje komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o..

Organizatorji projekta želijo sporočiti, da so e-odpadki in odpadne baterije posebna skupina odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke, zato jim želijo približati možnosti njihove oddaje. Vsebujejo težke kovine, ki so v primeru nepravilnega ravnanja za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri.

“Tekom izvajanja projekta želimo v družbi ZEOS, d.o.o. spreminjati navade občanov in občank na področju ravnanja s tovrstnimi odpadki, in sicer s postavitvijo nove infrastrukturne mreže ter spremljevalno-ozaveščevalnimi dogodki. Zavedamo se, da le ozaveščanje zaradi pomanjkanja časa ob današnjem življenjskem tempu ni dovolj, zato želimo približati infrastrukturo ločenega zbiranja malih aparatov in odpadnih baterij gospodinjstvom širom države.” je poudaril na dogodku direktor družbe ZEOS, d.o.o., mag. Emil Šehić.

Na predaji zbiralnikov na Vrhniki je bila prisotna direktorica Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o. ter predstavniki občin, ki so skupaj z direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. podpisali listino o predaji uličnih zbiralnikov ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pozdravili novo pridobitev.

Direktorica Javnega podjetja komunalno podjetje Vrhnika, d.o.o. mag. Brigita Šen Kreže je na dogodku povedala »Naše podjetje je skupaj z občani v letu 2016 zbralo 126 ton tovrstnih odpadkov, kar predstavlja 5,19 kg na občana. Po podatkih statističnega urada RS, so izvajalci obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v letu 2015 skupaj zbrali 4.649 ton odpadne električne in elektronske opreme, oz 2,3 kg na prebivalca. Z novimi zbiralniki bomo tako lahko še približali ločevanje odpadkov našim občanom, saj bodo tovrstne odpadke lahko predajali kadarkoli v dnevu. Skupno bomo namestili 10 uličnih zbiralnikov, od tega 6 na Vrhniki, 2 v Borovnici in 2 v občini Log-Dragomer.«

Predajo zbiralnikov so popestrili otroci iz Vrtca Vrhnika, ki so zapeli dve pesmici: Kranjski Janez (skupina Copatki) in Gradimo prijateljstvo (skupina Tolovajčki). Na dogodku pa je razgrajal tudi ECI – maskota, ki mimoidoče ozavešča o pravilnem ločevanju starih aparatov na nekaterih projektnih dogodkih.

Družba ZEOS, d.o.o. je dogodek zaključila s pozivom »E-ciklirajmo skupaj!« in povabilom k spremljanju nadaljnjih aktivnosti na projektu in skrbnim ločevanjem e-odpadkov in odpadnih baterij preko nove nastajajoče infrastrukturne mreže.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZEOS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ZEOS d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZEOS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

Koenergija d.o.o.