Računalništvo, telefonija
03.05.2017 10:00

Deli z drugimi:

Share

Epson na terenu: izpis promocijskih materialov, fotografij, majic …

Epson na terenu: izpis promocijskih materialov, fotografij, majic …
Epson na terenu: izpis promocijskih materialov, fotografij, majic …

Številni partnerji in uporabniki so prepoznali proizvode in rešitve podjetja Epson kot garancijo uspešnega poslovanja. V segmentu tiskanja velikega formata (LFP) se Epsonovi tiskalniki uporabljajo za produkcijo oglasov v zunanji in notranji uporabi, embalaže, fotografij in fotoknjig ter mnogih drugih proizvodov.

Neposreden črnilni izpis na majicah

V ljubljanskem podjetju T.K.B.M. je zaposlenih približno trideset delavcev, vendar bo s povečevanjem naložb in obsega poslovanja zagotovo rastlo tudi samo podjetje. Za potrebe izpisa na majicah od nedavno uporabljajo model Epson SureColor SC-F2000, ki omogoča neposreden izpis na tekstil (direct-to-garment, DTG) in predstavlja odlično dopolnilo klasičnega sitotiska in tiskanja s preslikači.

»Testirali smo nekaj ‘t-shirt’ tiskalnikov različnih proizvajalcev in ugotovili, da vsi tovrstni tiskalniki v tem razredu temeljijo na Epsonovi tehnologiji. Zaključek o nakupu je bil zelo enostaven: če imamo Epson tehnologijo, potem jo bomo kupili od samega Epsona,« pravi Tomaž Kopač, eden od solastnikov podjetja T.K.B.M. »Konkurenčni tiskalniki so pravzaprav predelani Epsonovi tiskalniki, namenjeni za izpis na papirju z dograjenim predalom za majice. Model SC-F2000 je konstruiran za neposreden tisk na oblekah in je to bil razlog nakupa. Že v teku dveh mesecev uporabe smo naredili zelo veliko število odtisov. Proizvod iz naše tiskarne mora biti vrhunske kakovosti in prav to smo dobili z modelom SC-F2000,« dodaja Kopač.

SureColor SC-F2000 odlično izpolnjuje potrebe tiskanja majhnih naklad, kar jim je, poudarja Kopač, prej povzročalo glavobol, ko so uporabljali klasične tehnike. Ta tiskalnik je odličen za izdelavo preizkusnih majic, ki se prezentirajo strankam. Če kupec izbere manjšo naklado majice, jo enostavno natisnejo na tiskalniku Epson SC-F2000.

Izpis promocijskih materialov in oznak (signage)

Podjetje Epilog studio iz hrvaškega Zaboka je specializirano za tisk širokih formatov in uspešno posluje s pomočjo Epsonovih tiskalnikov iz serije SureColor. Med strankami, ki uporabljajo storitve Epilog studia so uspešna podjetja iz sektorja kozmetike in farmacevtike. Direktor podjetja Epilog studio, Vladimir Lihtar, pred nabavo vsakega tiskalnika temeljito analizira ponudbo na trgu, cene proizvodov, hitrosti izpisa ter kakovost izpisa, ki je na koncu tudi najpomembnejša. Na začetku so uporabljali model SureColor SC-S50610, po testiranju njegovega naslednika, modela SC-S60610, po Lihtarjevih besedah, spoštujejo prednosti, ki jih prinašajo Epsonove tehnologije.

»Ko smo testirali model SC-S 60610 smo bili navdušeni,« pravi Lihtar. »Po analizi drugih opcij smo zaključili, da je ta tiskalnik znatno boljši od konkurence v svojem razredu. Poleg tega je podjetje Epson upoštevalo vse kritike na račun svojih prejšnjih modelov in je razvilo vrhunski proizvod. Tiskalnik je masivne konstrukcije, vodenje materiala pa je zelo natančno, tudi ko gre za težke role. Nove barve GS3 so izjemnega gamuta in zmanjšujejo potrošnjo za okrog 20 odstotkov v primerjavi s starim modelom. V odnosu na konkurenco je potrošnja manjša tudi do 50 odstotkov. Cena barve je najnižja na trgu za originalno barvo, zato uporaba nadomestne barve preprosto ne pride v poštev. Samo delo tiskalnikov je izjemno hitro, odpad pa je zanemarljiv,« zaključuje Lihtar.

Signage v široki uporabi

Podjetje TROART iz Moravč svoje poslovanje temelji na Epsonovem modelu SureColor SC-S80610. Gre za vrh Epsonove ponudbe namenjene oglasni industriji. Pri izpisu uporablja enajst barv in tako presega konkurenco iz segmenta ‘signage’ izpisov – za oglaševanje v zunanji in notranji uporabi.

»Največji del naših strank, kot so Petrol, Atlantic grupa ali Ljubljanske mlekarne, si želi na najkakovostnejši način poudariti svoje proizvode,« razlaga Matjaž Rotar, lastnik in direktor podjetja. »Danes je težko narediti kakšno stojalo ali polico za proizvode, da poleg police, ki smo jo izdelali, ne stoji še nekaj polic podobne oblike ali tehnologije izdelave. Obstajata dve možnosti, po katerih se lahko razlikujemo od konkurence, in sicer dizajn in tehnologija izdelave oglasne površine. Svojim strankam se trudimo ponuditi ‘drugačen dizajn, ki ga potrošnik lahko opazi znotraj prodajnega prostora. Poleg dizajna je potrebna tudi vrhunska tehnologija, ki bo poudarila naš izdelek v primerjavi s konkurenčnimi proizvodi.«

»V tem nam je Epson v veliko pomoč. Fotografski razpored barv omogoča fantastičen odtis. Opazili smo, da naše stranke prihajajo do Epsonovega tiskalnika in z roko dotikajo odtis, ki je izjemno realističen. Epsonov tiskalnik v primerjavi s prejšnjimi tiskalniki lahko tekmuje s foto tiskalniki, ki sicer tiskajo izključno ‘indoor’ aplikacije. V segmentu ‘signage’ pred pojavom modela SureColor SC-S80610 nismo imeli tako kakovostne rešitve,« dodaja Rotar.

Produkcijski izpis fotografij

V obrtni delavnici Foto Nareks iz Slovenskih Konjic uporabljajo črnilno rešitev za produkcijo fotografij, namesto zastarelega kemičnega foto laboratorija, ki je v današnjih okoliščinah neučinkovit, drag in ekološko nesprejemljiv.

»Pred dvema letoma smo se odločili za nakup prvega tiskalnika Epson SureLab SL-D700 za potrebe izpisa v manjšim nakladah, ki so neizplačljive za izdelavo s pomočjo velikih kemičnih labov,« pojasnjuje Matej Nareks, lastnik delavnice. »Tiskalnik smo kupili preko zagrebškega podjetja Subligo. Kakovost odtisa je bila boljša v primerjavi z našim starim kemičnim labom. Posebej smo zadovoljni z rdečo barvo, ki je s pomočjo stare opreme nikoli nismo uspeli dobiti v tej intenziteti. Zaradi tega smo v zelo kratkem času investirali tudi v večji tiskalnik, Epsonov SureColor SC-P6000.«

»SureColor SC-P6000 uporabljamo za izpis profesionalnih fotografij v formatih širine do 61 centimetrov. Ta tiskalnik je s svojim formatom odprl nekatere nove aplikacije, ki jih do tedaj nismo mogli delati. Sedaj lahko svojim kupcem ponudimo tudi plakate večjih formatov, velike koledarje in podobne večje fotografske proizvode. Raznovrstnost medijev, na katerih lahko delamo odtis je precej večja kot pri starih tehnologijah. Sedaj imamo možnost izpisov na raznih vrstah papirja, platna, folij, filmov …,« razlaga Nareks.

Najnovejša Nareksova investicija je nakup večjega črnilnega fotolaba Epson SureLab SL-D3000. To je pomembna naložba, ki je omogočila prehod na popolnoma digitalno proizvodnjo fotografij. Ob zelo visoki kakovosti fotografij in umerjeni ceni odtisa, Epsonovi tiskalniki zadovoljujejo tudi ekološko dimenzijo proizvodnje, ki je postala zelo pomemben dejavnik za ozaveščene kupce.

Podobno razmišljajo tudi v ptujskem podjetju Foto Langerholc, v katerem od leta 2009 družinsko poslovanje vodi Rado Stropnik. Danes ima Foto Langerholc dve poslovnici v Ptuju in štiri zaposlene osebe. Poleg klasične fotografske tehnologije je v njihove delavnice prišla tudi digitalizacija.

»Razen klasične fotografije se precej zanašamo na digitalni tisk,« pojasnjuje Stropnik. »Fotografija je v zadnjih desetletjih doživela pomembne spremembe in trudimo se slediti trendom. Moj dedek je ročno razvijal filme in fotografije. Mama in oče sta sledila tehnologijam svojega časa in mi še zmeraj del fotografij izdelujemo na klasičen način (s kemičnim fotolaboratorijem). Sam sem šel v digitalizacijo in danes uporabljamo tri Epsonove črnilne tiskalnike,« pravi Stropnik.

Za izpis klasičnih formatov fotografij 10 x 15 in 13 x 18, kot tudi specialnih formatov po posebnih naročilih, uporabljajo dva črnilna tiskalnika (fotolaba) SureLab SL-D700, vsakega v eni poslovalnici. Tiskalnika lahko producirata fotografije širine do 21 cm in dolžine 100 cm. Primerna sta za izdelavo fotografij za fotoknjige, ki so zadnje čase zelo priljubljene. Kakovost fotografij prekaša tiste, ki jih nudijo kemični fotolabi. Fotografije so bolj ostre, barve so bolje saturirane, v črnih tonih je veliko več vidnih detajlov. Izpis barve človeške kože je bolj naraven.

V Foto Langerholcu uporabljajo tudi večji tiskalnik Stylus Pro 7900 za izpis posterjev na mat in sijajnem papirju ter izpis fotografij na materialu ‘canvas’ (platnu). Odločili so se za model Stylus Pro 7900 iz nekaj razlogov, od katerih je najpomembnejši vrhunski odtis. Razlog tako dobrega odtisa je deset barv, ki pokrivajo zelo široki razpon barve (gamut).


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AVTERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AVTERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AVTERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več