Računalništvo, telefonija
09.11.2017 13:35

Deli z drugimi:

Share

Edini vodič za izbiro novega TV-ja, ki ga boste kdaj potrebovali

Edini vodič za izbiro novega TV-ja, ki ga boste kdaj potrebovali
Edini vodič za izbiro novega TV-ja, ki ga boste kdaj potrebovali

Kakšen televizor potrebujem za gledanje filmov doma? V mesecih, ki prihajajo bodo mnogi med nami velik del svojih večerov preživeli udobno nameščeni pod odejo, med gledanjem priljubljenega filma ali TV serije.

Na toplem, v najljubšem fotelju in z najljubšimi prigrizki je edina stvar, ki jo zares dodatno potrebujemo za edinstveno filmsko doživetje dober televizor.

Se zaradi nenavadnih oznak, modelov in ostalih čudežev moderne tehnologije sprašuješ kako sploh izbrati televizor, ki bo dovolj kakovosten in ga ne bo potrebno odplačevati naslednjih pet let? Preberi vodič, ki te bo na enem mestu opomnil na vse, kar potrebuješ vedeti o izbiri televizorja.

Pa začnimo po vrsti!

Cena televizorja

Prva stvar, ki jo je pri nakupu televizorja potrebno določiti je zagotovo znesek, ki smo ga zanj pripravljeni odšteti. Določiti je potrebno vsaj okvirni znesek, ki naj ti predstavlja glavni filter pri pregledovanju ogromne ponudbe televizorjev na tržišču.

Pri nakupu televizorja nikoli ne nasedaj na komentarje tipa »najnovejši televizorji so najboljši«. Najpogosteje to ni res, so pa vsekakor najdražji, ker so najnovejši, vsekakor pa tudi lanskim modelom popolnoma nič ne manjka. Pogosto so prav lanski modeli po karakteristikah in zmožnostih skoraj enakovredni kot letošnji, ki pa so cenovno na veliko višjem nivoju.

Velikost ekrana

Velikost ekrana se izraža v inčih (1 inč = 2,54 cm). Ta številka se pogosto nahaja na samem začetku naziva televizorja in se nanaša na diagonalo ekrana brez njegovega okvirja.

Vsi se strinjamo, da so večji televizorji načeloma tudi boljši, idealno velikost pa lahko izračunaš glede na to, kako oddaljen si med gledanjem želiš biti od televizorja. Diagonala naj bi praviloma bila dvakrat ali trikrat manjša od oddaljenosti. Za televizor diagonale 40 inčev oziroma 102 centimetra je torej potrebna oddaljenost od dveh do treh metrov, za televizor diagonale 42 inčev pa se priporoča oddaljenost med 2,5 in 3,5 metri.

Primerna resolucija

Z resolucijo se v današnjem času ni potrebno preveč ukvarjati, saj so vsi standardi že na splošno oblikovani tako, da ima vsak televizor Full HD resolucijo (1080 p). Strokovnjaki za televizorje navajajo, da bi moral vsak televizor spadati v to kategorijo, četudi se uporablja dokaj redko.

Vsi novejši televizorji imajo običajno posebno oznako, ki označuje enako resolucijo – 4K, Ultra HD resolucija ali UHD. Na takšnih televizorjih lahko brez problema spremljaš vsebine s HD kanalov in s popularnih streaming servisov, kot sta Pickbox ali Netflix.

Konektorji in načini povezovanja z internetom

Res je, tudi na takšne detajle je potrebno biti pozoren. Danes je eden pomembnejših dejavnikov pri nakupu televizorja to, da izberemo takšnega, ki ima HDMI povezavo. HDMI povezava predstavlja najbolj kvaliteten način za povezovanje tvojega novega televizorja z ostalimi napravami, kot so računalniki, tablice, mobilni telefoni, DVDji ali Blu-Ray predvajalniki. HDMI način je edini, ki omogoča prenos polne HD resolucije in 3D slike, prav tako pa je tudi najkvalitetnejša opcija za prenos zvoka.

Smart TV je z vidika povezovanja z internetom odlična opcija, ki je postavila standard v svetu televizorjev. Omogoča ti uporabo svetovnega spleta na televizorju in s tem v določeni meri nadomešča uporabo računalnikov. Smart TV omogoča tudi povezavo s pametnim telefonom, ki ti lahko hkrati služi kot daljinski upravljalec. Obstajajo tudi različne Smart TV platforme, tukaj pa lahko najdete nekatere boljše: Android, My Home Screen (Firefox), Tizen i WebOS.

Zvok in ostale karakteristike

Vsi današnji modeli televizorjev imajo vgrajene kvalitetne zvočnike, najdražji modeli pa imajo običajno vgrajene celo subwooferje. Čeprav bo večina uporabnikov raje uporabljala zunanje zvočnike, je vsekakor bolje biti pozoren tudi pri karakteristikah internih zvočnikov – jakost zvočnikov je izražena v wattih. Če želiš doma imeti pravo filmsko doživetje, razmisli o nakupu 5.1 zvočnega sistema za hišni kino, ki bi bil zagotovo optimalen izbor, praktična in cenovno ugodna alternativa pa je tudi Soundbar sistem.

Osvežitev slike je še ena karakteristika na katero je potrebno biti pozoren. Meri se v Herzih (Hz) in označuje kolikokrat v sekundi se slika na ekranu osveži. Načeloma je vedno bolje izbrati televizor z največ Herzi. Maksimalnih je 1000 Hz, kolikor jih človeško oko še lahko registrira. Običajen standard so televizorji z minimalno 100 Hz, odlično sliko pa zagotavlja 200 Hz.

Oglejte si primerjavo cenejšega in dražjega televizorja: https://www.youtube.com/watch?v=LGKfy1daVQo

Alternativa novemu televizorju

Najboljša alternativa gledanju filmov in serij na televizorju je uporaba projektorja. Pri izbiri projektorja je prvo in osnovno merilo, da je potrebno paziti na resolucijo – kot pri televizorjih je tudi tukaj zaželeno, da gre za Native Full HD.

Še ena zelo pomembna karakteristika je svetlost. Projektorji, ki so namenjeni hišnim kinom imajo običajno svetlobno moč med 2500 in 3000 ANSI lumnov, močnejša osvetlitev pa je še posebej koristna, kadar ima prostor več zunanjih svetlobnih virov. Visoka moč osvetlitveosti bo prav prišla tudi kadar želiš sliko namesto preko projektorskega platna projecirati na steni.

Pred zaključkom vsakega pametnega nakupa je pametno pregledati ponudbe različnih proizvajalcev in primerjati nekaj modelov, ki se ti zdijo cenovno sprejemljivi. Najbolj popularne blagovne znamke so vsekakor Samsung, Sony, Panasonic, LG, Philips in Toshiba, najbolj popularne modele projektorjev pa proizvajajo Optoma, Epson, BenQ i Sony.

Za pomoč pri nakupu si lahko pomagamo tudi s člankom na tej strani: http://www.techradar.com/news/television/best-tv-2013-what-tv-should-you-buy-this-year-1326013.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več